Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

"Arkadaşıma gidiyorum dedi; bir daha haber alınamadı"

Cumartesi anneleri, 1993'te beş kişinin öldüğü ve özel harekatçı Ayhan Çarkın'ın "masum insanları öldürdük" dediği operasyonda kaybolan Erdoğan Şakar'ın akıbetini sordu.335.kez Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi anneleri/insanları bu kez 18 yıl önce kaybedildiğini öne sürdükleri Erdoğan Şakar'ın akıbetini sordu.

2011'in Mart ayında eski özel harekatçı Ayhan Çarkın 90'lı yıllarda özel harekat polislerinin gerçekleştirdiği kaybetme, infaz ve katliamlarla ilgili itiraflarda bulunmuştu. Ardından da Ağustos ayında altı harekatçı daha tutuklanmıştı.

Çarkın yapılan infazlardan dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ve Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin ve Korkut Eken'i sorumlu tutmuştu.

"Yargısız infazdı"

Yapılan açıklamada 13 Ağustos 1993'te Şakar'ın da Ayhan Çarkın'ın katıldığı bir katliamda kaybedildiği belirtildi.

* İstanbul Şişli Perpa İş Merkezi'nin 11.katındaki Beyaz Kafetarya'da, işyeri sahibi, garson ve kasiyerin de olduğu beş kişi İstanbul Terörler Mücadele Şubesi'ne bağlı polislerce öldürüldü.

* Operasyona polis memurları Ömer Kaplan, Ayhan Çarkın, Ayhan Özkan, Hüseyin Doğrul, Selim Kostik, Kadir Uçar, Başkomiser Hasan erdoğan, Emniyet Amiri Ali Çetkin, Terörle Mücadele Şubesi Müdür Yardımcısı Ercüment Yılmaz katıldı.

* Çarkın bu operasyonla ilgili "Çatışma süsü verilmiş bir infazdı, masum insanları öldürdük" dedi.

"Arkadaşıma gidiyorum dedi; bir daha haber alınamadı"

Açıklamaya göre, Erdoğan Şakar o gün sabah evden ayrılarak eşine arkadaşı Nebi Akyürek'in Perpa'da bulunan işyerine yani Beyaz Kafeterya'ya gideceğini söyledi.

"Görgü tanıkları Şakar'ı operasyon öncesi Perpa'da gördüklerini söyledi ama ondan bir daha haber alınamadı. Eşi Hanım Şakar ve avukatları tüm mercilere başvurdu; her seferinde Şakar'ın gözaltına alındığı inkar edildi. Hanım Şakar eşi kaybolduktan 40 gün sonra iktidar ortağı Sosyaldemokrat Halkçı Partisi (SHP) Kırşehir milletvekili ve dönemin TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Sabri Yavuz'la görüştü. Yavuz, konuyla ilgileneceğini ama gücünün sınırlı olduğunu söyledi."

Hanım Şakar, 18 yıldır avukatları aracılığıyla suç duyusunda bulunuyor ve eşini aramaya devam ediyor.

Açıklamada, operasyonda görev alan polislerin, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir'i, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, özel harekat daire Başkanı İbrahim şahin, özel harekatçı Korkut Eken, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu'nun yargılanmasını istendi.

"Oğlum devrimciydi ama eline silah almamıştı"

13 yaşında öldürülen Serhan Doğan'ı 16 yıl Cumartesi anneleri ile arayan babası Ramazan Doğan'ın ölüm yıl dönümü nedeniyle torunu 12 yaşındaki  Evin yaptığı konuşmada, "Dedem ve ninem her gün gözü yaşlı bir şekilde oğlunu aradı. Şimdi onlar yok onların yerine ben amcamı aramaya devam edeceğim" dedi.

20 yıl önce kaybedilen Hüseyin Toraman'ın annesi Hatice Toraman ise "Oğlum tabii ki devrimciydi ama eline hiçbir zaman silah almadı; bir kuşun kanadını dahi incitmedi" diyerek Başbakan'a seslendi:

"Başbakan bizi tanımıyormuş ama biz çocuklarımızın katilini çok iyi tanıyoruz. Bir gün mutlaka suçlular hesap verecek ama ben göremeyeceğim"