Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Yargıtay'da Hatip Dicle skandalı

Diyarbakır Cezaevi’nde tutulan seçilmiş milletvekili Mehmet Hatip Dicle ile ilgili Yargıtay’ın bir skandala daha imza attığı ortaya çıktı. Dicle’nin dosyası, aynı tarihte Yargıtay’a ulaşan ve kendisinden önce incelenmesi gereken diğer dosyaların önüne alınarak incelenmiş ve Dicle’nin vekilliğinin önüne kasten geçilmiş.

 

2007’de Anka Ajans’a yaptığı bir açıklamadan dolayı PKK propagandası yapmaktan 1 yıl 8 ay hapse mahkûm edilen Dicle’nin cezası 9. Ceza Dairesi tarafından 22 Mart 2011’de onandı. Dicle’nin avukatlarına bildirim yapılmaması ve yine bir devlet kurumu olan YSK’nın Dicle’nin adaylığını kabul etmesi üzerine Mehmet Hatip Dicle, aday olmuş ve 12 Haziran’da 78.220 oyla seçilmişti. Dicle’nin avukatları 17 Haziran’da Dicle’nin vekil olduğuna dair mazbatayı aldıkları ve anayasa gereği milletvekilliği düşürme yetkisi sadece mecliste olduğu halde YSK, bu vekilliği düşürerek yerine AKP adayı Oya Eronat’ı meclise göndermişti.

 

Hukukçu İlyas Baran’ın ortaya çıkardığı skandal, seçimlere 3 aydan az bir zaman kala Yargıtay, YSK ve AKP’nin nasıl elbirliği ile Dicle’nin önünü kestiğini ve halkın seçme iradesini baltaladığını gösteriyor. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Dicle için ‘özel muamele’de bulunarak dosyasını öne aldığı ve onaması gerektiği tarih ve sıradan çok önce onadığı ortaya çıktı.

 

9. Daire’ye geliş tarihleri Hatip Dicle dosyası ile aynı olan, yerel mahkemelerde çok daha önceki tarihlerde karara bağlanan ve 9. Ceza Dairesi tarafından verilen sıraya göre Dicle’nin dosyasından çok önce incelenmesi gereken dosyalar bir tarafa bırakılmış ve Dicle’nin dosyası karara bağlanmış.