Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Urfa Cezaevinde 13 kişi öldü

Urfa E Tipi Kapalı Cezaevinde bu akşam saatlerinde çıkan yangında Türk yetkililerin yaptığı açıklamalara göre en az 13 mahkum yanarak can verdi, 3 mahkum da ağır yaralandı. 
Alınan bilgilere göre Eyyübiye Mahallesindeki cezaevinde akşam saatlerinde yangın çıktı. Bir koğuşta yaşanan isyan girişiminin ardından çıktığı iddia edilen yangında 13 mahkum öldü. 
Urfa Valisi Celalettin Güvenç, cezaevinde adli suçlardan kalan mahkumların kendi aralarında çıkan kavga sonucu meydana gelen olaylarda 13 tutuklu veya mahkumun yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Konuyla ilgili ilk açıklamayı yapan Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu "Cezaevindeki isyan siyasi tutukluların değil, adli tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu koğuşta meydana gelmiştir ve şu anda kontrol altındadır. Olaylarda hayatını kaybeden kişiler var, sayı konusunda bir şey söylemiyorum. Gerekli açıklamayı Vali Bey kendisi yapacak" dedi.
NuceTV'ye telefonla bağlanan BDP milletvekilli Pervin Buldan ise Adalet Bakanı ile görüştüğünü ve olayda 13 mahkumun öldüğünün 30'unun da yaralandığının kendisine iletildiğini söyledi. 
Buldan Bakanın kendilerine isyanın adli mi yoksa siyasi koğuşta mı çıktığı konusunda net bir bilgi veremediğini söyledi. 
Haberin yayılmasının ardından cezaevi önünde toplanan 500 kadar mahkum yakını ile polisler arasında gerginlik yaşandı. Polis ve asker mahkum yakınlarına biber gazı ve joplarla saldırdı. Ancak mahkum yakınlarının cezaevi çevresindeki bekleyişleri sürüyor. 
Urfa Cezaevinde KCK davasından tutuklu çok sayıda kişi bulunuyor. Bunların arasında seçilmiş Urfa milletvekili İbrahim Ayhan da yer alıyor. 
400 kapasitesi bulunan Urfa Cezaevinde 1000 kadar tutuklu ve hükümlü bulunuyor. İnsan hakları örgütleri sık sık Urfa Cezaevinin kapasitesinin üzerinde mahkum barındırdığını ifade etmişti.

anf