Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kürt Konferansı´nda Ahmet Türk “Biz eşitliği, adaleti, barışı ve birliği istiyoruz"

Amed’de düzenlenen ‘Türkiye’de Kürdistanî Konferans’ta bir araya gelen Kürt siyasetçiler ortak taleplerini dillendirdi: Ulusal birlik, Kürtlerin statüsünün anayasada yer alması ve tüm parçalarda Demokratik Özerklik


HER PARÇADA ÖZERKLİK TALEBİ

Kürtlerin yaşanan gelişmeleri iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk  şöyle konuştu: “Biz eşitliği, adaleti, barışı ve birliği istiyoruz. Kürt liderleri halkın birlik talebine cevap olmalı. Kürtler yaşadıkları ülkelerde eşitlik, barış, kültür, ekonomi, kısacası Demokratik Özerklik talep ediyor. Kürtlerin birliği önemlidir.”

KÜRTLERİN STATÜSÜ BELİRLENMELİ

BDP Eşbaşkanı Demirtaş, “Artık Kürtlerin statüsüzlüğüne son verme zamanı gelmiştir. Demokratik Ulus stratejisi çerçevesinde bir araya gelinmeli ve bütün parçalar için statüsel çözümler yaratmalıyız” dedi. KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi de “Ortak değerlerimizi açığa çıkarmalıyız. Kürt halkı özgür olmak istiyor” diye konuştu.

Kürtler statüsünü belirliyor

Ulusal birlik yönünde çaba harcayan Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) ile Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) öncülüğünde “Türkiye’de Kürdistanî Konferansı” düzenlendi. Amed’de (Diyarbakır) Class Otel Konferans Salonu’nda yapılan konferansa DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi, HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel ile diğer Kürt siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışından 182 aydın, yazar ve akademisyen katıldı. İki gün boyunca 6 oturumdan oluşan konferansın açılış konuşmasını DTK Başkanlık Divanı ve Ulusal Konferans Komisyon Üyesi Nijad Yaruk yaptı. Konferansın Kürt halkı için tarihi bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Yaruk, konferansta Kürtlerin ortak sesini yakalamaya çalışacaklarını ifade etti.

Baydemir: Kürtlerin önünde iki seçenek var

Yaruk’un ardından kısa bir konuşma yapan Amed Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de Kürt halkının önünde iki seçenek bulunduğunu ifade ederek, “Kürt halkı ya 30-40 yıl daha bu acıları yaşayacak ya da birliğini oluşturup yakaladığı barış ve özgürlük zeminini ortaya çıkaracak. Biz iyi bir siyaset yürütüp birliği oluşturabilirsek kimsenin yaşamını yitirmesine gerek kalmayacaktır. Bu alanda çıkacak birlik Kürt halkının kurtuluşunu özgürlüğünü getirecektir” diye konuştu.

Her parçada özerklik talebi

DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ise Ortadoğu’daki gelişmeleri örnek gösterip, uluslararası güçlerin yeni bir siyaset ürettiğine dikkat çekerek, Kürtlerin mücadele yürüttüklerini ancak siyaset yapmada yetersiz kaldığını dile getirdi. Kürtlerin yaşanan gelişmeleri iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Türk şöyle konuştu: “Biz eşitliği, adaleti barışı ve birliği istiyoruz. İnanıyoruz ki halkımızın önünde zafer var. Eğer sonuç alamazsak Kürtler sıkıntılı dönemler yaşayacaktır. Bu yüzden tüm Kürt önderleri halkın birlik talebine cevap olmalıdır. Kürtler yaşadıkları ülke devletlerinden eşitlik barış, kültür ekonomi, kısacası Demokratik Özerklik talep ediyor. Kürtlerin birliği önemlidir.”

‘Ortak dili yakalamalıyız’

“Hiçbir Kürt lider sadece benimki doğrudur dememelidir” diyen Türk, çözüme dönük ortak siyaset dilinin yakalanması gerektiğini kaydederek, “Kürt halkının istemlerini bu konferansın isteklerine dönüştürmemiz lazım” diye konuştu.

Elçi: Kürtler özgür olmak istiyor

KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi, yaptığı konuşmada, Kürt konferansı olarak bu oluşumu düşündüklerini ancak, Kürdistan’da yaşayan diğer halkların ve farklılıkları görmek adına “Kürdistanî Konferans” ismini verdiklerini vurguladı. “Bir halk birlikte hareket etmeyi becerdiği oranda onurlu müreffeh eşit demokratik bir yaşamı hak ediyordur” diyen Elçi, şunları belirtti: “Ortak değerlerimizi ve çıkarlarımızı açığa çıkarmalıyız. Kürt halkı özgür olmak istiyor. Onurlu bir yaşam istiyor. Kürtler savaşmaya zorlandıkları için savaşıyorlar. Özgürlüğümüzden feragat etmeyeceğimiz bilinci ile barış sever olduğumuzu herkese göstermeliyiz”

Bozyel: Konferans yapılmalı

HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel de Türkiye’yi yönetenlerin gözlerini açıp gerçeklerle yüzleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Federal Kürdistan Hükümeti Başkanı Mesut Barzani’nin konferans yapma koşullarının ortadan kalktığını belirten açıklamalarını hatırlatan Bozyel, “Bu olumsuz gelişmelere rağmen, böyle bir konferans toplama çabaları terk edilmemelidir. Çünkü böyle bir konferansa duyulan ihtiyaç ortadan kalkmış değil, tersine daha da yakıcılık kazanmıştır” dedi.

Demirtaş: Birliğin vazgeçilmez olduğu görülmelidir

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise konferansın Kürt halkının geleceğine ışık tutacağını ve birliğin önemine değinerek, Demokratik Ulus stratejisi çerçevesinde biraraya gelinmesi gerektiğini, parçalar içinde statüsel çözümlere inandıklarını, ortak müştereklerde birleşilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi. “Kürt halkının istekleri konusunda birlik yakalanması gerektiği doğrusunu kabullenmeliyiz” diyen Demirtaş, bu konferansın Ulusal Konferansa zemin hazırlaması gerektiğini kaydetti.

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, ortak paydanın Kürt halkının kendi kaderini tayin etmesi olduğunu ve bunun da Kürtlerin kendini yönetmesi olduğunu söyledi.

Kürt Devrimci Demokratlar Hareketi (TDŞK) Başkanı Halim İpek ise, operasyonların durdurulmasını isteyerek, taleplerini şöyle sıraladı: “Kürtlerin statüsünün kabul edilmesi, anadilde eğitim hakkının tanınması, siyasal çalışmalar önündeki engelin kaldırılması.”