Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Avrupa ve Türkiye Kamoyuna- Ardahan Seçim Delegasyonu

12 Haziran 2011 Türkiye Genel seçimlere ilişkin Avrupa`dan toplam 10 ayrı gönüllü seçim izleme delegasyonları Kürt illerinde seçim gününü,  seçim öncesi ve ardından gelişenleri izlemek için 09 Haziran  - 15 Haziran günlerinde Güneydoğü`nun bir çok il ve ilçelerini gezerek izlenimler elde etmişlerdir. Bu iller arasinda Van, Batman,Urfa, Bitlis, Antep, Ağrı, Kars, Ardahan, Amed, Iğdır gibi iller bulunmaktadır.

Bizler, Ardahan seçim delegasyon grubu olarak seçim gününde, seçim günü öncesi ve sonrasında yaşanan ve yaşatılan gelişmeleri kamoyuna aktarmak, Türkiye ve Avrupa Hakları ile paylaşmak istiyoruz.

 Köy insanın`ın maddi yönden aç bırakıldığı, köy yatırımlarının kısıtıldığı Ardahan ili ve Göle ilçesinde aldığımız izlenimler sonucu Türkiyede günümüzde adil, demokratik ve eşit bir seçimin halen yaşanmadığının üzüntüsü içerisindeyiz.

Insanların para ve korku ile susturulduğu Ardahan ilinde yaşanan seçim ihlalleri, Avrupa boyutuna göre haddini aşarak, seçim suçunun yanında insanlık suçunun işlendiğini göstermektedir.

Ocak 2011 seçim yasalarında yazılı olan silahli askeriye ve köy korucularının sandık ve seçim lokallerine en az 15 metre uzak olması gerektiğin bilerek sandık masasına yaklaşmasının yanında köylerde askeriye, köy korucularının elinde silahı ile sandık masasında oturup çay yudumlaması ve böylece seçmen Halk içinde açık bir korku yaratması kabul edilemez bir durumdur. Bunun yanında Sandık başkanlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen memurların seçmenleri AKP adına oy vermeyi teşvik etmeleri, açık izlenen ikinci ağır bir seçim ihlalidir.

Üçüncü ve vahim olan bir ihlal ise Türkiye Devletin`in PTT aracı, Ilk Yardim, itfaye aracı ve benzeri devlet araçları ile günlerce Ardahan ili ve Göle ilçesine bağlı toplam 52 köylerini gezerek (11 Türk köyü 2, Zaza Alevi köyü, 2 Türkmen Alevi köyü, 39 Kürt köyü) evlere tek tek nakit para, gıda ve giyim kuponları dağitması, Devlet görevlilerinin bu ihlalden haberdar olduğunu gösteriyor.

Bunun yanında Şırnak ilinde olduğu gibi korumasız halka karşı el bombası yağdırması nasıl ki seçim sonuçlarını ve Kürt vatandaşlarının seçim sevinçlerine tahamülsüzlük ise, Kars ilinde olduğu gibi oy sandıklarına Jandarma tarafından el konulması ile seçimleri manipule etme girişimleri bizleri ayrıca üzen artı bir noktadır.

Neticede Bağımsızların bileştiği Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu`nun toplam 36 milletvekilini parlamentoya kazandırması Türkiyede demokrasisi için bir umut ışığı olduğunu ve Türkiye Haklarının hedeflenen Demokratik bir Türkiyeye evet dediklerini gösteriyor.

Bu başarı Avrupa ve Türkiye`nin kazanımı olduğunu düşünüyor ve gelecekte daha adil, daha eşit ve daha demokratik bir Türkiye için başarılar diliyoruz.  

Avrupa Seçim Delegasyonları Ardahan Grubu adına Dipl. Soz. Nihal Bayram

Ardahan, 13 Haziran 2011