Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

BDP'li belediye başkanları tutuklandı

Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, Silopi Belediye Başkanı Emin Toğurlu, İdil Belediye Başkanı Resul Sadak ve BDP Silopi İlçe Başkanı Bahattin Alkış sabah yapılan baskın sonrası çıkarıldıkları mahkemede tutuklandı. BDP'li belediye başkanlarının tutuklanması ilginç gerekçelere dayandırıldı. Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal'ın savcılık ifadesinde, BDP'nin tüzüğünde yer alan Kent Meclisi yasadışı, saygı duruşu ise suç unsuru sayıldı. Uysal'ın Kürtçe ifade verme istemi de reddedildi. 

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla evlerine yapılan baskından sonra gözaltına alınarak Diyarbakır'a getirilen belediye başkanları tutuklandı. Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, Silopi Belediye Başkanı Emin Toğurlu, İdil Belediye Başkanı Resul Sadak ve BDP Silopi İlçe Başkanı Bahattin Alkış savcılıkça ifadeleri alındıktan sonra tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Uysal, Toğurlu, Sadak ve Alkış ifadeleri alındıktan sonra tutuklandı. Belediye başkanlarıyla birlikte Şırnak ve ilçelerinde son bir haftada gözaltına alınan 63 kişiden 51'i tutuklanmış oldu.

HABERLER DELİL YAPILDI

Uysal'ın katıldığı ve haber konusu yapılan Kent Meclisi toplantılarındaki konuşmalarıyla ilgili çok sayıda soru soran savcının, Kent Meclisi'yle ilgili haberler yayımlayan Dicle Haber Ajansı'ndan da "PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne iltisaklı internet sitelerinin yapılan kontrollerinde DİHA, Dicle Haber Ajansı (www.diclehaber.com) adlı site" olarak söz etmesi dikkat çekti.

SAYGI DURUŞU SUÇ UNSURU

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından ilan edilen "Demokratik Özerklik"in inşa süreciyle ilgili soruların yöneltildiği Uysal'ın bazı telefon görüşmeleri de suç unsuru olarak gösterildi. Şırnak'ın Uludere İlçesi kırsalında 14 Mayıs tarihinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve kırsal alanda cenazeleri bekletilen HPG'lilerin cenaze alındğı sırada Cizre'de meydana gelen olaylara ilgili soruların da yönetildiği Uysal'ın, toplantılarda, Newroz kutlamalarında ve cenaze törenlerinde saygı duruşunda bulunması da suç unsurları arasında yer aldı.