Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Yargı Kürt Alevi kimliğine hakareti onayladı-EREN KESKİN: “GEREKİRSE AİHM’E BAŞVURACAĞIZ”

''Aleviler ve Şiiler sapıktır. Alevi biriyle çalışıp günaha girmek istemiyoruz'' denilerek hakaretlere maruz kalıp işinden atılan Alevi öğretmenin davası hakkında savcı 'delil ve emare yetersizliğini' iddia ederek kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi.

Bursa İnegöl Özel Kültür Dershanesi’nde ırkçı ve ayrımcı muameleye maruz kalarak işinden atılan Kürt-Alevi öğretmen Taylan Çakır bu kez yargı tarafından mağdur edildi. Çakır’ın dava başvurusunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershane yöneticileri hakkındaki kınama cezası teklifine ve tanık ifadelerine rağmen İnegöl Cumhuriyet Savcısı Alpaslan Ağcakale, delil ve emare yetersizliğinden kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi.

Kürt-Alevi öğretmen Taylan Çakır önce ırkçı hakarete maruz kaldı, 9 ay boyunca işleme alınmayan suç duyurusu süreci boyunca dava açmak isteyen ilk savcı sürgün edildi. İşinden atılan öğretmen hakkında dershane iki ayrı tazminat davası açtı. Bunlara İnegöl Cumhuriyet Savcısı Alpaslan Ağcakale’nin delil ve emare yetersizliğinden kovuşturmaya gerek olmadığı yönündeki kararı eklendi. Karara Yalova Ağır Ceza Mahkemesinde itiraz etmeye hazırlanan Çakır’ın avukatı Eren Keskin, kararın tamamen taraflı olduğunu, Kürt ve Alevi kimliğine yönelik hakaretin onaylanması anlamına geldiğini, buradan da aynı sonuç çıkması halinde AİHM’e gideceklerini duyurdu. 

2009-2010 öğretim yılında İnegöl Özel Kültür Dershanesinde çalışmaya başlayan Öğretmen Taylan Çakır dershane müdürü Abdülkadir Yaman ve öğretmenler tarafından ayrımcılığa maruz kalmıştı. Olaylar, Dershane Müdürü Yaman’ın Kutlu Doğum haftasında dua okumasını zorunlu kılmasıyla başlamıştı. Çakır duaları bilmediğini ve inancı gereği duaları okumayacağını söylemesiyle dersahane müdürü tarafından hakaretlere maruz kalmıştı.

İŞİNE SON VERİLDİ 

Hüseyin Erkut isimli öğretmen ise Taylan Çakır’a, “Tuncelililer şerefsiz oluyor, Alevi ve Kürt oldukları için sürekli isyan ediyorlar” diyerek ağır hakaretlerde bulunmuştu. 

Yine dini kitap satmak için gelen bir yayınevi temsilcisi Çakır’ın kitap almak istememesi üzerine “Aleviler sapık olur” demişti. 

Bütün bu ırkçı ve ayrımcı hakaretlere maruz kalan Öğretmen Çakır daha sonra “huzuru ve öğretmenler arasındaki sinerjiyi bozduğu” gerekçesiyle işine son verilmişti. 

EREN KESKİN: “GEREKİRSE AİHM’E BAŞVURACAĞIZ”

Avukat Eren Keskin ise dosyada yer alan tanık ifadelerine ve Milli Eğitim Müdürü’nün dershane yetkilileri hakkında kınama cezası teklif etmesine rağmen, savcının vermiş olduğu “kovuşturmaya yer yok kararı”nın düşündürücü olduğunu vurguladı. Keskin, “Kuvvetli suç şüphesini ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yapmış olduğu soruşturmayı hiç dikkate almayan savcılığın takipsizlik kararı vermesi son derece taraflıdır” dedi. 

10 Ocak 2011 tarihinde İnegöl Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Keskin, dosyanın 8 Ağustos 2011 tarihinde yine incelenmeden kapatıldığını vurguladı. İnegöl Cumhuriyet Savcısı tarafından verilen bu kararın Kürt ve Alevi kimliğine yönelik hakaretin onaylanması anlamına geldiğine dikkat çeken Keskin, “Şimdi okullarda ayrımcılık karşıtı dersleri okutacaklarını söylüyorlar. Ama bir taraftan da bu ayrımcılığı yargıya bile taşıyorlar. Halbuki bunun yerine eğer dava açılmış olsaydı bu bir örnek teşkil ederdi ve belki de artık işyerlerinde, okullarda böyle ayrımcılıkların önüne geçilebilirdi” dedi. 

14 Eylül itibariyle Yalova Ağır Ceza Mahkemesinde karara itiraz edeceklerini aktaran Keskin, eğer Yalova Ağır Ceza Mahkemesi kararı bozmaz ve İnegöl Savcısını destekleyen bir karar verirse hemen AİHM’e başvuracaklarını söyledi. 

Zeynep Kuray-ANF