Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

30 yıl saklanan zarf Utanç Müzesi'nde açıldı

12 Eylül darbesinden kısa bir süre sonra yayıncı İlhan Erdost'u gözaltında öldüren 4 erin, Erdost'un ağabeyi tarafından 30 yıldır saklanan fotoğrafları, Devrimci 78'liler Federasyonu'nun hazırladığı 12 Eylül Utanç Müzesi ile gün ışığına çıktı. Katledilen Erdost'un ağabeyi Muzaffer İlhan Erdost, kardeşinin infazının gerçek sorumlularının hala ceza almadıklarına dikkat çekti.

12 Eylül darbesini, öncesi, sonrası ve bugünkü yansımasıyla gözler önüne sermeyi amaçlayan Utanç Müzesi'nin açılışında, 30 yıldır gizli kalmış bir belge daha açığa çıktı. Darbeden kısa bir süre sonra, 7 Kasım 1980'de gözaltındayken öldürülen İlhan Erdost'un, ağabeyi Muzaffer İlhan Erdost tarafından muhafaza edilen eşyaları, aile tarafından müzede sergilenmek üzere Devrimci 78'liler Federasyonu'na verildi. Bu esnada Federasyon temsilcilerinin dikkatini, üzerinde “İlhan'ın katilleri. Açılmaz” yazılı bir zarf çekti. Ağabey Muzaffer İlhan Erdost, zarfın içinde İlhan Erdost'u öldüren 4 erin yargılanmaları sırasında çekilen fotoğrafları olduğunu ve bir daha açmamak üzere onları zarfa koyduğunu anlatır. Bunun üzerine Devrimci 78'liler Federasyonu temsilcileri fotoğrafları günyüzüne çıkarmakta ısrar ederler ve ağabey Erdost 30 yıllık belgelerin gün ışığına çıkmasına izin verir.  

'ASIL SORUMLULAR CEZA ALMADI'

Müzenin açılışının hemen ardından, Erdost ailesi İlhan Erdost için hazırlanan köşeyi ziyaret ettiler. Erdost'un gözaltına alındığında giydi paltosu, pantalonu ve ayakkabısının teki Erdost ailesini gözyaşlarına boğdu. İlhan Erdost'un eşi Gül Erdost, gözaltındaki eşi için kendi elleriyle hazırladığı ve kıyafet dolu çantayı yıllar sonra bıraktığı gibi buldu. Erlerin fotoğraflarının bulunduğu zarf, aile üyeleri ve fotoğraf sanatçısı Mehmet Özer tarafından basının önünde açıldı. Burada konuşan ağabey Erdost, birlikte gözaltına alındığı kardeşinin bilinçli bir şekilde katledildiğini, ancak katliamın asıl sorumlularının hala ceza almadığını söyledi.

7 KASIM 1980

Askeri üniformaları dikkat çeken erlere ait fotoğrafların 1981 yılında başlayan davanın ilk duruşmalarından birinde çekilmiş olduğu tahmin ediliyor. 7 Kasım 1980 tarihinde gözaltına alınan Erdost kardeşler Mamak Askeri Cezaevi'ne götürülmüştü. Cezaevinin A-Bloğundan 200 metre ötedeki C-Bloğuna götürülerken bindirildikleri askeri araçta, yarım saate yakın bir süre 4 er tarafından dövülen Erdost kardeşler, araçtan indirildikten sonra da asker şiddetine maruz kalmışlardı. İlhan Erdost, atıldığı koğuşta can vermişti. Askerlerin Astsubaş Şükrü Bağ'ın verdiği talimatla hareket ettiği hem erlerin, hem de ağabey Erdost'un ifadelerinde yer almıştı.   

EMRİ VEREN 6 AY CEZA ALDI

Soruşturmayı yürüten askeri savcı, Erdost'u öldüren erlerden birinin muhafız görevi olmadığını saptamıştı. Bu erin Etlik semtinin ülkücü militanlarından biri olduğu daha sonra ortaya çıkacaktı. 4 er ve onları yönlendirdiği belirtilen Astsubay Şükrü Bağ, kasten adam öldürmekten 7 yıl boyunca yargılandılar.  Görevli üç er 10 yıl 8 ay ağır hapis cezası alırken, özel amaçla araca binen ülkücü er 8 yıl ceza almıştı. İlk başta 10 yıl 8 ay hapis cezası alan Astsubay Bağ ise, askeri yargı tarafından adeta korundu. Önce aldığı hapis cezası Askeri Yargıtay tarafından bozulan Bağ, “Erdost kardeşlerin nakledildikleri aracın tutuklular ve muhafızlar arasındaki parmaklıklı kapısını kitlemediği” gerekçesiyle görevi ihmal suçundan sadece 6 ay ceza aldı.(Ankara/EVRENSEL)