Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

1 Eylül Barış Günü'nde"Ortak Talep Silahların Susması"

1 Eylül Barış Günü'nde, demokratik kitle örgütleri, partiler ve sendikalar, son dönemde sınır içi ve ötesi operasyonların artması nedeniyle bu yıl bir kez daha "silahlar sussun, barış gelsin" talebini haykıracak. Barış gününde yapılacak etkinliklerinden bazılarını derledik.

 

İstanbul

İstanbullular 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde alana çıkarak barış talebini dile getirecek. Çatışmaların yoğunlaştığı, işçilerin grevlerinin yasaklanıp haklarına yönelik saldırıların arttığı bir dönemde miting yapacak olan emek ve demokrasi güçleri, herkesi mitinge katılıp taleplerini yükseltmeye çağırdı. Yarın saat 12.00’da Tepe Natilius önünde toplanacak olan barış çağrıcıları, Kadıköy İskele meydanına yürüyecek.

Diyarbakır

İstasyon Meydanı'nda Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Siirt milletvekili Gültan Kışanak'ın da konuşma yapacağı miting saat 16.00'da başlayacak. Mitingde asker ve gerilla anneleri de "barış" mesajlarını iletecek.

İzmir

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu, BDP, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkevleri, Barış Meclsi ve İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) de aralarında bulunduğu grup, "Silahlar sussun, taraflar konuşsun" diyerek saat 17.30'da Basmane Meydanı'nda toplanarak, Konak Meydanı'na yürüyecek.

Mersin

BDP Mersin İl Örgütü'nün düzenleyeceği mitinge BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak da katılacak. Miting, "Kalıcı toplumsal barışın sağlanması için sesimizi yükseltmeliyiz" söylemiyle saat 18:00'de Metropol miting alanında yapılacak.

Ankara

Biçok parti ve demokratik kitle örgütünün yer alacağı grup, saat 17.00'de Sakarya Meydanı'nda toplanarek, "Operasyonlar dursun, silahlar sussun. Savaşa hayır" söylemiyle bir miting yapacak.

Çanakkale

İHD Çanakkale ve Balıkesir Şubesi ile Ege'de Birlikte Yaşam Derneği'nin (SİNİPARXİS) birlikte düzenlediği etkinlik saat 09.00'da Çanakkale'den hareketle başlayacak. "Barış istiyoruz" mesajını Gökçeada (İmroz) açıklarına bırakacak olan kitle, ardından uçurtmaları gökyüzüne bırakacak.

Bodrum

Bodrum Demokratik Düşünce Platformu üyeleri üç gündür sürdürdükleri "Savaşa Son, Barış İstiyoruz" imza kampanyasını 1 Eylül'de de Belediyenin önünde sürdürecekler. Aynı gün kampanyaya destek veren kadın katılımcılar siyahlar giyip belediyenin önünde basın açıklaması yapacaklar ve "beyaz tülbentleri"ni yere bırakacaklar.

Kıbrıs

Feminist Atölye, Sınırı Aşan Eller ve Yurtsever Kadınlar Birliği, "Barış sadece erkeklere bırakılamayacak kadar değerlidir" söylemiyle, iki toplumun liderlerini Kıbrıs sorununun bir an önce federal bir çözüme kavuşturulması için sahici bir irade koymaya davet ediyor. Grup saat 19.00'da Lefkoşa'da Ledra Palace bölgesinde bulunan Tarihsel Diyalog Araştırma ve İşbirliği Evi'nde buluşuyor.