Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Adıyaman’da 'ikinci Maraş' işaretleri

Adıyaman - Adıyaman il merkezinde Alevilerin oturduğu Karapınar Mahallesinde Alevi ve Kürtlerin oturduğu 45 ev işaretlendi. Uyandıklarında evlerinin kapı ve duvarlarının işaretlendiğin gören vatandaşlar büyük korkuya kapıldı. Polisin inceleme başlattığı olay akıllara Maraş Katliamını getirdi.

1978 yılının son günlerinde yaşanan Maraş Katliamı öncesinde Aleviler ve sol görüşlülerin yaşadığı evler işaretlenmiş ve 19 Aralık günü faşistler bu işaretleri takip ederek 100’ü aşkın kişiyi katletmişti.

45 EV İŞARETLENMİŞ

Adıyaman merkez Karapınar Mahallesinde yaşayan Alevi ve Kürtlere ait 45 işaretlendi. Bilgilerin kendisine ulaştığını söyleyen CHP Dersim milletvekili Hüseyin Aygün'ün işaretlemenin gece yaşandığını ve 45 ailenin suç duyurusunda bulunduğunu söyledi

Karapınar Mahalle Muhtarı Hamit Gürsu da 45 civarında evin kapısının işaretlendiğini doğruladı. Kapıların işaretlenmesine karşın evleri işaretlerinin imzasını alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Azikanlılar Derneği ve Alevi Kültür Derneği yöneticileri topladıkları imzalarla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yapılan suç duyurusunda olayın araştırılarak, faillerin ortaya çıkartılması talep edildi.

'ERDOĞAN'IN ALEVİLER SÜNNİLERİ ÖLDÜRÜYOR' AÇIKLAMALARI

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise yaptığı yazılı açıklamada, "AKP bir yandan Suriye için sürdürdüğü mezhep ayrımcılığına dayalı açıklamaları ve politikaları, bir yandan da bizzat bir bakanının yer aldığı, neo milliyetçi mitingleriyle bir iç savaşın da işaret fişeğini yakıyor. Erdoğan'ın söylediklerini kendine görev bilen bir güruh da Adıyaman'da Alevilerin yaşadığı evleri işaretliyor. Bu neyin hazırlığı? Biz bunu Maraşlardan, Çorumlardan biliyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın "Suriye'de Aleviler Sünnileri öldürüyor" şeklinde bir açıklama yaptığını hatırlatan Geçmez, "Suriye Ordusu'ndan kaçarak, Türkiye'ye gelen bir komutan; 'Suriye'de bir tek Alevi kalmayıncaya kadar hepsini öldüreceğiz' diyor. Sonra AKP'nin desteklediği bizzat bir bakanın katıldığı, neo milliyetçi bir mitingle bölgesel çatışma kızıştırılıyor. Ardından Adıyaman'da Alevilerin evleri işaretleniyor. Bölgemiz hızla bir savaşa ve iç çatışmaya doğru sürükleniyor. Biz bunu Maraş'ta Çorum'da gördük. Alevilere saldırılar böyle mitinglerden ve bu tür açıklamalardan sonra oldu. Bu hazırlıkların sonucunun nereye gittiğini önceki deneyimlerimizden biliyoruz. Herkesi duyarlılığa davet ediyoruz. Yeni bir katliama asla müsaade etmeyeceğiz" diye kaydetti.

VALİ: ÇOCUK İŞİ OLABİLİR

Adıyaman Valisi Ramazan Sodan ise işaretlerin ne amaçla yapıldığının araştırıldığını ifade etti. Vali Sodan söz konusu olayı doğrulayarak işaretlerin ne amaçla yapıldığının araştırıldığını söyledi. Olayın geçtiği yerin daha çok Alevilerin oturduğu bir mahalle olduğunu belirten Sodan,"2-3 gün önce bazı vatandaşlarımızın kapılarına keçeli kalemle bazı yazı ve şekiller çizilmiştir. Yazı değil, rastgele şekiller çizilmiş. Ne amaçla yapıldığını bilemiyoruz, ama çocuk işi de olabilir. Bu işin biz yakın takipçisiyiz. Bu yazı ve şekillerin kim tarafından yapıldığını tespit etmeye çalışıyoruz. Adıyaman'da şimdiye kadar mezhepsel bir sürtüşme olmadığı gibi kavga da olmamıştır" diye konuştu.