Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

On Binlerce Alevi "Eşit Yurttaşlık" İçin Yürüdü

Ankara'da yapılan mitingde Alevi örgütlerinin yanı sıra CHP, ÖDP, DTP, sendikalar ve meslek kuruluşları da destek verdi. Ana talepler Diyanet'in kaldırılması, zorunlu din dersinin kaldırılması, Cem evlerinin ibadethane kabul edilmesi.Alevi Bektaşi Federasyonu'nun öncülüğünde, birçok Alevi örgütü ve onlara destek veren sendika, siyasi parti ve oluşumlar, hak ve meslek örgütleri, Ankara'da, Sıhhiye Meydanı'nda "eşit yurttaşlık" talebiyle buluştu.

 

Ankara’nın yanı sıra Ordu, İstanbul, Balıkesir, İzmir, Antalya, Adana ve Diyarbakır’dan gelen 50 binden fazla insan sabah saatlerinde Ankara Garı önünde buluştu ve Sıhhıye’ye yürüdü.

 

 Göstericiler “Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık” pankartının yanı sıra “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “Cemevleri ibadethanedir”, “Madımak müze olacak” dövizleri taşıdı. Sivas katliamında ölenlerin anıldığı mitinge Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) de aralarında bulunduğu siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum örgütleri destek verdi. Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekilleri Sırrı Sakık, Sebahat Tuncel, Aysel Tuğluk ve Hasip Kaplan da mitinge katıldı.

"Zorunlu din dersi işkence"

Hürriyet’e göre, Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Fevzi Gümüş “son altı yılda Alevilerin hiçbir zaman görmediği kötü muameleyle karşılaştığını” söyledi. "Aleviler, AKP iktidarı döneminde farklı bir politikayla karşılaşmadı. Başbakan’ın yaptığı iftar tamamen samimiyetsizdi. Zaten bunun arkasından da herhangi bir şey gelmedi." Gümüş “Alevi çocuklarının eğitimde işkence çektiğini, AKP iktidarı döneminde Alevi köylerindeki cami yapımların hızlandırıldığını, gerçek anlamda laiklik istediklerini” belirtti.

"Devlet dini örgütleyemez"

Ntvmsnbc’ye göre Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da “Alevi toplumunun demokrasi ve laikliği desteklediğini” söyledi. “Bu nedenle bugün son derece haklı, meşru, insani taleplerimizi bir kez de bu meydandan haykırıyoruz” diyen Balkız, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istediklerini bildirdi. İnanç olgusunun kişiye has olduğunu, bu duruma kimsenin müdahale etme, araya girme hakkının bulunmadığını vurgulayan Balkız, “Laik devlet dine yatırım yapmaz, dini örgütleyemez, genel bütçeden pay ayıramaz. O nedenle Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasını istiyoruz” dedi. Gümüş, miting öncesinde bianet'e "her türlü ayrımcılığa karşı" yürüyeceklerini söylemişti. 150'den fazla aydın bu taleplere destek verdiklerini söyleyen bir bildiri yayınlamıştı. (EÜ) BIANET