Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

TÜRK-‘Ortak tavır çıktı’

 DTK Eşbaşkanı Türk Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi: ‘Görüşme Kürtlere yönelik saldırılara karşı ortak tavır belirleme konusunda çok olumlu geçti


» ULUSAL BİRLİK TARTIŞILDI

Federe Kürdistan Bölgesi’ne giden BDP ve DTK eşbaşkanları, Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Suriye’deki Kürt örgütlerinin ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileriyle bir araya geldi. Kürtlere yönelik bir konsept dahilinde gelişen saldırıların ele alındığı görüşmelerin ana temasını ise Kürt ulusal birliği oluşturdu.

» SALDIRILARA KARŞI TAVIR

Görüşmelere ilişkin bilgi veren DTK Eşbaşkanı Türk, Kürtlere dönük bir konsept çerçevesinde gerçekleşen baskılara karşı ortak tavrın oluşması anlamında görüşmelerin çok olumlu olduğunu belirtti. Ulusal konferansa da dikkat çeken Türk, “Bu görüşmelerle beraber Kürt Ulusal Konferansı için de önemli mesafe kat edildi” dedi.

Kürtler ‘ortak tavır’da buluştu

Federe Kürdistan Bölgesi’nde temaslarını sürdüren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, dün Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile bir araya geldi.Talabani, Silêmanî’ye bağlı Dukan kasabasında konağında konuklarını ağırladı. Yemekli toplantı basına kapalı gerçekleştirildi.

DTK ve BDP heyeti, Talabani ile yapılan görüşmenin ardından Suriye’deki Kürt partilerinin temsilcileri ile de bir araya geldi. DTK ve BDP eşbaşkanları Suriye’deki 3 Kürt partisinin temsilcileri ile yaptıkları görüşmede, Kürtler arası birlik konusunun ele alındığı, Suriye ve Türkiye’deki Kürtler arasında birlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi konusunda görüş birliğine varıldığı öğrenildi. Bu görüşmenin ardından Dukan’dan ayrılan DTK ve BDP heyeti, Hewlêr’e geçti ve burada da birçok parti ve kurum temsilcileriyle görüştü.

Wan buluşması

Bu arada DTK ve BDP heyeti, dün sabah saatlerinde de Wan depreminden sonra yardım kampanyaları düzenleyen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda, depremzedeler yapılan yadımların daha iyi ve sağlıklı nasıl yapılıp gönderileceği konusu ile Kürtler arası birliğinin ele alındığı bildirildi. Toplantıda söz alan temsilcilerinin de Kürtler arasındaki birlik ve dayanışmaya vurgu yaptığı öğrenildi.

Ortak tavır çıktı’

Görüşmelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, görüşmelerin çok olumlu geçtiğini belirtti. Kürt halkına dönük bir konsept çerçevesinde son dönemlerde gerçekleşen baskılara karşı ortak bir tavrın oluşması anlamında görüşmelerin çok olumlu olduğunu dile getiren Türk, “Bu görüşmelerle beraber Kürtler Ulusal Konferansının gerçekleşmesi içinde önemli mesafe kat edildi. Önemli zemin oluştu” diye konuştu.

‘Yol haritası çıkaracağız’

Zamanları olmadığı için görüşmelerinin sınırlı olduğunu ifade eden Türk, önümüzdeki süreçte bütün kesimlerle görüşüp görüşlerini aldıktan sonra, “yol haritası” çalışması içinde olacaklarını söyledi. Görüşme talebinde bulunan ve görüşmeyi planladıkları birçok kurum ve kesimlerle zamanları olmadığı için görüşemediklerini kaydeden Türk, söz konusu kesimlerden özür dileyerek, önümüzdeki dönemde herkesle görüşeceklerini vurguladı.

‘Mücadelemiz sürecek’

Gazetecilerin, Türkiye’de son dönemlerde Kürtlere ve partilerine yönelik baskıların nedenine ilişkin sordukları soruyu cevaplandıran BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise, şunları belirtti: “Bu, Kürt halkına dönük inkar ve imha politikasının bir devamıdır. Kürt halkı mücadelesinde kararlıdır. Biz de BDP olarak bu mücadelede kararlıyız ve mücadelemize devam edeceğiz.” BDP ve DTK eşbaşkanları akşam saatlerinde Türkiye’ye döndü.

Barzani ‘diyalog’ demişti

Federe Kürdistan Bölgesi’nde peş peşe yapılan görüşmelerin, Kurban Bayramı’ndan önce İstanbul’a gelen KDP Lideri Mesud Barzani ile yapılan görüşmeden sonraya denk gelmesi dikkat çekti. DTK ve BDP Eşbaşkanları İstanbul’da Barzani ile görüşmüştü. Barzani Türkiye’nin savaş taleplerini kabul etmeyerek sorunun taraflarla diyolog kurarak barışcıl yollarla çözülmesi gerektiğini belirtmişti.