Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Hakkari'de 2.Roboski korkusu yaşandı

Hakkari'nin Taşbaşı (Kelêtan) Köyü'nde pancar toplamaya giden 10 kişilik köylü grubu helikopterler tarafından tarandı. Taramadan sonra bölgeye asker indirildiği belirtildi. Köylüler yara almadan olaydan kurtulurken, köylülerin tamamının köye dönüş yaptığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre; sabah saatlerinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 10 köylü Hakkari'nin Taşbaşı (Kelêtan) Köyü'nün üst kısımlarına pancar toplamaya gitti. Pancar toplamaya giden köylüler, Heronlar tarafından tespit edildikten sonra bölgeye gelen iki helikopter tarafından taranmaya başlandı. Tarama sonrası Hakkari Dağ ve Komando Taburu'ndan kalkan helikopter de bölgeye asker indirdi.

Yoğun asker hareketliliği yaşanırken, köylüler ise akrabalarından haber almak için köy meydanında toplandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan köylülerden Muhsin Yalçın, ikinci bir Roboski katliamından endişe duyduklarını belirtti. Helikopterlerin taramalarını gözleriyle gördüklerini belirten Yalçın, bölgede bulunan 10 kişinin de kendi akrabaları olduğunu dile getirdi. Köylülerin Geçimli Karakolu'nu arayarak bilgi verdiği karakol yetkililerinin de ilgilenecekleri yönünde bilgi verdiği öğrenildi.

10 kişilik gruptan köye ilk dönen Nazif Çiftçi, olay yerinden kaçarak köye ulaştı. Yaşananları DİHA’ya anlatan Çiftçi, “Biz pancar toplarken, bir anda helikopterler geldi. Bulunduğumuz bölgeyi taramaya başladı. Biz ağaçların altında uzun süre bekledik. Ortam sakinleştikten sonra ben bir tarafta diğerleri de farklı tarafta olay yerinden inmeye başladı. Bizde yaralanan olmadı. Ama ilk ulaşan benim, diğerleri halen köye ulaşamadı” diye konuştu. Çiftçi, ölümle yüz yüze kaldıklarını kaydetti.

Nazif Çiftçi'nin köye varmasının ardından Hamit Demir (40) Hasan Demir (52), Hakim Demir (35) Necip Kaya (25), Ömer Dayan (60), Hasan Taşçı (17), Fariz Taşçı (16), Emre Köçek (19) ve Nezir Köçek de (17) köye vardı. Köylülerin sağlık durumu iyi olduğu öğrenildi.Diha