Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Şerafettin Halis, Cumhurbaşkanı Gül ile Çankaya'da görüştü

 BDP'nin 23. Dönem Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e milletvekili olduğu dönemde yaptığı konuşların ardından açılan davalara ilişkin yazdığı mektuptan sonra Çankaya Köşkü'ne davet edildi.
Halis bugün Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Gül ile görüştü. Halis görüşme sonrasında DİHA'ya yaptığı değerlendirmede, Cumhurbaşkanı Gül tarafından sıcak bir şekilde karşılandığını belirterek, görüşmede özel yetkili mahkemelerin durumuna ve TMK ile TCK'de yer alan maddelere ilişkin aktarım yaptığını söyledi.
Halis, Cumhurbaşkanı Gül'e özel yetkili mahkemelerin istiklal mahkemelerinin parmak izini taşıdığını söylediğini belirterek, "Görüşmemiz esnasında bu maddelerin ve mahkemelerin varlığı ile anayasa yapılamayacağını bundan dolayı yol temizliğinin yapılması gerektiğini söyledim. TMK ve TCK'den kaynaklı engellerin kaldırılması gerektiğini ve bu maddelerin siyaset ve muhalefet yapmanın önünde engel olduklarını söyledim" dedi. 

Halis, Cumhurbaşkanı Gül'e yapılan her değerlendirmenin "örgüt propagandası" veya "örgüt üyeliği" olarak yorumlandığını söylediğini vurgulayarak, "Bu kapsamda 'KCK' adı altında tutuklanan arkadaşlarımızı kendilerine aktardım. Tutuklu milletvekillerini, belediye başkanlarını, genel başkan yardımcılarını ve partilileri kendilerine söyledim. Bu tarz operasyonların sürmesi durumunda istenilen bir anayasanın çıkarılamayacağını belirttim" dedi. Halis, görüşme sırasında özel yetkili mahkemelerin birbirleri ile çelişen kararlarını da paylaştığını söyleyerek, şunları kaydetti: "Örnek olarak Malatya ve İstanbul'da verilen kararları kendilerine anlattım. Birisi 10 yıl verirken birinin kovuşturmaya yer yok kararını hatırlattım kendilerine, görüşmede ayrıca çocuk ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekti. Kürtler dışında Alevilerin, sosyalistlerin, muhaliflerin mevcut iktidardan duydukları rahatsızlığı ilettim. '4+4+4' sisteminin yarattığı tedirginliği de kendileri ile paylaştım." 

Halis, Cumhurbaşkanı Gül'ün kendisine verdiği yanıtları etik olmadığı için söyleyemeyeceğini belirtirken, görüşmede Gül'ün pozitif bir yaklaşım sergilediğini söyledi. Öte yandan Halis, Cumhurbaşkanı Gül'e yazdığı mektupta aldığı 15,5 yıl hapis cezasının parlamenter sistemi çalışamaz kıldığını aktarmıştı. (diha)