Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Ayhan'ı onbinler uğurladı

Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde askerin göğsünden vurduğu BDP'li Van İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan'ın cenazesi, polis bütün engellemelerine kitlesel olarak toprağa verildi. BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani, askerlerin kendilerine pusu kurarak Yıldırım Ayhan'ı öldürdüğünü belirterek, polisin törendeki tavrının cenazeye saygısızlık olduğunu söyledi.

Çukurca İlçesi'nde canlı kalkan eylemi sırasında yapılan müdahalede yaşamını yitiren Yıldırım Ayhan'ın cenazesi Akköprü Camisi'nden 20 bin kişi tarafından alındı. PKK bayraklarıyla süslenen cenazeyi alan ve aralarında BDP Eş Genel Başkanı Hemit Geylani, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP Van Milletvekilleri Özdal Üçer, Nazmi Gür, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, BDP Van İl Eşbaşkanı Cüneyt Caniş ve Van Demokrasi Platformu üyelerinde bulunduğu kitle, "İntikam" sloganlarıyla mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. 

"PKK İntikam", Yıldırım Ayhan'ın dev fotoğrafları ve üzerinde, "Canlı Kalkan şehidimiz ölümsüzdür", "Adaletin olmadığı yerde, ahlakta olamaz" pankartların açıldığı yürüyüşte kitle, mezarlık girişinde engellendi. Polis onlarca zırhlı araçla gaz bombası, tazyikli su ve biber gazıyla kitleye müdahale etti. Evlerin direk hedef alındığı müdahalede, birçok evin camları kırıldı. Müdahale sırasında çok sayıda kişi yaralanırken, bazı kişiler müdahale sırasında kendilerine mahalleden geçen ve metrelerce yüksek olan kanala atmasından dolayı yaralandı. Gaz bombaların isabet ettiği mezarlıkta yangın çıkarken, yangını mezarlıkta bulunan yurttaşlar ve Van Belediyesine bağlı itfaiye araçları müdahale ederek sündürdü. Gaz bombalarından dolayı mahalle semaları uzun süre dumanlarla kaplandı. Müdahalede yurttaşların yanı sıra milletvekilleri de etkilenirken, olaylar sırasında gerçek mermi kullanıldı. 

Yapılan müdahalelere rağmen cenaze mezarlığa götürülerek toprağa verildi. Cenazenin defnedilmesi ve okunan duaların ardından bir açıklama yapan BDP İl Eşbaşkanı Cüneyt Caniş, artık kardeşliğin de bir anlamının olmadığını söyledi. Hiçbir dinde cenazelere saldırının olmadığını aktaran Caniş, "Vali ve Emniyet Müdürü vicdan ve insanlıktan uzaktırlar. Kürtler nasıl ki şehitlerine sahip çıktıysa bundan sonra da şehitlerine sahip çıkacaktır" dedi. 

BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani, "Kürt halkı biraz önce ihaneti, vahşeti ve ateşi gördü" diyerek, konuşmasına başladı. Van polisinin masum insanların üstüne kurşun sıktığını ve mezarları bile ateşe verdiğini aktaran Geylani, ortada hiçbir durum yokken polisin insanlık dışı bir uygulama ile halkın üzerine ateş açtığını belirtti.

Van polisinin burada büyük bir suç işlediğini ifade eden Geylani, "Bu yaşananlar ölüye saygısızlıktır. Saatlerdir valiyi arıyoruz ama telefonlarımıza çıkmıyor, çünkü korkuyor. Çünkü bunlar korkaktır" diye konuştu.

Çukurca'da yaşananların bir cinayet olduğunu söyleyen Geylani, askerin kendilerine pusu kurarak ve bilerek Yıldırım Ayhan'ı öldürdüğünü söyledi. Geylani, "Bu faşistler bize kurşun yağdırabilir. Ama biz baş eğmeyeceğiz. Yıllardır onlar bizi yok edemediler ve edemeyecekler. Çünkü bizler 'ne kadar çok öldük' yaşamak için" dedi. Geylani, daha sonra boş mermi kovanlarını gazetecilere göstererek, "Halden anlamayan faşistlere lanet olsun" şeklinde konuşmasını tamamladı. 

Konuşmaların ardından BDP Eşgenel Başkanı Hamit Geylani, Van Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Özdal Üçer, Nazmi Gür, Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, İl Valisi Münir Karaloğlu ile görüşmek üzere valiliğe gitti. Valilik kapısında görevli polisler, "Vali yerinde değil" demesi üzerine milletvekilleri valinin odasına girdiğinde ise Vali Karaloğlu ile karşılaştı. Karaloğlu yerinden kalkarak milletvekillerini eline uzatırken, milletvekilleri ise tepki göstererek valinin elini sıkmadı. Yaklaşık yarım saat Karaloğlu odasında kalan milletvekilleri, yaşananlardan dolayı valiye sert tepki gösterdi. Tartışmaların bir bölümünde ise, valilik korumaları ve polisler odaya girdi. Yaşanan tartışmanın ardından milletvekilleri valilikten çıkarak taziye çadırına gitti. 

ANF