Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Ulusal Konferans ertelenmemeli

Federal Kürdistan Bölgesi’nin Hewlêr kentinde Mahabad Cumhuriyeti’nin 66. yıldönümü vesilesiyle Sead Abdullah Konferans Salonu’nda bir konferans düzenlendi. Dün yapılan konferansa; Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, eski Hükümet Başkanı Berhem Salih, DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, BDP Eşbaşkanı Selehaddin Demirtaş, BDP parlamenterleri Leyla Zana, Sırrı Sakık, Nazmi Gür ile Qazi Muhamed’in oğlu Ali Qazi, İran, Türkiye ve Suriye’den de siyasi parti temsilcileri, aydınlar, yazarlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Barzani: Artık kardeş kanı dökülmeyecek
Koma Civaken Kürdistan’ın (KCK) yöneticilerinin de davet edildiği konferansın açılış konuşmasını Mesud Barzani yaptı. Kürtlerin düşmanlarının her zaman Kürtleri parçalama politikası yürüttüklerinin altını çizen Barzani, böylelikle Kürtlerin birbirine kırdırılmak istendiğine dikkat çekerek, „Artık kesinlikle Kürt kendi kardeşinin kanına girmeyecektir ve Kürt Kürdü öldürmeyecektir. Birbirine karşı savaşmayacaktır“ diye konuştu.  Konuşmasında Kürtlerin uzun süreden beri yürüttüğü mücadelelerde ağır ızdıraplar çektiğini ve birçok katliamla yüz yüze geldiğini belirten Barzani, „Ama gelinen aşama göstermiştir ki Kürtlere karşı uygulanan şiddet politikalarıyla bu sorun çözülmüyor. Hiçbir zaman da çözülmeyecektir. Kürtlerin de diğer halklar gibi kendi kaderini tayin hakkı vardır. Bu hakka herkes saygı göstermeli ve sorunu demokratik barışçıl yöntemlerle çözmelidir“ dedi.
Talabani mesaj gönderdi
Barzani’nin konuşmasının ardından Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin konferansa göndermiş olduğu mesaj, Hewlêr Valisi Nevzat Hadi tarafından okundu. Mesajında konferansın Kürtler açısından çok önemli olduğunu belirten Talabani, Kürt halkının konferans ışığında Ortadoğu’da özgür ve eşit bir ortamda yaşamını kurmasını umut ettiğini belirtti. Eski Hükümet Başkanı Berhem Salih de yaptığı konuşmada Kürtlerin de diğer halklar gibi kendi kaderini tayin etme hakkının bulunduğunu ve Kürtlerin de her 4 parçada kendi kimliğiyle özgür bir şekilde yaşaması gerektiğini söyledi.
Demirtaş: Geçmişten ders çıkarılmalı
BDP Eşbaşkanı Selahaddin Demirtaş de konuşmasına Mahabad Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümünü kutlayarak başladı. Tarihteki bu tür gelişmelerin Kürtler açısından çok önemli gelişmeler olduğunu belirten Demirtaş, „Biz de bu tarihsel gelişmelerden ve geçmişimizden dersler çıkartarak, yeni yol haritalarımızı oluşturmalı ve yolumuza mücadelemize devam etmeliyiz. Aynı hataları yaşamamalıyız“ şeklinde konuştu.
Birlik için her türlü fedakarlığa hazırız’
Kürtlerin sömürge olmasının nedenini birlik olamamaları olarak gösteren Demirtaş, „Bütün temsilcilerimiz de bunu böyle biliyor ve söylüyor. O zaman biz niye ittifak olmayalım. Bizim bir an önce birliğimizi güçlendirmemiz lazım. Biz Kürdistanlı siyasi bir hareket olarak Kürt halkının birliği ve beraberliği için hizmetteyiz. Bunun için her türlü fedakarlığa hazırız. Biz artık ulusal bir birlik ile kendi kararımızı vererek yolumuza koyulmalıyız. Halkımız da bizden bunu istiyor ve haklıdır da isteğinde“ şeklinde konuştu.
Suriye’deki gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, tüm Kürtleri, Güneybat Kürdistan halkına desteğe çağırdı. Kürt hareketlerini bu dönemde birlik için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye çağıran Demirtaş, „Bunun için bir an önce ulusal konferans yapılmalı ve bir daha ertelenmemelidir. Bu bizim birliğimiz için hayati önemdedir. Tüm Kürdistan halkı için başarılar diliyorum ve bu konferansın Kürt Ulusal Birliğine destek ve vesile olmasını diliyorum. Yolumuz açık olsun“ şeklinde konuştu.
Barzani ile görüştüler
Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, Selahaddin Demirtaş,  Leyla Zana, Sırrı Sakık ve Nazmi Gür, kendilerini konferansa davet eden Mesud Barzani ile özel bir görüşme de yaptı. Görüşmede Ulusal Konferansın takviminin belirlenmesinin ve Kürtlerin birliği ile Güney Kürdistan’ın bağımsızlık ilanının görüşüldüğü belirtiliyor.

DİHA/HEWLÊR