Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Açılım hala şehir efsanesi, sınırötesi teskere Meclis'te

İSTANBUL (04.10.2009)- AKP Kongresi'nde Erdoğan yine somut bir şey söylemedi, bol soslu sözlerle “demokratik açılım”ı anlattı. Açılım bildirgesinde de hiçbir şey söylenmedi. Ancak Meclis'in ilk mesailerinden biri sınırötesi tezkere olacak.

Dün yapılan AKP 3. Olağan Kongresi'nde “açılım”a dair yine bir şey çıkmadı. 'Açılım' hala bir şehir efsanesi. Başbakan Tayyip Erdoğan, yine Meclis'te partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmanın aynısını, biraz daha sosunu artırarak gerçekleştirdi. Somut hiçbir şey söylemedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AKP Meclis Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Adana milletvekili Ömer Çelik tarafından oluşturulan komisyon kongreye “Kürt açılımı bildirgesi” sundu. Bildirgede de yeni hiçbir şey yoktu.

Bildirgede şu ifadelere yer verildi: “Hükümetimiz, ülkeyi yönetme sorumluluğunun gereği olarak milli birlik ve beraberliğimizi, üniter devlet yapımızı, cumhuriyetimizi ve demokrasimizi daha da kuvvetlendirmek amacıyla demokratik açılım süreci başlatmıştır. Vatandaşlarımızın taleplerini farklılıklara saygı temelinde, birliğimizi ve dirliğimizi pekiştirmek üzere yerine getirmek, demokratik açılım sürecinin özünü oluşturmaktadır.”

AKP Kongresi de 'açılım'ın üniterliğini teyit etmiş oldu. Bir yanda böylesi bol demagoji soslu söylemler kullanılırken, ünlü Türk edebiyatçı ve sanatçıların sözleriyle isimleriyle konuşmalar bezenirken, Meclis sadece 2 gün sonra 6 Ekim'de sınırötesi tezkerenin uzatılmasını görüşecek. Başbakan Erdoğan, tezkerenin uzatılmasını onaylayacaklarına dair sinyaller verdi.

Tayyip Erdoğan, bir yandan anaların çektiği acılardan bahsediyor, bayrağa sarılı asker cenazelerinin artık gelmemesi gerektiğini söylüyor, bir yandan da yeni asker ve gerilla ölümleri anlamına gelen sınırötesi tezkerenin uzatılmasını onaylayacaklarını belirtiyor. Sormazlar mı adama: “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşu