Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kışanak: Sivil insanlar hedef haline getiriliyor

Hükümet ve devlet yetkililerinin gerginliği artıran açıklamalarına tepki gösteren BDP Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, sivil insanların ve siyaset kurumunun hedef haline getirildiğini söyledi.BDP Genel Merkezi önünde bekleyen gazetecilere açıklama yapan BDP Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, yaşanan çatışmanın sonucunun herkeste büyük üzüntüye neden olduğunu belirterek, “Türkiye açısından hepimizin acısı büyüktür, hepimizin yüreğinin sızladığı olaylar yaşanmıştır. Fakat birileri bu acıya yeni acılar ve üzüntüler ekleminin peşindedir sanırım” diye konuştu. 
Bunun için Aydın’ın Germencik İlçesi’nde 50-60 Kürt işçiye yönelik yürütülen linç girişimine dikkat çeken Kışanak, işçilerin kendi imkanlarıyla çalıştıkları otelin 5. katına çıkarak, korunmaya çalıştıklarını aktardı. Tedbir alınması için yürüttükleri girişimlerden herhangi bir sonuç alamadıklarını ifade eden Kışanak, şu açıklamalarda bulundu: 
Saat 14.00’ten beri bizzat kendim, Aydın Valisi’ne olayın vahametini anlattım ve çözüm bulanarak o işçilerin oradan tahliye edilmesini istedim. Birkaç kez kendisi ile görüştüm. Daha üzücü olayların yaşanmaması için önlem alınmasını ve acilen işçilerin oradan tahliye edilmesini istedim. Kendisi de her defasında olayı bildiklerini, kontrolleri altında olduğunu ve bir sorun yaşanmadan olayı çözeceklerini söyledi. 3,5 saattir herhangi bir şey yapılmadan, işçiler mağdur ve mahsur durumdalar. Can güvenlikleri yok, her an kötü şeyler yaşanabilir. Ki nihayet biraz önce aldığımız bilgiye göre, aşağıdan açılan ateş sonucu iki işçi yaralanmış inşaattın içindedir. Çevrede ellerinde silahlar olan insanlar var. Aydın Valisi bu konuda haberdar, ama 3,5 saattir bu insanların can güvenliği sağlanmıyor. Acil olarak İçişleri Bakanı’nın, AKP yetkililerini ve Aydın Valisi’ni bilgilendirdik. Bu saatten sonra orada yaşanacak herhangi bir sıkıntıdan sonra bunun doğrudan sorumlusu AKP Hükümeti ve partimizi hedef gösteren açıklamalar yapan siyasiler olacaktır. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor. Çok acil hava kararmadan o işçilerin oradan tahliye edilmesi gerekiyor. Kimse bize ‘bunun imkanı yok’ demesin isterlerse yarım saat içinde o işçileri oradan tahliye edebilirler. Yoksa bu başka türlü sıkıntılara neden olacaktır, herkesi akli selim davranmaya, sağduyu davranmaya ve bu ülkeyi ateşe atmamaya davet ediyoruz. Duymayan bilmeyen varsa duysunlar önlem alsınlar diye bu açıklamayı yapıyoruz.” 
Hava kararmadan olayın çözülmesini ısrarla isteyen ve “hava karardıktan sonra kimse ne olacağını bilemez” uyarısında bulunan Kışanak, yetkilileri bir kez daha göreve çağırdı. Bir basın mensubunun, “gerginliğin düşmesi için yemin edecek misiniz?” sorusuna da , “Bu şimdi konuşulacak şey değildir. Bugün konuşulacak şey değildir. Gerçekten Türkiye’nin iyiliğini düşünen herkesin kışkırtıcı açıklamalardan uzak durması gerekir. Yaşanan üzüntülü bir olaydan siyasi çıkar sağlanmaya çalışılıyor. Olay soruşturmalıdır, bir sürü karanlık iddia var ortada, bunları soruşturmadan, ‘onun uzantısı, bunun uzantısı’ diye sivil insanları, siyaset kurumunu hedef göstermek sorumsuzluktur. Nasıl bir süreçten geldiğimizi biliyoruz, bütün bunları bilerek herkes tartarak ölçerek biçerek konuşmalıdır. Bütün kışkırtıcı yaklaşımlara rağmen biz sağduyu içerisinde olacağız. Bu soruları bize soracağınızı, olayı güvenlik boyutundan çıkarıp başka mecralara kaymasına neden olanlara sorarsanız daha iyi olur” diye cevaplandırdı.

kaynak-ANF