Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kimyasal silah kullanıldı

BDP Eşbaşkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş yaptığı açıklamada, Malatya Devlet Hastanesi morgunda tutulan 24 gerillanın kimyasal silahlarla öldürüldüğünü belirtti. BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ise Şırnak'ta yaşamını yitiren HPG gerillaları Abdulkerim Tufan ve Atanur Şahin'in cenazelerine hala ulaşılamadığını belirterek, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e, Tufan ve Şahin'in cenazelerinin nerede olduğunu sordu. 
BDP Eşbaşkan Beştaş, bedenleri parçalanmış, insanlık dışı bir manzarayla karşılayan heyetin, cesetlerde kurşun izi bulunmadığı yönündeki açıklamalarının kimyasal silah kullanıldığı iddialarını güçlendirdiğini belirtti.
BDP Eşbaşkan Yardımcısı Beştaş, gerillalara ait cenazelerinde kimyasal silah kullanıldığı iddialarına rağmen medyanın sessiz kalmasına tepki gösterdi, "Bu durum kimyasal silah kullanıldığı iddialarını güçlendirmektedir. İddialara rağmen basın yayın kuruluşlarının sessiz kalması Başbakanın talimatlarına ne kadar bağlı kaldıklarını da ortaya koymaktadır. Yetkililer suskun, basın suskun, yargı suskun" dedi.
Bu suskunluğun ülkeyi kaosa sürüklemek isteyenlere hizmet ettiğini belirten Beştaş, 29 Nisan 1997'de yürürlüğe giren sözleşme ile kimyasal silahların kullanımı ve stoklanmasının tamamen yasaklandığı hatırlattı. "Sözleşmeye göre Türkiye üstlendiği sorumluluğun gereğini yapmak zorundadır" diye belirtti.
Beştaş açıklamasında AKP Hükümetinin yanıtlamasını istediği soruları şu şekilde sıraladı:

"Kimyasal silah stoku var mıdır?

Son operasyonlarda kullanıldı mı?

Otopsi raporları neden gizlenmektedir?

Otopsi raporlarında ölüm sebebi nedir?

Kimyasal silah kullanıldığına ilişkin bulgular araştırılmış mıdır?

Kimyasal silah bulgularının tespiti için kriminal inceleme yapılmamış ise yapmak için neden beklenmektedir?"
CENAZELER NEREDE?
Bu arada BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, 12 ve 14 Mayıs tarihinde Şırnak'ta yaşamını yitiren HPG’li Abdulkerim Tufan ve Atanur Şahin'in cenazelerine hala ulaşılamadığını belirterek, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e, Tufan ve Şahin'in cenazelerinin nerede olduğunu sordu. 
BDP Iğdır Milletvekili Buldan, Şırnak'ta yaşamını yitiren HPG’lilerin cenazelerine ilişkin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Şırnak'ta 12 ve 14 Mayıs tarihlerinde yaşanan çatışmada HPG'li Abdulkerim Tufan ve Atanur Şahin'in yaşamlarını yitirdiklerini hatırlatan Buldan, "Aradan geçen uzun süre içerisinde çocuklarının cenazeleri hala ailelerine teslim edilmemiştir" diye kaydetti. Buldan, iki hafta sonra bölgeyi arayan yurttaşların Tufan ile Şahin'in cenazelerini bulamadıklarını hatırlatarak, "Aileler çocuklarının cenazelerinin askerler tarafından alındığını ve cenazeler üzerinde yapılan tahribatlardan ötürü cenazelerin kendilerine teslim edilmediğini tarafımıza aktarmışlardır" diye ifade etti. Buldan, "Nitekim görgü tanıkları Abdülkerim Tufan'ın cenazesinin askerler tarafından gizlice gömüldüğünü bildirmişlerdir" dedi. 
Buldan, İçişleri Bakanı Şahin'in, "Aradan geçen bu uzun süre içerisinde Abdulkerim Tufan'a ve Atanur Şahin'in cenazeleri neden ailelerine teslim edilmemiştir. Abdulkerim Tufan ve Atanur Şahin'in cenazeleri nerede bulunmaktır?" sorularını yanıtlamasını istedi. 

ANF