Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kandıra'da Karikatür Yasak

Kocaeli 1 No'lu F Tipi Cezaevi idaresi, tutukluların çizdiği bütün karikatürlerde bir 'suç' unsuru bularak, imha ediyor. Enson tutuklu Gökhan Gündüz'ün 9 karikatürü 'örgüt propagandası' iddiasıyla imha edildi.

F tipi cezaevlerinde daha önce de tutukluların çıkardığı karikatür dergileri de yasaklanarak, dışarıya gönderilmesi engellenmişti.

Sık sık gazete, dergi ve kitap yasaklarıyla gündeme gelen F tipi cezaevlerinde karikatür yasakları da hat safhaya ulaştı. Tutukluların içeride çıkardıkları karikatür dergilerini yasaklayarak dışarıya gönderilmesini engelleyen cezaevleri yönetimleri, karikatürlerin dergi haline gelmeden tek tek dışarıya çıkışına da izin vermiyor. Son günlerde karikatür yasağının en yoğun yaşandığı yer ise Kocaeli 1 No'lu F Tipi Cezaevi. Yasağın gerekçeleri ise 'geleneksel': Resmi kurumları karalamak, asılsız ithamlarda bulunmak ve örgüt propagandası yapmak.

Kocaeli 1 No'lu F Tipi Cezaevi yönetimi, tutuklular Barış İnan ve Gökhan Gündüz'ün çizdiği karikatürlerde 'suç' unsuru bularak gitmesi gereken yerlere göndermedi.

Barış İnan, çizdiği iki karikatürü bir gazeteye göndermek istedi. Ancak cezaevinin disiplin kurulu karikatürlerin, 'devlet, TSK ve Meclis'i karaladığı ve asılsız ithamlar içerdiğini' öne sürdü. Böylece karikatürler ulaşması gereken yere ulaşmadı.

Tutuklu Gökhan Gündüz'ün dokuz karikatürünü de imha eden cezaevi yönetimi, söz konusu karikatürlerle 'örgüt propagandası' yapıldığını iddia etti.

Cezaevinde çıkan karikatür dergileri de yasaklanmıştı

F tipi cezaevleri yönetimlerinin karikatür korkusu daha önce de gündeme gelmişti. Tutuklular tarafından çıkartılan Fitamin, Gomedi, Nüktedan, Zılgıt ve Vız Gelir gibi karikatür dergilerinin dışarıya gönderilmesi çeşitli gerekçelerle engellenmiş, dergiler 'yasak' kapsamına alınarak imha edilmişti.

Ruken ADALI
ANF