Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Maraş katliam protestosuna saldırı

Maraş Katliamı’nın 33. yıldönümünde Narlı Beldesi'nde adalet için sokaklara çıkan kitleye jandarma şiddetli saldırıda bulundu, çok sayıda kişi yaralandı ve gözaltına alınanlar var.
Alevi Bektaşi Federasyonu'nun çağrısı ile Maraş katliamını 33. yıldönümünde lanetlemek ve sorumlularının yargılanması talebiyle Narlı Beldesi’nde toplanan kitle engeller ve saldırılarla karşılaştı.
Maraş Valiliği’nin yasağına rağmen dünden beri Aleviler, çok sayıda otobüsle yola çıkarak miting alanına ulaşmak istedi. Kent yakınlarında sabah saatlerinde durdurulan araçlarda aramalar yapıldı, bir süre bekletildi. Daha sonra otobüsler, toplanma noktası olarak belirlenen Narlı Cemevi önüne geldi.
Cemevi önünde yapılan açıklama ardından Maraş’a doğru hareket eden otobüsler, bu kez Antep-Maraş karayolu üzerine kurulan jandarma barikatına takıldı. Uzun süre yaşanan tartışmalardan sonra, eylemciler barikatı zorladı. Jandarmanın gaz bombaları ve coplarla saldırısı nedeniyle bir süre çatışma yaşandı.
Sayıları yaklaşık bin olarak tahmin edilen kitle, Maraş'a gitmekte kararlı olduklarını belirterek, yola barikat kurdu. Eylemciler sık sık "Faşizme karşı omuz omuza" sloganını atarken, zaman zaman çatışmalar yaşanmaya devam etti. Jandarmanın son saldırısı ise şiddetli oldu. Çok sayıda kişi yaralandı ve gözaltına alınanlar oldu.
Hatay ve Adana'dan gelen 30 kişinin de gözaltına alındığı gelen bilgiler arasında. Grubun Türkoğlu mevkiinde otobüslerde bekletildiği belirtiliyor. Bu arada Ankara'dan gelen ve Göksun'da durdurulan otobüstekilerin bekleyişi sürüyor.
İstanbul ve diğer illerden gelen 5 otobüs, Maraş girişine 10 km kala polisler tarafından durdurulurken, akrep adı verilen zırhlı araçlar ve panzerlerle bekleyen çevik kuvvet ve özel harekat polisleri, kitlenin kente girmesine izin vermeyeceklerini söylüyorlar. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül’ün, polis yetkilileri ile yaptığı görüşmeden de sonuç çıkmadı. Polisler, Alevilerin, katliamda yaşamını yitirenleri anmak istemesini "kent merkezinde güvenliğinizi sağlayamayız" gerekçesiyle engelliyor.
ANF