Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim Milletvekili Halis'den Öymen'e sert tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Dersim katliamıyla ilgili sözlerine sert tepki gösteren DTP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, ittihat terakki artıklarının Anadolu, ve Mezopotamya insanından dersini alacağını söyledi.

DTP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, CHP Milletvekili Onur Öymen'in sözleriyle ilgili Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Halis, Öymen'in, Dersim katliamının meşruluğunu savunarak, günümüzde Kürt sorununun çözümünde de öldürmenin bir yöntem olacağına işarete ettiğine dikkat çekti.

'Dersim'de 70 binle 90 bin arasında insanın kanına ve canına mal olan bir katliam yaşanmıştı'' diyen Halis şöyle konuştu: ''Bu insanların hepsi yetişkin değildi. 1937'de direniş gösteren önderler ve savaşçılar katledildikten sonra 1938'de eli silahsız mahzun, sivil, çocuk, kadın, yaşlı, hasta insanlar katledilmişti. Tabi iktidarda CHP vardı. Sayın Öymen'in bu açıklaması 'O yıllarda daha CHP'nin tek partili yönetim yıllarında Alevilerin, Kürtlerin kanıyla ıslanmış süngüsü bugün de kurumasın' demekti.'

'24 akrabamı kaybettim'

Öymen'in 'ABD bir saatte 3 bin insanı öldürdü' sözlerine de işaret eden Halis, 'Ne demek bu? Siz de öldürün, terörist deyin kurtulun!' şeklinde sert tepki gösterdi. On binlerce insanını yitirmiş Dersim Milletvekili olmanın ötesinde, ailesinde iki büyük dedesini yitirmiş, 19 aile mensubunu yitirmiş biri olduğunu belirten Halis, 'Ailemde katledilmiş 24 insandan 19'unun halen mezarı yok' dedi.

'CHP'nin merkezi anlayışı'

Necip Fazıl Kısakürek'in Dersim katliamıyla ilgili, 'En az 50 bin mazlumun kanına mal olmuş, tarihte eşine benzerine zor rastlanan bir olay', Dışişleri eski Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'in 'Yediden yetmişe kestik, mağaralara sığınmış olanları da gaz bombaları kullanarak fareler gibi zehirledik' ve Generallik yapmış Muhsin Batur'un 'Dersim'e denk gelen zaman kesitini bir utanç sayfası olarak anlatmayacağım' sözlerini hatırlatan Halis, şöyle devam etti:

'Bunları biz söylemiyoruz. Devletin etkili yerlerinde görev almış yetkili insanlar söylüyor. Tabi bu gün CHP'ye bakıyoruz. Asıl söylenmesi gereken şudur. Biz bunu sadece Öymen'in zihniyeti olarak sınırlandırmak istemiyoruz. Bu CHP'nin merkezi anlayışı ve algısıdır diye söylüyoruz. Öyle olmasaydı. Sayın Öymen, 90 bin insanın canına mal olmuş bir katliamın meşruluğunu savunurken, CHP sıralarından alkışlar yükselmezdi.'

CHP'deki dersimlilere çağrı

Bugünden itibaren CHP içinde görev yapan Kürtler, Aleviler ve özellikle de Dersimliler için artık sorunun bir siyaset sorunu olmaktan öte, bir vicdan, ahlak ve namus sorunu olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Halis, 'Bu anlamda ben bütün CHP'lileri insanların kanı üzerinden siyaset yapan bir anlayıştan uzak kalmalarını öneriyorum' dedi.

'İttihat terakki artıkları'

İhsan Sabri Çağlayangil'in, 'Biz onları gaz bombalarıyla fareler gibi zehirledik' diyerek, 'Dersim davası böylece bitti' dediğini, Öymen'in de söylemek istediğinin, 'siz de öldürürseniz, bugünkü Kürt davası da biter' anlamına geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Bu anlamda biz Kürtlere karşı duyulan bu düşmanlığın, dünyada artık hiç kimsenin açılım rüzgarına karşı koyamayacağı böylesi bir süreçte, Türkiye'nin açılımlarına, Türkiye'nin demokratikleşmesine bir engelin olamayacağını, bunda direnmek isteyen ittihat terakki artıklarının da mutlaka bu halktan, Anadolu, insanından, Mezopotamya insanından, Türküyle, Kürdüyle, Alevisiyle, Sünnisiyle bütün etnik ve inanç yapılarından dersini alacağına inanıyorum.