Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

"BDP, Kandil ve İmralı Çözüm İçin Hazır"

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak grup toplantısında yaptığı konuşmada, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) yeni stratejisini ve 2012 Newroz'unda yaşananları değerlendirdi.

Kışanak, halkın Newroz'da verdiği mesajların net olduğunu söyledi. "Halk 7'den 70'e sokağa çıkmaktan geri durmadı. Bu tabloyu doğru okuyup Kürt halkının iradesine saygı gösterecekler."

"AKP bitmiş stratejiyi devralarak kendi bitişini devralır"

Kışanak, Batman'da Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'e gerçekleştirilen saldırının planlı yapıldığını ifade etti. "Türk'e saldırının hesabını mücadelemizle, direnişimizle soracağız. 70 yaşında duayen bir siyasetçiye saldırıyorsanız, cevabını bu halktan alırsınız" dedi.

AKP'nin yeni bir stratejisi olmadığını söyleyen Kışanak, "AKP'nin yeni konsepti yok; güvenlik politikasından memnun'' şeklinde konuştu.

Ortaya atılan yeni çözüm stratejisiyle ilgili şöyle dedi:

"Olmazları sıralayan, demokratik talepleri reddeden bir yaklaşıma, plana kim çözüm stratejisi diyebilir? Olsa olsa bu çözümsüzlük stratejisinin allanıp pullanıp yeniden kamuoyunun önüne sunulmasıdır."

Kışanak, hükümetin "tam bir çözümsüzlük stratejisi izlediğini" söyledi.

"AKP güvenlik stratejisinde ısrar ediyor. Türkiye'de güvenlikçi stratejilerin hiçbir meşruiyeti kalmamıştır. Bu strateji 1990'lı yıllarda iflas etmiştir. Bugün AKP bu bitmiş stratejiyi devralıyorsa kendi bitişini devralır. Tüm Türkiye'nin, bu faşizan gidişata dur demek için hareket geçmesi gerekiyor."

"Önümüze hangi planı getirdiler de biz reddettik?"

Kışanak, BDP'nin Kürt sorununun müzakereci bir yöntemle çözülmesinin tarafında olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Biz beş yıldır buradayız. Bizimle görüşmek istediler hangisini reddettik, çıkıp açıklasınlar. Önümüze hangi planı getirdiler de biz reddettik? BDP, Kürt sorununun müzakereci yöntemle çözülmesini yürekten isteyen, bunun için mücadele eden siyasi bir iradedir. Yedi bin Kürt şu anda tutuklu. Gerçekten müzakere etmek istiyorsanız, muhatap arıyorsanız Kürt siyasetçileri bırakın."

"Hepsi de sizin uyduruk suçlamalarınızla cezaevindeler. Terörle mücadele yasasını da kaldırın. Bunu yapmayanlar BDP'yi güya bu söylentilerle köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlarsa bundan siyaseten bir şey çıkmaz."

"Gerçekten de müzakereci yöntemi seçiyorlarsa bunun da koşulları bellidir. Kürt sorununun müzakereci bir yöntemle çözmek istiyorsanız, buna BDP de Kandil de İmralı da hazırdır. PKK'yı yok sayarak 'Kürt sorununu çözeceğim' demek, bu halka bir hayali satmaktır."

"Bıraksınlar resmi olarak İmralı'ya, Kandil'e gidelim"

Silahların susmasının müzakerenin ilk koşulu olduğunu ifade eden Kışanak, "Bu iktidar müzakereci olsun, BDP rolünü oynamaya, silahları susturmaya, bunun koşullarını yaratmaya hazırdır" dedi.

"BDP'ye 'uzantıları' diyerek PKK ile de diyalog kuran bir misyon yüklenmek isteniyorsa böyle bir misyonumuz yoktur. BDP, siyasi geleneğin temsilcisidir. Bizden bu konuda bir kolaylaştırıcılık, ön açıcılık istiyorlarsa, BDP rolünü de oynamaya hazırdır. Bıraksınlar resmi olarak İmralı'ya, Kandil'e gidelim. Meclis karar alsın, bir heyet kursun, heyetle gidelim. Biz çözümlerin hiçbirine kapalı değiliz.