Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Tutukluya 4, yakınına 6 ay görüş cezası

Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde müebbet hükümlü ağabeyi Şemsettin Yer’i ziyarete giden BDP yöneticisi Hülya Yer, önce gardiyan tarafından tehdit edildi, ardından 6 ay görüş yasağı aldı. Ağabeyine de 4 ay görüş yasağı getirildiğini söyleyen Hülya Yer, adli mercilere başvurmaya hazırlanıyor.
Türkiye genelinde özellikle müebbet hapis cezası alan hükümlülerin bulunduğu cezaevlerindeki insanlık dışı uygulamalar ve hukuksuzluklar yoğun bir şekilde devam ediyor. 8 Haziran’da müebbet hükümlü ağabeyi Şemsettin Yer ile görüşe giden BDP yöneticisi Hülya Yer, yaşadıklarını ANF’ye anlattı. Yetkililerin, ısrarla Tekirdağ Cezaevi’ni lüks otel gibi göstermeye çalıştıklarını, ancak gerçeğin çok daha başka olduğunu belirten Yer, şunları aktardı:
“Bu cezaevinde insanlık dışı muameleler var. Cezaevi müdürü değiştiği günden beri çok ciddi hak gaspları söz konusu. İçeridekilere zaten her türlü işkenceyi ve hak gaspını rutin hale getirmiş durumdalar. Bununla yetinmeyip, başka illerden bin bir zahmetle görüşe gelen ailelere de resmen eziyet ediyorlar. Biz görüşe gittiğimiz gün yaşlı bir kadın gelmişti. Aramaları bahane edip kadına resmen eziyet ettiler. Aşağı katlara gönderttirip, sürekli yeniden aramadan geçirdiler. Kadıncağız ne yapacağını bilmiyordu. Ben de bunun bir hukuksuzluk ve onur kırıcı bir uygulama olduğunu söyledim ve oradaki gardiyanla konuşmaya çalıştım. Bir süre sonra bana, ‘sen görürsün, bir daha buraya gelemeyeceksin’ dedi.”
Bu tehditten bir sonra da Hülya Yer’e Şişli Cumhuriyet Savcılığınca 6 aylık görüş yasağı cezası tebliğ edildi. Hülya Yer, ağabeyine de 4 ay açık ve kapalı görüşe çıkma yasağı verildiğini söyledi.

“DOMETESİN RENGİ DE CEZA GEREKÇESİ”
Tekirdağ Cezaevi’nde, özellikle üst aramalarının çekilmez hale geldiğini, kadın ve erkek gardiyanların aramalarının taciz sınırlarını aştığını belirten Hülya Yer, “Arama cihazları o kadar hassa ki, iç çamaşırındaki tele bile çalıyor. Yani yapacak bir şey yok. İç çamaşırı firmaları böyle üretiyor. Bunun üzerine başlayan aramalar resmen tacizdir” dedi. Daha önce de görüşe gittiklerinde felçli annesini zorla ayakta durdurduklarını anlatan Yer, şunları ifade etti:
“Annem yine bir devlet uygulamasından dolayı felç oldu. Ayağında özel bir ayakkabı var. Görüşe gittiğimizde bu ayakkabıyı çıkarmaya ve ayakta durmaya zorluyorlar. Ayakta çok kısa bir süre bile durması demek sağlığının tehlikeye girmesi demek. Ama bu onların umurunda olmuyor. Zaten bu cezaevleri tecrit ve izolasyon merkezleri olmuş durumda içeridekiler için. Aynı bedeli ailelere de ödetmeye çalışıyorlar. Tutuklular her türlü haberleşme, sağlık ve eğitim olanaklarından mahrum haldeler. F tiplerini esir kamplarına dönüştürdüler. Domatesin renginden, bisküviden pasta yapımına kadar her şey ceza alma gerekçesi olmuş.” (ANF)