Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Başbakan’ın özrü delil oldu

Dersim Katliamı’nı UCM’ye taşıyacak avukatlardan Erdal Doğan, Başbakan’ın devlet adına dilediği özrün Türkiye’nin mahkûmiyeti için önemli bir delil olduğunu söyledi .Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1937-1938’deki Dersim Katliamı için devlet adına dilediği özür, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taşınıyor. Konuyu UCM’ye taşıyacak avukatlardan Erdal Doğan, başvuru dilekçesinde yer vereceği devlet adına dilenmiş özrün önemli bir delil olduğunu söyledi.


Yaklaşık bir buçuk yıldır dilekçe üzerinde çalışan Erdal Doğan, mahkemenin karşısına ‘kültürel soykırım’ suçlamasıyla çıkacaklarını belirtti.Taraf ’a, Başbakan Erdoğan’ın sözleri hakkında konuşan Erdal Doğan, “Bu özrün olumlu bir etkisi olacak. Usul ve şekil yönünden sorunlu olsa da devlet adına özür dilenmesi önemli. Başbakan’ın açıkladıkları, konuyu yakından takip edenlerin bildiği belgelerdi. Zaten bu konuyla ilgili Genelkurmay ve Dışişleri Bakanlığı arşivlerinin açılması da taleplerimiz arasında. Bunu da UCM savcısının dikkatine sunacağız” dedi.
Özürle yetinilemez

Başka ülkelerin geçmişte yapılmış katliamlar ve insanlığa karşı işlenmiş suçlar için özür dilediğini anımsatan Doğan, “İnsanlığa karşı işlenmiş bu tür suçlarda zaman aşımı olmaz. Olayın mağdurları yaşamıyor bile olsa onların ikinci veya üçüncü kuşağı nezdinde bu mağduriyetler giderilmiştir. Başbakan’ın da bu konuda özürle yetinilmemesi gerektiğini bir siyasetçi olarak bilmesi gerekiyor. Bu özür, hem uluslararası alanda hem de Türkiye kamuoyunda mağduriyetlerin giderilmesi konusunda bir beklenti doğuracaktır. Hukuki olarak bunun gereğinin yerine getirilmesi gerekiyor” dedi.

“Devlet, bundan sorumludur”

“Söz konusu suçlamayla ilgili sorumlu tutulan yaşayan mülki amir var mı?” sorusuna cevap veren Doğan, “1937-38’deki olaylardan doğrudan sorumlu olan, yaşayan biri kalmadı. Fakat devlette devamlılık esas olduğu için Türkiye Cumhuriyeti, o dönemde yaşanan soykırımdan sorumludur ve gereğini yapmak zorundadır. Şöyle bir durum da var, 1980 darbesinde özel bir muamele gördü Dersim. 1990’larda da yıkım gören kent, bugün de AKP hükümeti marifetiyle kültürel asimilasyon ve doğa katliamlarına maruz kalmaktadır. Son 30 yıllık süreçte hayatta bulunan faillerin tesbiti ve cezalandırılması mümkündür” dedi.

kaynak-Dicle Bastürk-Taraf Gazetesi