Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Taksim ve Diyarbakır'da oturma eylemi

İstanbul'da Galatasaray Meydanında oturma eylemine başlayan binlerce kişi son günlerde artan operasyonlarda son olarak 12 gerillanın öldürülmesini protesto ediyor. Diyarbakır'da da on binlerce kişi oturma eylemine başladı.

 

İstanbul'da operasyonların protesto edileceği Galatasaray Meydanı polis tarafından ablukaya alınırken, ilçelerden yola çıkan araçlar polislerce engellendi. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu adaylarının da bulunduğu çok sayıda kişinin yürüyüşüne izin verilmeyince, oturma eylemi başlatıldı.

Askeri operasyonları protesto eden kalabalık bir kitle BDP il binasından Galatasaray Meydanı'nda yürüdü. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu bir grup polis engeliyle karşılaştı. Yüzlerce kişi polisin kurduğu barikatı aşarak meydana ulaşırken, kitleye taciz eden bazı polisler eylemciler tarafından darp edildi.

Olağanüstü polisiye tedbirlerin alındığı eylemde sık sık "Katil Erdoğan" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" şeklinde sloganlar atılıyor. Onlarca sol, sosyalist ve demokratik parti ve kurumun da destek verdiği eylem devam ediyor. Galatasaray Meydanı'ndaki kitlenin sayısı binleri buldu.

İlçelerden eyleme gelmek isteyen grupların polis tarafından engellendiği haberleri üzerine meydandaki kitle oturma eylemi başlattı.

BDP'liler ilçelerden engellenen gruplar meydana ulaşıncaya kadar oturma eylemi yapacaklarını belirtti. Oturma eylemine ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, milletvekili adayları Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Levent Tüzel ve Mustafa Avcı da katıldı.

'BU NASIL MÜSLÜMANLIK?'

Eylemde ilk konuşmayı Alper Taş yaptı. AKP'nin Kürdistan'da müslümanlık sınırlarını aşan katliamlara imza attığını belirten Taş, "Ortak payda insanlıktır. Bütün bu katliam girişimlerine karşı hep beraber duracağız. Müslümanın diğer müslümana yaptığı reva mıdır? Bu gelişmelere karşı hep beraber duracağız" dedi.

 

Ardından söz alan Sebahat Tuncel ise AKP'nin 90'lı yılları geride bırakan vahşet uygulamalarına imza attığını söyledi. Tuncel, "AKP'nin başlattığı savaş sırasında yeniden gerillaların kulakları kesiliyor gözleri oyuluyor. KCK bir çatışmasızlık süreci başlatmasına rağmen hala operasyonlar yapılıyor ve hala seçim güvenliği ortadan kaldırılmaya dönük uygulamalara imza atılıyor. Sayın başbakan, bu ateş sadece Kürtleri değil seni de yakar. Bu operasyon Türkiye halklarına yapılmış bir operasyondur" şeklinde konuştu.

TELAŞLARI BLOK

Sırrı Süreyya Önder ise yaptığı konuşmada, "Bu ülkenin bütün ezilenleri, yok sayılanları bir araya geldiler, bunların bütün telaşı bu bloktan ve bu birliktelikten dolayıdır. Sözüm ona bir seçim kampanyası yürütülüyor ama bütün kampanyaların en kalabalık mitinglerini biz yapıyoruz. Mitinglerimize iki bin kişi katılıyorsa 7 bin de polis katılıyor. Nereye gitsek iki helikopter durmadan üzerimizde uçuyor. Allahtan korkun kuldan utanın. Bu ülkede bir arada yaşamanın ve özgürlükleri esas almanın blokudur kurulan sol blok. Ülkedeki seçimi hedeflemeyen ve Türkiye halklarının kurtuluşunu esas alan bir bloktur. Mücadelemizi hiçbir güç durduramayacaktır. An serkeftin, an serkeftin" dedi.

BU OYUNU BOZACAĞIZ

AKP'nin bir katliam girişiminde bulunduğunu ifade eden Levent Tüzel ise şunları söyledi: "Türkler, Kürtler, Araplar ve Çerkezlerr, herkesin özgür olduğu ortak bir cumhuriyet kuracağız. Artık kan ve şiddetten vazgeçin. Halkların özgür olmadığı, gençlerin üzerine gidildiği bir dönemden geçiyoruz. Bununla sizler birleşmeyi değil, bölünmeyi derinleştiriyorsunuz. Ama bu kadar provokasyona rağmen biz bu oyunu bozacağız. Yaşasın barış, yaşasın demokrasi ve yaşasın demokratik cumhuriyet" diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Ardından söz alan Mustafa Avcı ise tamamını Kürtçe yaptığı konuşmasında AKP'nin hala babadan kalma yöntemlerle Kürt sorununu çözmeye çalıştığını söyledi. Avcı, "AKP ve şer cephesi paniklemeye başladı oluşturduğumuz demokrasi ve emek bloğunun ardından. Ama bu ceple bizim duruşumuzu asla kıramayacaktır. Ağır bir bedel ödendi ve 40 bin kişi hayatını kaybetti. Bu bedeli yalnız Kürtler değil, bütün Türkiye halkları ödedi. Toplum artık yeter diyor ama hala başbakanın aklı başına gelmiş değil. Başbakan, hala babandan ve dedenden kalma yöntemlerde ısrar ediyorsun. Bu yöntemler işe yaramadı, nasıl ki senden öncekiler gelip gittilerse, sen de aynı şekilde defolup gideceksin" dedi.

YÜRÜYÜŞ VE ÇATIŞMA

Galatasaray Meydanı'nda toplanan binlerce kişi oturma eyleminin ardından BDP'ye doğru yürüyüşe geçerken emniyet müdürlüğü önünde çatışma başladı.

 

Galatasaray'dan BDP'ye doğru ilerleyen kitle Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nü ablukaya alarak taş, şişe ve molotof yağmuruna tuttu. Polisin içeri girmek zorunda kaldığı eylemde BDP'li yöneticilerin çabaları sonunda emniyet müdürlüğü önünden uzaklaştırılan göstericilerle polis arasındaki çatışma bu kez Tarlabaşı'nın birçok ara sokağında devam etti.

 

Polisin yoğun şekilde biber gazı kullandığı eylemde bir ara gerçek silahlar kullanıldı. Bir eylemcide silah gözlenirken, yaklaşık 5 dakika boyunca silah sesleri geldi. Dolapdere bulvarına ilerleyen gruplar ile polis arasındaki çatışma sırasında çevredeki bazı işyerleri zarar gördü. 

 

Milletvekili adaylarının da gazdan etkilendiği olaylarda yolu demir kalaslar ve beton parçalarıyla kapatan eylemciler polisi geri püskürttü. Grupların dağılması üzerine Haca Ahmet Mahallesi'nde bir süre tur atan çevik kuvvet daha emniyet müdürlüğüne çekildi.

DİYARBAKIR'DA ON BİNLER

Diyarbakır'da aralarında Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Diyarbakır Bağımsız adaylarından Şerafettin Elçi, Nursel Aydoğan, Emine Ayna, Altan Tan ve Leyla Zana'nın da bulunduğu on binlerce kişi, 5 Nisan Mahallesi Özgür Yurttaş Derneği'nden Emek Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Sık sık "Şehît namirin", "Têkoşîn berxwedan riya me riya şehîdan" sloganları atan binlerce kişi, operasyonlara tepki olarak caddeyi trafiğe kapattı. Cadde üzerinde oturma eylemi başlatılırken, mahalleyi abluka altına alan polis ile ara sokaklarda ateş yakan gençler arasında çatışmalar yaşanıyor.