Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

8 Haziran 2011 saat 12.30 de Nuray MERT e destek amaçlı, Galatasaray Lisesi Önündeyiz

 

Avrupa Parlamentosu’nda 26 Mayıs günü düzenlenen 4. Dersim Konferansı bileşenleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “zor ve yol” arasında paralellik kuran Nuray Mert’i hedef almasını protesto etti. Açıklamada, “Erdoğan pervasız tarzda insana ve yaşama saygısızlığını sürdürüyor” denildi.

 

Dersim Konferansı yaptığı konuşma ile ANF’ye verdiği mülakatta AKP’nin “duble yolları” ile Dersim katliamı öncesi imar politikası arasında paralellik kuran Nuray Mert’i hedef alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir tepki de Dersim Konferansı’ndan geldi.

4. Dersim Konferansı bileşenleri adına yazılı bir açıklama yapan yazar Haydar Işık, “Avrupa Birliği Parlamentosunda ‘74. Yılında Dersim 38 Gerçeği ile Tarih, Siyaset ve Hukuk üçgeninde Yüzleşme’ konulu 4. Dersim konferansına davet ettiğimiz Sayın Doçent Dr. Nuray Mert; bilim insanı dürüstlüğü, aydın tavrı, evrensel gazeteci anlayışıyla Dersim soykırımını irdelerken, literatürden verdiği örneklerle, zora dayalı siyasetlerin yola dayalı siyasetlerle el ele gittiğini ifade ederken bir gerçekliği anlatmıştır. Bugün herkes iyi bilmektedir ki, Türk devleti önce yol, sonra kışla yapımını gerçekleştirip içerden Dersim'i düşürüp soykırım uygulamıştır. Durum bu kadar açıkken Sayın Başbakan, soykırımı yapan Atatürk, İnönü ve diğerlerinden farksız davranıyor, Dersim'i ve Kürt olmayı, ‘çıban başı’ olarak görmektedir.” dedi.

 

Nuray Mert ile dayanışma mesajı veren ve Başbakan’ı şiddetle protesto eden Işık’ın açıklamasında devamla şu ifadeler yer aldı: “Sayın Nuray Mert, bu soykırımı haklı gören bunca namert içinde insanlığın, Türklerin ve Türkiye'nin vicdanı olarak tavır sergilemiştir. Bugün iktidarda olan Hükümet; duble yollar yaparak ordusunun Kürtlere karşı hareket kabiliyetini arttırırken, yapımını düşündüğü barajlarla da Dersim soykırımını kesintisiz sürdürdüğünü göstermektedir. Aslında Başbakan Erdoğan, General Alpdoğan'ın yarım bıraktığı soykırımı tamamlamak amacındadır.

 

Başbakan'ın yandaş basınının başarı olarak kamuoyuna duyurduğu, Genelkurmay'ın emriyle AKP Hükümetinin yapacağı Hakkari-Şırnak sınır boyu barajlarının ‘zor ve yol’ siyasetinin nasıl paralel götürüldüğüne işarettir.

 

Sayın Başbakan, bu yol ve zor siyasetini ve onu destekleyenleri ‘namert’ göstereceğine; Türk halkının vicdanı bir bilim insanı ve gazeteci ve aydın insan olan Sayın Nuray Mert'e bu yakıştırmayı yaparken, nasıl agresif bir ruh hali içinde olduğunu gösteriyor.

 

Başbakan Erdoğan; vicdan sahibi aydınları susturmak yerine, Dersim 38 soykırımıyla yüzleşmeli ve halen devam eden inkar ve imha politikasına son vermelidir. Erdoğan, Konferansın sonuç bildirgesindeki çağrılara cevap vereceğine, Konya konuşmasında devlet gücünü kullanarak, Sayın Nuray Mert'i hedef gösterip hakaret etmesi, uygar dünyada bir örneği daha görülmeyen anlayıştır.

 

Uygar dünyada, bir gazeteci ve bilim insanına ‘namert’ diyen her Başbakan koltuğundan olurken, Erdoğan pervasız tarzda insana ve yaşama saygısızlığını sürdürüyor.

 

Biz; aşağıdaki 4. Konferansı düzenleyen Dersimli kurumlar; namertlerin içinde mertliğiyle tanınan Türkiye'nin vicdanı çok saygın bir şahsiyet, bilim insanı, aydın, gazeteci ve yazar Nuray Mert'e yapılan bu çok kaba davranışı, bu hakareti şiddetle protesto ediyoruz. Türkiye'nin vicdanı Nuray Mert'in yanında olduğumuzu, ona yapılan saldırının Dersimlilere yapıldığını, vicdan sahibi kamuoyumuza bildiriyoruz.”