Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

"Büyük Anadolu Yürüyüşçülerinin Sağlığı Tehlikede"

Türkiye'nin değişik bölgelerinden yaklaşık elli gün önce yürüyüşe geçerek Ankara'ya gelen "Büyük Anadolu Yürüyüşü" katılımcıları 21 Mayıs Cumartesi günü Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde durduruldular.

Türkiye'de yaşanan doğa tahribatına dikkat çekmek isteyen katılımcılar, özellikle nükleer santrallere, siyanürle maden aramaya, ormanların yok edilmesine, hidroelektrik santrallere karşı çıkıyorlar.

Halen Gölbaşı'nda bir benzin istasyonunun arkasındaki arazide çadırlarda kalan katılımcılar, önemli sağlık riskleri ile karşı karşıyalar.

24 Mayıs 2011 Salı günü Ankara Tabip Odası yönetim kurulu başkanı ve üyeleri, 26 Mayıs 2011 Perşembe günü Ankara Tabip Odası üyesi halk sağlığı uzmanı hekimler bölgeyi ziyaret etmiş ve incelemelerde bulundular. Yapılan açıklamada şu konulara yer verildi:

* Aralarında kadın ve çocuklar bulunmakta, en temel barınma, korunma, ısınma, temizlik, su, besin, tuvalet ve atık gereksinimlerini karşılayamamaktadırlar. Özellikle kadın ve çocuklar en temel temizlik-hijyen koşullarının yoksunluğunu çekiyor.

* Çankaya Belediyesi'nin gönderdiği seyyar tuvaletlerin burada bekleyen polis tarafından kendilerine verilmediği öğrenildi.

* Bulaşıcı solunum yolları hastalıkları, ishaller, paraziter hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları ve zehirli hayvan ısırıkları ilk akla gelen tehditler. Uzun süreli hastalık ve sağlık sorunu olanlar, ilaç tedavisi altında bulunanlar herhangi bir bakımdan yoksun. Nitekim bazı katılımcıların geçtiğimiz bir hafta içerisinde hastalandıkları görüldü. Yaşanan ve yaşanması muhtemel olan bu olumsuzluklarda yetkililerin sorumluluğu olduğu açıktır.

* Sayılan nedenlerle, söz konusu ortam sağlıksız olup, uzun süre bu ortamda kalmaları katılımcılar için önemli riskler taşıyor.

Ankara Tabip Odası, sağlıkla ilgili kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olarak söz konusu sağlık risklerini ve acil çözüm talebini Ankara Valiliği, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Gölbaşı Belediyesi'ne yazılı olarak iletti. Oda açıklamayı "Demokratik hakkını kullanmaya çalışan bu insanlarımızın yürüyüşe devam etme taleplerinin bir an önce yeniden değerlendirilmesi, bu arada içinde bulundukları sağlıksız koşulların düzeltilmesi için ivedilikle önlemler alınması gerekmektedir. Konuya, kamuoyunu memnun edecek biçimde acil çözüm getirilmesini bekliyoruz" diyerek bitirdi