Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Utanç Müzesi'nden kardeşlik çağrısı -‘BARIŞ OLMAZSA OLMAZ’

1980 askeri darbesinde yaşananların öncesi ve sonrasıyla hatırlatılmaya çalışıldığı 12 Eylül Utanç Müzesinin açılışında barış çağrıları yükseldi. Devrimci 78’liler Federasyonu tarafından bu yıl gerçekleşecek etkinlikler “Barış ve Halkların Kardeşliği”ne atfedildi.

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde hazırlanan müzenin açılışına katılım yoğundu. Çok sayıda demokratik kitle örgütü, sendika ve siyasi parti temsilcisi ile akademisyen ve sanatçıların katıldığı açılışta konuşan 78’liler Federasyonu Başkanı Hüseyin Esentürk, bu yıl etkinliklerin barış ve kardeşliğe adandığını söyledi. Herkesin bu dönemde barış için emek vermesi gerektiğini ifade eden Esentürk, zulmün olduğu yerde direnişin her zaman olacağını vurguladı. Amaçlarının müzenin kalıcı hale getirilmesi olduğunu ifade eden Esentürk, faşizmin zulüm merkezlerinin akıllardan silinmemesi gerektiğini söyledi. Esentürk, Denizlerin darağacının da emanet olarak durduğu Ulucanlar Cezaevinden çıkarılarak müzeye konulacağı sözünü bir kez daha yineledi.

‘BARIŞ OLMAZSA OLMAZ’

Müzeye ev sahipliği yapan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da, geleceğe ışık tutması ve yaşananların belleklerden silinmemesi açısından acı dolu bu dönemin müzeleştirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Dünyanın hem ekonomik, hem yönetimsel anlamda olağanüstü bir dönemden geçtiğini ifade eden Tanık, savaşta değil, barış ve kardeşlikte ısrar edilmesi gerekliliğinin altını çizdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Onursal Başkanı ve Diyarbakır Eski Milletvekili Akın Birdal ise, Türkiye’nin demokratikleşmesi için geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini vurguladı. Barışın olmazsa olmaz bir gereksinim olduğunu vurgulayan Birdal, gerçek barışın inşası için dillerin, kültürlerin ve inançların özgürce yaşanacağı bir ortam oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Birdal, bu haklarının anayasal güvence altına alınmasının önemine vurgu yaptı.

HÜKÜMETE ELEŞTİRİ

Toplumsal Bellek Platformu adına 2 Temmuz Madımak katliamında hayatını kaybeden Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan konuştu. “Dinmeyen acılarımızla tekrar buradayız” diyen Aysan, acılarını paylaştıklarını söyleyip gereğini yapmayan devlet görevlilerine ihtiyaçlarının olmadığını söyledi. Siyasi cinayetlerde zaman aşımının kaldırılması gerektiği belirten Aysan, adalet arayışlarını sonuna kadar sürdüreceklerini vurguladı.

Şair Ahmet Telli ise, 12 Eylül darbesinin yok etmeye çalıştığı devrimcilerin de halkların kardeşliği ve özgürlüğünü savunduklarına vurgu yaptı.

DENİZLER, DİNK, GÖKTEPE, HALİT ÇELENK...

Bu yıl ikinci kez kapılarını açan müzede, 12 Eylül darbesinde cezaevine giren, işkence gören, yaşamını yitirenlerin isimleri, hayat hikayeleri, mektupları, fotoğrafları, özel eşyalarının yanı sıra döneme ilişkin gazete haberleri ve işkence aletlerinin kopyaları yer alıyor. Müze darbe dönemiyle sınırlı kalmıyor, öncesi ve sonrası, hatta günümüze kadar darbenin yansımalarını anlatmaya çalışıyor. Deniz Gezmiş’in parkası, Mahir Çayan’ın hırkası, İbrahim Kaypakkaya’nın fotoğraf makinesi ve teksir makinesi, Hrant Dink’in ceketi, polisler tarafından öldürülen Muhabirimiz Metin Göktepe’nin öğrenci kimliği bunlardan birkaçı. Müzede geçtiğimiz mayıs ayında yaşamını yitiren Denizlerin avukatı Halit Çelenk için de özel bir köşe yer alıyor. “Utanç Müzesi” paneller, şiir dinletileri, film gösterimlerinin de yer alacağı etkinliklerle 27 Eylüle kadar Ankaralılarla buluşacak.(Ankara/EVRENSEL)


DARBE VE KÜRT SORUNU PANELİ

12 Eylül darbesinin 31. yıl dönümü yaklaşırken, darbeyi farklı yönleriyle değerlendiren etkinlikler de sürüyor. 78’liler Girişimi de bugün ve yarın yapacağı panellerle darbenin bugüne miras bıraktığı demokrasi sorununu tartışmaya açacak. Yarın (8 Eylül) Ankara Sanat Tiyatrosunda (AST) saat 18.30’da “12 Eylül Darbesi-Kürt Sorunu ve Demokratik Özerklik” başlıklı panel gerçekleşecek. Panelde BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder konuşmacı olarak yer alacak.  9 Eylül'de gerçekleşecek “12 Eylül Darbesi-AKP iktidarı ve demokratik muhalefetin birliği” başlıklı panelde ise Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, BDP Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Demir Çelik ile ESP Temsilcisi Ziya Ulusoy konuşacaklar. Bu panel de saat 18.30’da AST’ta gerçekleşecek.


MAMAKLI KADINLARIN KİTABINA YOĞUN İLGİ

12 Eylül darbesinin ardından Mamak Askeri Ceza ve Tutukevinde kalan kadın tutukluların anılarından derlenen “Kaktüsler Susuz da Yaşar-Kadınlar Mamak Cezaevini Anlatıyor” başlıklı kitabın Utanç Müzesi’nde yapılan imza etkinliği yoğun ilgi gördü. Kadınların direniş ve dayanışma öykülerini anlatan kitapta yazılarıyla yer alan Mamaklı kadınlar, ilgiden memnun oldular. Zaman zaman imza yetiştirmekte zorlanan Mamaklı kadınlar, kitapları okurları için tek tek imzaladılar, güzel günler için temennilerini imzalarının arasına sıkıştırdılar.