Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

2011 YILI GERIDE BIRAKIRKEN NELER OLDU Haydar Aslan

Dùnyada, Emperyalist, Kapitalistler ekonomik ve siyasi krizi derinlesti. ABD ekonomisi ilk kez dibe vurdu.Halk yillardan sonra ilk defa sokaklari ( wall street )'lari isgal eylemleri aylarca surdu.Kapitalist, Emperyalist ekonomik krizi basta, Irlanda, Portekiz, Ispanya, Yunanistan, Italia'yi vurdu ve sirada Fransa ekonomisi gelmektedir.
Yunanistan'da ôgrenciler ve sendikalar gùnlerce sokaklari savas alanina çevirdiler.Ispanya'da keza emekciler ve sendikalar aylarca eylemlikler içersindeydiler, Italya'daki son ôgrenci ve emekçilerin eylemleri Berlisconi'nin Istifasina neden oldu.Artik avrupa emekcileri krizin yùkùnù tasimak istemiyor.

Dùnyadaki ekonokmik krizin bir yansimasi olarak Avrupa birligi euros çatirdamaya basladi.yunanistan ve diger ùlkelere yapilan ekonomik yardimlar, kapitalist ekonomileri kurtaramadi.Bunun sonucu olarak bazi ùlkelerin durumu tartismalara yolaçti. Avrupa birligi içersinde yer alip almamasi konusunda basi, Almanya ve Fransa basi çekiyor.

2011'e damgasini vuran ônemli gelismelerden biri olan, Arap bahari oldu.Arap ulkelerindeki ayaklanmalarin gerici halk ayaklanmalari,dogrudan Emperyalistlerin denetim ve destegiyle gerçeklesen ayaklanmalardir.Misir'in yillardan beri Amerikan usakligi yaptigi bilinmektedir.Emperyalistlerin isine gelmedigi an,çikarlarina hizmet etmeyecegini his ettiginde tarihin çôplùgùne attigi gôrulmùstur.Sadam Hùseyin ôrneginde gôrùldùgù gibi. Sadam eskiden amerikan usagi idi, ne zaman çikarlar çakisinca Irak'i isgal etti, ve Sadami ôlùmle cezalandirdi, binlerce Irakli canindan olurken, bùtùn bunlar petrol denetimini kimseye kaptirmamak içindi.
Libya'daki ayaklanma ôncesi Fransa petrol paylasimi için usaklari ile Parist'e gizli toplantilar dùzenliyerek petrolùn yùze otuzuna talip oldugunu, Fransa'nin boçlarinin ertelenmesini ve bunun karsiliginda, sillah yardimi yapacagini,gerekli gôrdùgùnde hava sahasini kulanacagini, teminati verdikten sonra, ayaklanmalar basladi. Fransan'in mùdahalesinin ardinda BM. miletler de desteklerini esirgemediler.Yenide petrol paylasimi için kararlar aldilar.Fransanin payini dùsùrdùler. ARAP Bahari diye adlandirilan ayaklanmalar emperyalist usagi gerici hareketlerdir. Ilerici yônù olmayan,petrol siglarinin,islamci kardesler ,Hizibullah, gibi gerici ôgùtlerin ônderlik ettigi bir ayaklanmadir.Arap bahari arap saçina dôndù.Bundan sonrada çeliskilerin ve çatismalarin daha da yogun yasanacaga benziyor.


2 011'de Tùrkiye, Suriye ile iliskileri dùzelterek sifir noktaya getirmis, sinir kapilarini açmis, terôre karsi ortak hareket etmek için toplanti ùzerine toplantilar dùzenliyerek bir sonuca varmisken, Arap bahari hareketiyle bozulmaya basladi.Tùrkiye ile Suriye iliskileri iyilesme asamasina gelmisken, ABD. Erdogan'i çagirp, Suriye konusunu gôrùsùp,yeni dùnya dùzeni ekseni dogrultusunda hareket etmesini emretti. Dolaysiyla Tùrkiye ùzerinden Suriye'ye saldirma planlari kapali kapilar ardindan tezgahlandi. Basbakan Erdogan Tùrkiye'ye dôner dônmez plani harekete geçirdi.Osmanli hanedanligi gerimi geldi diye, burjuva yazar ve çizerler homurdanmaya basladi.Kusura bakmayin burjuva baylar kargalar size gùler.Sayin Erdogan kimin adina kùlhanbeyci kesildigini, her kes iyi biliyor,dùne kadar Suriye'ye dis geçirmeyenTùrkiye ne oldu da biden kahraman kesildi.ABD nin Orta dogu jandarmaligina soyunan Tùrkiye bos hayaler pesinden kosuyor.Pastada pay alma hevsinde, kusura bakma pastanin bùyùk payi Emperyalistlerindir.Size ancak tasironculuk dùser.Burdaki ayaklanmaninda ne gùdùgù belisiz, bir hareketitir.hareketin basi, ABD ve Tùrkiye'nin denetiminden oldugu bilinmektedir.Suriye'deki guruplari Tùrkiyede egitimde geçirdikten sonra, sillahlandirilip Suriye'ye gônderildigi herkes bilmektedir.

2011'de Tùrkiye demokratiklesme ve demokratik açilimlar, iki bin onda oldugu gibi, tartisilan ônemli gùndem maddelerinden biriydi.Aylarca gùndemi meskul edip, bir arpa boyu yol alamadilar.Kurt halkina seçim zamaninda Kùrt halkinin haklarini verecegiz vaadleri,seçim sonrasi yerini sinir ôtesi harekata ve tutuklamalara birakti. Bu politikalara yabanci degiliz.Yillardan beri uygulaya gelen politikalarinin bir devamidir.Seçim sonrasi vaadler unutulur.Buna ragmen kùrt halki bu partilerin oyununa gelmektedir.

2011'de seçimler oldu AKP tekrar birinci parti çikti.Baraj sistemindeki bozukluk ve haksiz uygulama AKP'nin isine yaradi.Seçimlerde CHP eski yapiyi cok az bir farkla durumu kurtarmaya çalisirken,BDP tùm baskilara ragmen basarili birsekilde alinin akiyla çikti.CHP'nin yerinden saymasi gelismemesi,demokratiklesmenin ônunden engel teskil etmesi,eski gelenekçi dùzenin devamindan yana olusu, inkarci politikalarin savunucusu,faili mecul cinayetleri isleyen, gôzaltinda kayiplarin, sorumlularini ve kontracilarin avukatligini yaptigi sùrece gelismiyecektir.Kùrt halkinin demokratik taleplerine kulaklarini tikadigi surece bu partinin gelisme sansi yoktur.

2011'de Wan da deprem oldu,hala gùnùmùzde yaralari sarilmadi, ve sarilacaga'da benzemiyor.Bôyle olacagi daha depremin ilk gùnùnde beliydi.Wan'da yasanan insanlik drami karsisinda,Basbakanin su açiklamalari ilginçti.Bizim dis ùlkelerin destegine ihtiyacimiz yok,hersey yolunda açiklamalari ùlkemizde ve dùnyada tepkiyle karsilasinca, çark etmek zorunda kaldilar.Adama sormazlarmi ihtiyacin yoktuysa neden arama ve kurtarma islemlerin haftalara uzayip gitti.Haftalar sonra halen cesetlere ulasamadin.Bùgùn hala depremzadelerin bùyùk problemleri oldugu gibi duruyor.Wan halki kar altinda çadirlarda soguga karsi yasam savasi veriyor.Bu zor sartlarda cocuklar çadir kent okularda egitimine devam etmektedir.

2011'de Dersim ôzùrù, gùndeme damgasini vuran ônemli olaylardan biriydi.Basbakan' in gurup toplantisinda yaptigi konusmasinda, Desim ile ilgili belgeler sunuyorum,sùrgùn sayasi, ôldùrùlenlerin sayisi ve evlatlik olarak verilenlerin sayisini sunduktan sora, literatùrde ôzùr diye bir sey varsa ben Dersimlilerden ôzùr dilerim.Evet sayin Basbakan ôzur yetmez, arsiflerin açilmasi,yerinden yurdunda edilenlerin topraklari ne olacak, evlatlik verilen cocuklar nerede, Seyit Riza ve arkadaslarinin mezarlari nerede,Sokak ve mahlelere verilen isimleri degistirdinizmi. Dersim ismini halen iade etmediniz, ne gùne duruyorsunuz çokmu zor.Sayin Basbakanin bu olayi maksatli ve kendi çikarlari icin kullandigini, Dersimliler kadar kùrt ve Tùrk halki çok iyi bilmektedir.CHP'nin tutumu ise eskide oldugu gibi,katliami savunmustur.MHP'nin tavrinda farkli olmamistir.Bahçeli, devlete isyan etmisler gereken yapilmistir diyordu.

2011'in sonu yeni bir katliama taniklik yapti. Sirnak'in Roboski kôyùnù F16 Tùrk savas uçaklari tarafindan bombalandi.Bu bombalama neticesinde 35 kisi yasamini yitirirken, 17 kisi yaralandi, ölenlerin birçogu 14-19 yaslarinda genç çocuklardi.Olayin sorumlulari Genel Kurmay ve AKP hùkùmetidir.Bunun hesabini vermek zorundadir. Kùrt halki olaya bùyùk tepki gôsterdi.Olay yerine AKP kurmaylarini sokmadilar.Olay yerine giden Kaymakam ise halk tarafindan linç edilerek hastahanelik edildi. Taziyeye giden AKP kurmaylari baska yerde korucu çadirinda korucularla gôrùserek taziye sùsù verildi.Bilindigi gibi burjuva basin,sinir ôtesi harekat baslamadan ônce, MGK. toplantisinda alinan karar dogrultusunda yayin yapmasi gerektigini, Sayin Basbakan tarafinda deklare edildi.

Burjuva basin her zaman oldugu gibi, MKG. kararlarina usaklik etmeye devam etmistir.Bu son olayda da tùm burjuva basin eylem birligi içersinde hareket etmistir. Katliam hakindan bahs etmemistir, olay yerine inceleme ve arastirma yapacagina, sesiz kalmistir.Katliami onayladigi aylar ônce biliniyordu.Sansur politikalarini devreye koyduklarini biliyoruz.Daha sonra tepkiler sonucu kôseye sikisinca bazi açiklamalar yapmak zorunda kalmistir.Olayi Avrupa basini aninda genis yer verdi.Tabiki burada sôvenizim, Kùrt dùsmanligi sôz konusu ôlenler Tùrk olsaydi durum farkli olacakti.Saldirive karalama kampanyalari yani sira kiskirtmalar ve provakasionlar vs.alip basini gidecekti. Fasist MHP sefi Bahçeli yaptigi açiklamada, buralar guvenlik bôlgeleri içersinde yeraldigi için, uçaklarimiz bombalamistir.Yarin ayni sey tekrarlanirsa tekrar bombalanmalidir seklinde açiklamalarda bulunarak,Genel Kurmayi Sahiplenerek usakligini ispatlamaya calismistir.Sayin usak, bu yol gùzergahi eskiden beri kôylùler tarafinda kullaniliyordu, yùz kisilik ve eli kisilik guruplar olarak. Devlet'te bunu çok iyi biliyordu ve bilgisi dahilindeydi. Valisi ve Kaymakami bu yolu niçin ve ne sebeplerle kullandiklarini çok iyi bilmektedirler. Insanlarin bu yolu geçimini saglamak için kullandiklari bir yoldur. Katliamin hesabi verilmelidir.Ôlenlerin yakinlarina ôzur dilenmeli ve tazminat ôdenmelidir.

02 / 01 / 2012