Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Çatışmalar sürüyor, yüzlerce gözaltı var

 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarını protesto etmek için Şırnak, Ağrı, Mardin, Van ve Hakkari'de gösteriler devam ediyor. Gösteriler sırasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, son bir hafta içerisinde yüzlerce kişi gözaltına alındı.

YÜKSEKOVA'DA 15 BİN KİŞİ TOPLANDI, ÇATIŞMALAR VAR

Kandil ve Maxmur'dan gelen barış grupları için Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde düzenlenen mitinge 15 bin kişi katıldı. Mitingde AKP Hükümeti'nin artık aklını başına alması gerektiği uyarısı yapılarak, Kürt sorununun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile çözülebileceği mesajı verildi. Mitingin ardından yürüyüşe geçen kitleye polis müdahalede bulundu. Mitingin ardından Hükümet Konağı'na doğru yürüyüşe geçen kitleye polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahale üzerine çıkan olaylarda savaş alanına dönen ilçede, olaylar sürüyor.



CİZRE SAVAŞ ALANI

DTP Şırnak İl Örgütü'nün Cizre'de yapmak istediği yürüyüşe polisin gaz bombaları ve tazyikli su ile yaptığı müdahalenin ardından başlayan olaylar devam ediyor. Çok sayıda kişinin polisin mahallelerde kullandığı gaz bombalarının isabet etmesi sonucu yaralandı. Olaylarda çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Kepenklerin kapalı olduğu ilçede, jandarmanın da müdahaleye katılması dikkat çekti. İlçenin yüksek binalarına keskin nişancı özel harekat timleri yerleştirilirken, birçok mahallede başlayan çatışmalar devam ediyor.

DOĞUBAYAZIT'TA 37 GÖZALTI

Kepenklerin açılmadığı Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde de, DTP İlçe binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, 'Bijî Serok Apo', ' PKK halktır halk burada', 'Öcalan'sız dünyayı başınıza yıkarız' sloganlarını atarak Büyük Ağrı Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe yapılan müdahalenin ardından başlayan olaylar sürüyor. Çevre Yolu, Yeni Mahalle ile Iğdır, Ehmedi Xani, İsmail Beşikçi caddelerinde yolları trafiğe kapatan gençler polisin müdahalesine taşlarla karşılık veriyor. Polisin yoğun gaz bombası ve tazyikli su kullandığı müdahalede, şu ana kadar 37 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor. İlçedeki olaylar sürüyor.

KIZILTEPE VE NUSAYBİN'DE 6 GÖZALTI

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde de dün gece gösteri yapan gruba polisin müdahale etmesi üzerine çıkan olayların ardından 4 kişi gözaltına alındı. Kızıltepe'de ise Tahir Dündar Köprüsü'nde yapılan yürüyüşün engellenmesi sonrasında polisle grup arasında çıkan çatışmanın ardından 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

URFA'DA GAZ BOMBALI MÜDAHALE




DTP Urfa İl Örgütü'nün, Öcalan'ın cezaevi koşullarına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiği miting sonrası yürümek isteyen kitleye polis, İpekyolu Şehitlik Kavşağı'nda müdahale etti. Polisin müdahalesiyle başlayan çatışma Bağlarbaşı ve Süleymaniye mahallelerinde devam ederken, müdahale sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

BATMAN'DA 7'Sİ ÇOCUK 11 GÖZALTI

Batman Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi polisleri tarafından dün gece birçok eve baskın düzenlendi. Baskınlarda 18 yaşından küçük Azadiya Welat gazetesi dağıtımcısı Ö.A. ile R.N., S.A., M.E., B.T., R.T. ve B.Ş. gözaltına alındı. Baskınlarda 18 yaşından büyük 4 kişi de gözaltına alındı. Gözaltı gerekçeleri öğrenilemezken, 18 yaşından küçük 7 kişinin çocuk şubesine, diğerlerinin de Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldüğü belirtildi.

VAN'DA 18 GÖZALTI

Van'ın Hacıbekir, Yenimahalle, Yüniplik, Süphan, Akköprü, Şabaniye, Karşıyaka, Düzyol mahallerinde bir araya gelen binlerce kişi ateşler yakarak yürüyüşler düzenledi. Yüniplik ile Süphan mahallelerinde bir araya gelen gruplar İpek Yolunu trafiğe kapattı. Eylem nedeniyle yolda uzun araç kuyrukları oluşurken, polis eylemcilere gaz bombası ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Aynı saatlerde İpek Yolunun Şabaniye Mahallesi kısmında bir araya gelen gruplar yolu trafiğe kapattı. Burada da polis gaz bombaları ile eylemcilere müdahalede bulundu. Eylemcilerin de taşlarla cevap verdiği olaylarda, 10 kişi gözaltı alındı. Yenimahalle ve Karşıyaka mahallelerinde bir araya gelen gruplar ise Çıkar Polis Karakoluna taşlarla saldırdı. Polisin gaz bombası ve tazyikli suyla yaptığı müdahale sonrası çatışma çıktı. Olaylarda 3 kişi gözaltına alındı.

YÜZLERCE GÖZALTI

4 Aralık günü de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarının ağırlaştırılmasını protesto etmek amacıyla Van'da gerçekleştirilen gösterilere katıldıkları gerekçesiyle Harun Özlü ve İnan Aşkan adlı çocuklar ile Emine Kiye, Kenan Gür ve Ekrem Endakçı gözaltına alındı.

Protesto gösterileri sırasında ve evlere yapılan baskınlarda son bir hafta içerisinde yüzlerce kişi gözaltına alındı, onlarcası tutuklandı. Mersin'de gözaltına alınan 51 kişiden 6'sı çocuk 35 kişi tutuklandı. Ağrı'da son iki gün içerisinde gözaltına alınanların sayısı 60'ı geçti. Diyarbakır 20 dolayında kişi gözaltına alınırken, Şırnak'ta önceki gün 9 kişi mahkemeye sevkedildi, 7'si tutuklandı. İzmir'de 4 Aralık günü 15 kişi gözaltına alındı, 3 Aralık günü İstanbul'da 12'si çocuk 19 kişi gözaltına alındı. Hakkari'de Aralık ayı başından itibaren yapılan baskınlarda en az 33 kişi gözaltına alındı, bunlardan 12'si tutuklandı.