Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Hayata Dönüş'te Öldürülenler Anıldı

“Hayata dönüş” operasyonu ile 30 tutuklu ve hükümlünün hayatını kaybettiği 19 Aralık katliamı Bayrampaşa Metris Cezaevi önünde protesto edildi. Basın açıklamasının ardından Grup Yorum, Kutup Yıldızı ve Pınar Sağ Çav Bella'yı söyledi.

19 Aralık 2000 yılında "Hayata Dönüş operasyonu" kapsamında Bayrampaşa Metris Cezaevinde gerçekleştirilen "Tufan Planı" ile öldürülen 12 tutuklu ve hükümlüyü anmak için, insan hakları savunucuları ve hayatını kaybedenlerin yakınları Bayrampaşa Metris Cezaevi'nde bir araya geldi.

Tecride Karşı Mücadele Platformu bileşenleri, Bayrampaşa Metro girişinde toplanarak şimdi küçükbaş hayvan satış yeri olarak kullanılan cezaevine yürüdü. Eylem sırasında "19-22 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız", "Yaşasın devrimci dayanışma", "Anaların öfkesi katilleri boğacak", "Tecride son" sloganları atıldı.

"Kimsenin yanına kar kalmaz"

Eyleme katılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Yoldaşlarımıza olan borcumuz, buradaki insanların kararlığı olacaktır. Dünyanın hiçbir yerinden zulüm kimsenin yanına kar kalmamıştır" dedi.

Tecrit Karşıtı Mücadele Platformu adına açıklama yapan Veysel Şahin, 19-22 Aralık 2000'de "Tarihin en büyük hapishane katliamının yaşandığını" kaydetti. Operasyonunun "halkın özgürlük mücadelesini söndürmek" amacını taşıdığını belirten Şahin, operasyona direnişle karşılık verildiğini ifade etti. Operasyonun ardından tutuklu ve hükümlülere dava açıldığını hatırlatan Şahin, operasyonun siyasi ve askeri sorumlularının yargılanmasını istedi.

"İnsanlık suçu"

19 Aralık davasının avukatlarından Oya Aslan, operasyonun insanlık suçu olduğunu belirterek. "Zaman aşımı bu insanlık suçunu ortadan kaldıramaz. Halen tecritte müvekkillerimiz ölüyor. Bunu önlemenin tek yok asıl sorumluların cezalandırılmasıdır" diye konuştu.

Operasyonu Bayrampaşa Cezaevi'nden karşılayan Mehmet Güvel ile Bursa Cezaevi'nde karşılayan Nihat Göktaş, 19 Aralık günü yaşadıklarını paylaştı.

Konuşmaların ardından İdil Tiyatro Atölyesi, "Basın açıklaması" adlı bir skeç canlandırdı. Ardından ise Grup Yorum, Kutup Yıldızı ve Pınar Sağ hep birlikte "Çav Bella" marşını okudu ve ölenler anısına cezaevine kapısına karanfiller bırakıldı.

Katılımcıların dağıldığı sırada polis ile gerginlik yaşandı. Polislerin eyleme katılanlardan birine sözlü tacizde bulunmasıyla başlayan gerginlik, kurum temsilcilerinin araya girmesiyle sona erdi.

Tututklu ve Hükümlü Yakınları Brliği (TUYAB), Tutuku Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUAD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Cezaevi Komisyonu üyeleri de akşam saat 18:00'de 19 Aralık cezaevi katliamında ölenleri anmak için Tünel'den Taksim Meydanı'na yürüdü.

Ne olmuştu?

"Hayata dönüş operasyonu" 19-22 Aralık 2000 yılında 20 cezaevinde aynı anda gerçekleştirildi. Operasyon 2000 yılı sonbaharında hapishanelerde uygulamaya konması planlanan F-tipi uygulamasını protesto etmek amacıyla 20 Ekim'de başlayan ölüm orucunu kırmak amacıyla yapıldı. Operasyon sırasında 30 tutuklu ve mahkum öldü, 237 tutuklu yaralandı, iki asker de çıkan jandarma kurşunundan dolayı yaşamını yitirdi