Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

25 Kasım'ın startını hapishane önünden verdiler

ANKARA (15.11.2009)- Ankara Kadın Platformu, tutuklu kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla Sincan Hapishanesi önünde basın açıklaması yaptı. Kadına yönelik şiddete karşı seslerini yükselterek yürüyeceklerini söylediler.

İHD Şube Başkanı Gökçe Otlu, platform adına yaptığı açıklamada, “Kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü olan 25 Kasım Haftası'nda, biz kadınlar sokaklarda militarizme, kadına yönelik şiddete, devlet kaynaklı şiddete, namus cinayetlerine, cinsiyetçi yaklaşımlara karşı sesimizi yükselterek yürüyeceğiz” dedi.

Otlu, dünyada ve Türkiye'de kadına yönelik şiddetin sistematik olarak sürdüğüne işaret eti, “2009 yılının ilk yedi ayı içerisinde 953 kadın öldürüldü. Biz kadınlar yine buruğuz, yine yaralıyız, yine erkek egemenliğine karşı öfkeliyiz” diye konuştu.

Şube Başkanı Otlu, kadınların politik kimliğinden dolayı emniyette ya da hapishanelerde de şiddete uğradıklarını kaydetti, “Bu olayların en yoğun yaşandığı yerlerden biri de Sincan F Tipi Hapishanesindir. Sincan F tipi hapishanesinde tutuklanma anından itibaren kadınlar arama bahanesiyle sözlü ve fiziksel cinsel taciz saldırısına maruz kalmaktadır. Tutuklu yakınlarına görüş günleri görevliler tarafından ince arama dayatmaları yapılmaktadır. Kadın görüşçülere iç çamaşırına, ped bağına bakma gibi cinsel taciz olayları son zamanlarda daha fazla artmış bulunmaktadır” dedi.

Gökçe Otlu, kadın tutsakların birçoğunun ciddi sağlık problemleri yaşamasına rağmen, doktor muayenesi sırasında askerler odadan çıkmadığı için tedavi olamadıklarını ifade etti, “Hastaneye giderken hem görevlilerin hem de askerlerin sözlü ve fiziksel saldırılarına maruz kalmaktadırlar. Hastanelerde muayene anında kelepçelerin çıkarılmasını istemeyen doktorlar bulunmaktadır. Tutuklu kadınlar hastalandığında hapishane revirine çıkmak istediklerinde “bugün çok hasta var” gerekçeleriyle revire çıkmaları hapishane idaresi tarafından engellenmektedir” diye konuştu.

Otlu, şöyle dedi: “Hapishanelerde yaşanan cinsiyetçi, cinsel tacizin, keyfi uygulamaların son bulmasını istiyoruz. 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününde militarizme, kadına yönelik şiddete, yoksulluğa karşı ellerimizi birleştirmeye, sesimizi büyütmeye çağırıyoruz.”