Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Polis 'Barış Mitingi'ni savaş alanına çevirdi

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Kadıköy Meydanı'nda yapılmak istenen miting polisin müdahalesi sonucu tamamlanmadan sona erdi. İptal edilen mitingin tertip komitesi üyesi 7 kişi gözaltına alındı. 

Öğlen saatlerinde Kadıköy'deki Tepe Nautilus önünde toplanan BDP, ESP, EMEP, Sosyalist Parti, EDP, SODAP, KESK, Barış İçin Vicdani Ret Platformu, Barış İçin Kadın Girişimi, Barış Anneleri'nin aralarında bulunduğu kitle Kadıköy'e doğru yürüyüşe geçti.

Haydarpaşa'da kitlenin önünü kesen polis PKK lideri Abdullah Öcalan posterleri, sarı, kırmızı, yeşil flamalar ve pankartların kaldırılmasını istedi. 

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve Blok İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel'in polisle yaptığı görüşmenin ardından kitle Kadıköy Meydanı'ndaki miting alanına doğru yürüyüşe geçti.

Arama noktasında gençlerle polis arasında yaşanan arbedede DİHA muhabiri Fuat Uygur'un kafası yarıldı, fotoğraf makinesi kırıldı. Polis müdahalesinde yaralanan çok sayıda kişi hastanelere başvurdu.

Yaşanan arbedenin ardından kitle polis arama noktasından aranmadan miting alanına girdi. İstanbul Demokratik Kent Konseyi'nden Dursun Yıldız miting alanında konuşma yaparken polis ikinci kez kitleye müdahale etti.

Polis müdahalesine kitle taşlarla karşılık verdi. Uzun süren çatışmanın ardından miting tertip komitesi mitingi sona erdirme kararı aldı.

İstanbul Kadıköy'de yapılan miting için Tepe Nautilus önünde bir araya gelen kitle, “Silahlar sussun, barış için söz bitmedi”, “Şovenizm ve ırkçılığa karşı barış ve kardeşlik safına”, “İş, barış, adalet, insanca bir yaşam istiyoruz”, “Barış hemen şimdi” yazılı pankartlar ve dövizler taşıdı.

Kortejin en önünde Barış Anneleri ve Barış İçin Kadın Girişimi üyeleri yürüdü. Kadınlar savaşın son bulması, ölümlerin durması için ellerinde “Barış noktası” yazılı pankart taşıdı.

Polisin müdahalesi nedeniyle biri çocuk en az 2 kişi yaralanırken, 4 kişi gözaltına alındı. Organizatörler polis şiddetini protesto etmek için mitingi iptal etti. 

Yaşanan olaylar nedeniyle, BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, BDP milletvekilleri Altan Tan ve Sabahat Tuncel, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve sanatçı Ferhat Tunç'un da katıldığı miting başlamadan sonlandırılırken, kitle dağılmaya başladı.

Daha sonra polis mitingin tertip komitesi üyesi 7 kişi gözaltına aldığı bildirildi.

Tertip komitesi üyeleri Meliha Barışlı, Salih Baykal, Mehmet Turp, Ayşe Demirbilek, Ertaç Kanat, Gülseren Kaya ve Münevver İlhan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi'ne götürüldü. 

Kent Konseyi Dönem Sözcüsü Dursun Yıldız ve BDP Kadıköy İlçe Başkanı Atilla Özdoğan gözaltına alınırken, kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.