Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

'ÖZÜR DİLEMEK İÇİN GERÇEK ORTAYA KONMALI'

Ankara - "Dinmeyen Çığlık: Dersim, Hakikat ve Yüzleşme Konferansı"nda konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Dersim'de yaşanan katliamın açtığı yaraların çözümü için devletin samimi bir şekilde gerçeği ortaya koyarak, kendi tarihiyle yüzleşmesi gerektiğinin altını çizerek, "74 yıldır iktidarlar katliamın üstünü örtmeye çalıştı. Orada yok edilmek istenen KÜrt ve Kızılbaş kimlikleridir. Türkiye alnına çalınan bu kara lekeyi hakikatlerin ortaya çıkarılması ve hukuk ile silebilir" dedi.

BDP'nin düzenlediği "Dinmeyen Çığlık: Dersim, Hakikat ve Yüzleşme Konferansı" Neva Palas Otel'de başladı. İki gün sürecek konferansa BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Filiz Koçali ve Yüksel Mutlu, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP Istanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP Kadın Meclisi Sözcüsü Kibriye Evren, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Sosyolog İsmail Beşikçi, Türkiye Barış Meclisi aktivisti Imam Canpolat, Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, Almanya Büyükelçilği Müsteşarı Tobias Krauvse, Maceristan Büyükelçisi Isvan Szabo, Sırbistan Büyükelçiliği Baş Müsteşarı Sevani Mizorav, şair Ahmet Telli, çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay'ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve kurum temsilcisi katıldı. 

Konferans Dersim katliamını konu alan sinevizyon gösterimi ile başladı. Sinevizyonun ardından açılış konuşmasını yapan BDP Eş Genel Başkanı Kışanak, katliamın açtığı yara ve travma ile bunun hakikatlerin ortaya konularak gerçekçi bir özür dilemeyle, benzer katliamların bir daha gerçekleştirilmeyeceğine ilişkin ciddi adımların atılması gerektiğini vurguladı. 

'38'DEN BU YANA İKTİDARLAR GERÇEĞİN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞTI'

Katliamdan günümüze gelen tüm iktidarların ve devletin katliamı manipüle etmeye ve üstünü örtmeye yönelik çaba içinde olduklarının altını çizen Kışanak, "Gerçek bir gelecek kurmak istiyorsak, bunu tartışmalıyız ve yüzleşmeliyiz. Bunu biz çok yaptık ve yapmak zorundayız. Devlet ya da iktidar, öncelikle samimi bir özür dilemeli. Ardından bunun ikinci adımı olarak hukuksal alanda yargılama yapılmalı. BDP olarak biz üzerimize düşen payı alıp, buna göre mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. 

74 yıldır katliam yarasının kanadığını vurgulayan Kışanak, "Bu katliam aynı zamanda da devletin alnına çalınan kara bir lekedir. Artık devletin bu lekeden kurtulma zamanı gelmiştir. Almanya Başbakanı Merkel, neonazilerin işlediği cinayetler nedeniyle özür diledi ve bayraklar yarıya indirildi. Yürekten gelen özrün gereği ve cesaretin anlamı biraz da budur. Dersim'de yapılmak istenen hem Kürt hem de Kızılbaş kimliklerinin yok edilmeye çalışılmak istenmesidir" diye konuştu. 

'ÖZÜR DİLEMEK İÇİN GERÇEK ORTAYA KONMALI'

Kışanak, yüzleşmenin sadece tarihe mahsus olmadığını aynı zamanda günümüz sorunlarının da çözümünü gerektirdiğine dikkat çekerek, şunları ifade etti: "Özür dilemek için gerçeği olduğu gibi tarif etmek şart. İktidarın kendi siyasetinin önünü açabilmek adına sıradan bir özür dilemeyi hak etmiyoruz. Bu sorun Dersimlilerin yürüttüğü mücadeleyle bugüne geldi. Bu katliamı istismar siyaseti güdenler ise insanlık adına utanmalıdır."

Türkiye’deki tüm siyasi partilerin de kendi geçmişleriyle yüzleşmesi gerektiğini dile getiren Kışanak, bu konuda atılacak her adımın Türkiye'nin kendi geçmişiyle yüzleşmesi adına adına atılacak bir adım olduğunu söyledi.