Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Roboski Heyeti "Orada Barış Evlat Demektir" ETHA

'Orada barış evlat demek'

.

.

"Orada analar çocuklarının bedenlerinden puzzle yaptılar. Eksik parçaları tamamlamak için mezarları yeniden açtılar", "Orada barış evlat demek." Bu ifadeler 35 kişinin katledildiği Uludere'ye giden heyete ait. Heyet, katliamların, ölümlerin bir daha yaşanmaması için herkesi barış için daha çok çalışmaya çağırdı.

 

İSTANBUL- Şırnak Uludere'de 35 kişinin katledilmesine ilişkin bölgeye giden aydınlar, yazarlar ve milletvekilleri Cezayir Restorant'ta yaptıkları toplantında tanıklıklarını anlattı.

.

Basın toplantısına, İlkay Akkaya, Aynur Doğan, Jülide Kural, Yasemin Göksu, Meryem Koray, Necmiye Alpay, Sema Solaklı, Ferhat Tunç, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Bağımsız Milletvekili Abdullah Levent Tüzel'in de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

.

'ÖZÜR DİLENSİN, SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN'

.

Bölgeye giden heyet adına ilk olarak oyuncu Jülide Kural kısa bir açıklama okudu. Çocuklarını yitiren aileler ve köylülerle konuştuklarını söyleyen Kural, "Onlar; hükümetin özür dilemesini, özür dilemekle yetinilmemesini, sorumluların cezalandırılmasını talep ediyorlar" dedi.

.

.

'DAHA KALABALIK EKİPLERLE GİDİLMELİ'

.

Şırnak'ta yaşanan olayın hiçde kolay ve kabul edilir bir şey olmadığını söyleyen Yasemin Göksu, gördükleri, duydukları şeyler karşısında çok kederlendiklerinin ve öfkelendiklerinin söyledi. Aileler ile paylaştıklarını anlatan Göksu, "Biz oraya giderek bir cinayete daha ortak olmadığımızı ortaya koymuş olduk. Artık istedikleri gibi at oynatamayacaklarını bilmeliler. Buradan çağrı yapıyorum, herkes, daha büyük ekiplerle gitsin. Artık insanların rahatlıkla katledilmeyeceğini göstermek için gidin" dedi.

.

'BÜTÜN KRALLAR ÖLSüN'

.

Tanık oldukları, duydukları şeylerin dile getirilemeyeceğini söyleyen İlkay Akkaya, "Hukukta canavarca adam öldürme var. Orada onu yapmışlar" dedi. Bölgede çok sayıda katliamın yaşandığını ve üstünün kapatıldığını kaydeden Akkaya, "Hiç birimizin yüreğinde böyle acılar yaşamaya yeri kalmadı. Bütün krallar ölsün" diye konuştu. Akkaya, vicdanı olan herkesi, katliamın aydınlatılması, üzerinin kapatılmaması için bir şey yapmaya çağırdı.

.

'DEVLET SAVAŞ ATEŞİ YAKTI, BİZ BARIŞ ATEŞİ YAKALIM'

.

Birgün gazetesi yazarlarında Meryem Koray, Şırnak halkının büyük bir acı yaşadığını söyledi. Gitmelerinin önemli olduğunu söyleyen Koray, halkın "Ölüm ve savaş olunca buraya geliyorlar, o zaman bizi hatırlıyorlar" şeklinde tepkilerini dile getirdiğini aktardı. Koray, "Devlet orada savaş ateşi yaktı. Biz de barış ateşi yakmalıyız" dedi.

.

'KARINCA GİBİ ATEŞE SU TAŞIYALIM'

.

.

"O coğrafya yanıyor" diyen Sema Solaklı, "İnsanların yüreğine bir ateş düşmüş. Öyle bir cehennem yeri ki anlatmak zor. Savaşın bile edebi, ahlakı olur" dedi.

.

Uludere'de yaşananların anlamak için hissetmenin önemine dikkat çeken Solaklı, "O insanlar kaçakçı değil. Güvencesiz çalışan kaçak işçiler. Bundan sonra bir şey yapılacaksa, barış için daha çok mücadele etmek olmalı bu. Orada analar evlatlarının parçalarından puzzle yaptılar. Manzara resimlerinden yapılır gibi değil, evlatlarının parçalarından. Tamamlayamadılar bile...Eksik kalan parçaları buldukça mezarları açıp tamamlamaya çalıştılar." dedi.

 

"Orada barış evlat demek" diyen Solaklı, barışın Kürt halkı ve tüm halklar için bu kadar hayati önemde olduğunu kaydetti. Solaklı, barışın Kürt halkının değil, asıl olarak Fırat'ın batısında yaşayan halkların meselesi olduğunu vurguladı. "Karınca gibi ateşe su taşıyalım" diyen Solaklı, barış için herkesin insanlık görevini yerine getirmesini istedi.

 

Oyuncu Jülide Kural, acılarını, ağıtlarını paylaştıkları insanların durumlarını anlattı, "Duygu birleşmesi yaşadık" dedi.

"İnsanlar, açlar, yoksullar ve Kürtler. Bir dağın ucunda ayakları çıplak, karlar içinde yaşamaya çalışıyorlar" diyen Kural, "yüreğinde bir parça insanlık olan" herkes şöyle seslendi: "İnsanların üzerine bombalar yağdırılırken, paramparça edilen çocukların parçaları toplanamazken burada duramayız. Öfkeliyiz ve susup oturmayacağız. Bizi yalnız bırakmayın. Buna karşı çıkmak için sosyalist, ya da başka ideolojiye sahip olmaya gerek yok. İnsan olmak gerekiyor sadece. Biz barışmak, birlikte yaşamak zorundayız."

.

'BABAMDAN, DEDEMDEN DUYDUĞUM HİKAYELERİ YAŞADIM'

.

Dedesinden ve babasından dinlediği gerçek hikayeleri bir kez daha yaşadığını söyleyen Aynur Doğan, "Orada insanların yaşadığı başka korkular var. Kürtler kendilerini dışlanmış hissediyor. Onların tek istekleri, Türkiye'nin farklı yerlerinde duyarlı insanların olduğunu, bu insanların seslerini çıkardığını görmek" dedi. 6 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Doğan, gözaltıların sürmesi ve tutuklamaların olması kaygısınında yaygın olduğunu belirtti.

.

'MESELEYİ KUYURĞUNDAN TUTUP, BIRAKMAMALIYIZ'

.

SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, "Bu devlet tarafından planlanarak işlenmiş bir katliam" dedi. Köylülerin ve katliamdan sağ kurtulanların anlatımlarından bu fikrin netleştiğini kaydeden Turan, "Böylesi teknolojinin güçlü olduğu bir dönemde istihbarat hatası, operasyon kazası gibi söylemler yalandan başka bir şey değil. "Bu meseleyi kuyruğundan tutup bırakmamalıyız" diyen Turan, hükümetin katliamın üzerine örtmeye çalışacağını söyledi.

.

.

'1992'DEN 2012'YE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK'

 .

Ferhat Tunç, "1992 yılında Newroz'u takip etmek için Şırnak Cizre'deydik. Askerler panzerlerle halkın üstüne yürümeye başladı. Bir kadın ölen çocuğunu kucağına aldı, "Bırakın dokunmayın uyanacak yine,o benim karnımda da böyle derin uyuyordu uyandırmayın" demişti. 22 yıl sonra Roboski katliamında bir çocuk, "Babamı istiyorum" diye ağlıyor ve hepimizi gözyaşlarına boğuyordu. Değişen bir şey yok yani. Kürt coğrafyası hala benzer katliam ve ağıtların yakıldığı bir coğrafya olmayo sürdürüyor.AKP bu bölgede son seçimlerde yaşadığı hezimetin hesabını soruyor ve  Kürt halkını cezalandırmaya çalışıyor" dedi. Tunç'un, bir gencin kendisine anlattığı şu olayı anlattı: "Katliamda 3 kişi yaralı kurtuldu. 1 tane de katır sağ kurtulmuştu.Katır  o yolu katederek köye kadar gelmiş ve Anne oğlunun atına sarılmış, benim çocuğumu niye getirmedin diye ağıt yaktmış" Tunç'un anlatımı salonda duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

.

'EDİ BES E'

.

BDP Milletvekil Sebahat Tuncel, ne yapılırsa yapılsın acıların yok edilemeyeceğini, ancak hafifletilebileceğini söyledi.

Devletin, "terörle mücadele" adı altında bir gün bütün kütleri "terörist" ilan edebileceğini belirten Tuncel, "Katliamın yaşandığı köy korucu köyü. Görüyorsunuz gerektiğinde onlarda 'terörist' oluyor" dedi.

 

"Bu katliam planlı, organizeli. Kürtlere gözdağı vermek için yapılmıştır" diyen Tuncel, bölgede bu tür bir olayın ilk kez yaşanmadığını söyledi.

 

Tuncel, şunları söyledi: "Bu katliam tekçi zihniyetin ürünüdür. O coğrafyada açlık ve yoksulluk Kürtleşmiştir. Yıllarca bize ekonomik sorun diye hikaye anlattılar. İnsanları iki parça ekmeğe muhtaç eden sizin politikalarınız değil mi? Uludere, inkar, ima ve asimilasyon politikasının AKP’yle devam ettiğinin göstergesidir. Bu savaş politikasına karşı direnmek zorundayız. Edi bese, artık yeter diyoruz."

Halkları Demokratik Kongresi milletvekilleri olarak bölgeye gittiklerini belirten Abdulah Tüzel, "Katliam, bir savaş politikası, Kürt sorununa yaklaşımın Uludere'de yaşananların takipçisi olacaklarını belirten Tüzel, uluslararası kamuoyunun duyarlı olması için de çaba göstereceklerini söyledi.