Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

İstanbul'da Binler Hrant Dink,Güler Zere ve Adalet İçin Yürüdü

İSTANBUL (10.10.2009)- Hrant Dink, Güler Zere, Ceylan Önkol başta olmak üzere geçmiş ve gelecekte yaşanan faili meçhul, kayıp ve katliamların hesabını sormak için binlerce kişi İstiklal Caddesinde yürüyüş gerçekleştirdi, adalet istedi.

3 bine yakın aydın, ilerici, devrimci, Adalet İçin Dayanışma Grubu'nun çağrısıyla İstiklal Caddesi'nde meşaleli yürüyüş yaptı. Başta Hrant Dink olmak üzere Güler Zere, Ceylan Önkol, Engin Çeber ile bütün yargısız infazlar, faili meçhul cinayetler ve katledilen aydınlar için adalet için yürüdüler. Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelen binlerce kişi, “Uzatın elinizi Hrant'ı düştüğü kaldırımdan kaldıralım” yazılı pankartı açtı, Galatasaray Meydanı'na yürüdü.

Adalet isteyenler, “Merhamet değil, adalet istiyoruz”, Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Hrant'ın katili Ergenekon çetesi” sloganlarını haykırdı. Adalet çağrıcıları, Hrant'ın Pazartesi günü görülecek duruşmasına katılmaya çağırdılar, mahkeme sonuna kadar adalet nöbeti tutacaklarını belirtti.

2 yıl 9 ay geçti, adalet yerini bulmadı hala

Hrant için adalet isteyenler adına konuşan Sayat Tekir, Hrant'ın katledildiği 19 Ocak 2007'den bu yana 2 yıl 9 ay geçtiğini hatırlattı, adalet taleplerinin hala karşılanmadığını belirtti. Tekir, zanlılar için işlemeyen hukukun, davanın tüm mağdurları ve takipçileri için zaman kaybetmeksizin işletildiğini dile getirdi. Tekir, “Failler için 20 yıl çeza istenirken, gazeteci Nedim Şener, 'Hrant Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları' adlı kitabı nedeniyle 28 yıl hapis cezası ile yargılanıyor” dedi.

Hrant'ın katilleri katletmeye devam ediyor

Tekir, adaletin terazisinin nasıl bozulduğuna dikkat çekti, şöyle konuştu: “Yaşından fazla kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz'ın katilleri bağımsız yargı tarafından serbest bırakıldı. 12 yaşındaki Ceylan Önkol, sahibinin bir türlü bulunamadığı, sorumluluğunu kimsenin alamadığı havan topu ile yaşamını yitirdi. Yüzlerce çocuk TMK kapsamında “polise taş attığı için” tutuklandı. Cezaevlerinde devrimci tutsaklar, ağır hastalıklarına rağmen tedavi edilmedikleri için yaşamlarını yitirdiler. Güler Zere ve diğer hasta tutsakların, ağır sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmiyor. Engin Çeber ve daha bir çok yurttaş, polis şiddetine ve işkenceye uğrayarak yaşamını yitirdi. Gözaltında kayıpların olağanlaştığı ülkemizde Cumartesi anneleri yıllardır kayıpları için eylemde. Doğal afetlerde onlarca insan yaşamını yitiriyor ve nedense tabiat ananın her felaketi, işçilerin, yoksulların semtlerine uğruyor.”

İş güvenliği, işçi sağlığı önlemleri alınmadığı için iş cinayetlerinin sorumlularının cezalandırılmadığını belirten Tekir, “Bu ülkede yaşayan tüm halkların kardeşçe yaşamasına engel olanları biliyoruz. Hiçbirimiz karanlık aydınlanana kadar rahata eremeyeceğiz. Birileri bizleri sürekli kandırmaya, susturmaya, korkutmaya, sindirmeye çalışırken mücadele etmemek gibi bir seçeneğimiz yok” diye konuştu.

Adalet nöbeti tutacaklar

Tekir, adalet isteklerini yineledi, Hrant'ın duruşmasının görüleceği Pazartesi günü Beşiktaş Meydanı'nda saat 10.00'da buluşup mahkeme sonuçlanıncaya kadar adalet nöbeti tutacaklarını belirtti, tüm adalet isteyenleri nöbete katılmaya çağırdı.