Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Taksimde 1 Mayıs Coşkusu

İSTANBUL- İşçiler, emekçiler, gençler 1 Mayıs Alanı Taksim'i doldurdu. 4 koldan yürüyüşle Taksim'e gelinirken, Şişli kolunun alana giriş henüz tamamlandı. 1 Mayıs, tüm ezilen kesimleri birleştirdi. Sendikalar, meslek örgütleri, kadın örgütleri, gençlik örgütleri, Kürtler, Aleviler, yöre dernekleri, çevreci gruplar, konut hakkı mücadelesi verenler, taraftar grupları, LGBTT bireyler yüz binlerce kişiyle Taksim'e aktı.

Sendikaların temel gündemi işçi hakları oldu. Özellikle taşeronlaştırma ve güvencesizliğe karşı mücadele kararlılığı belirtildi. İş ve özgürlük talebinin yanı sıra, demokrasi ve adalet talepleri yükseldi.

Miting programı, tüm kortejler alana girmeden başladı. Önce Türkiye'de 1 Mayıs mücadelesinde katledilenler adları tek tek söylenerek anıldı. Bütün alandan "aramızda" sesi yükseldi. Mustafa Alabora kürsüden Nazım Hikmet'in "Açların Gözbebekleri" şiirini okudu.

Miting programı Ruhi Su Dostlar Korosu'nun 1Mayıs marşını söylemesiyle başladı. Bütün alan marşa yumrukları havada eşlik etti.

Mitingi örgütleyen sendika, meslek odası ve siyasi partiler adına hazırlanan ortak metin okundu. Bir sağlık işçisi ve direnişteki Birleşik Metal-İş üyesi Mas-Daf işçisi tarafından okunan metinde ise güvencesizleştirmeye karşı işçi sınıfının direnişini yükselttiği belirtildi. Bu metin daha sonra Kürtçe okundu.

Miting programının konuşmalardan oluşan bölümü sona erdi. Grup Yorum'un sahne almasıyla konser bölümüne geçildi. Yorum 1 Mayıs Marşı'yla konser programına başladı.

Şişli kolunun Taksim Alanı'na girişi henüz tamamlandı. Ancak öncesinde alanda bazıları temsili de olsa, hemen bütün katılımcı örgütlerin flama ve pankartları vardı.

-Sular İdaresi binasının çatısı, Gezi Parkının meydanı gören noktaları, Özgürlük Anıtı ve otobüs durakları bayrak ve flamalarla donatılmış durumda.

-Mitingin en renkli kolunu Şişli kolu oluşturdu. Sendika ve meslek odalarını yanı sıra 78'liler Federasyonu, ESP, EHP, DHF, Partizan, BDSP, ÖDP, Halkevleri, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu, Öğrenci Kolektifi, LÖB, Dev-Lis, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Çarşı, Nurtepe Spor Kulubü gibi taraftar grupları, Suyun Ticarileştirilmesine hayır Platformu, HES'lere, nükleer santrallere karşı mücadele eden çok sayıda çevreci gruplar, LGBTT Şişli'deydi.

-Gazeteciler basın üzerindeki baskılara son talebiyle alandaki yerlerini aldılar. Türkiye Gazeteciler Sendikası "Yansak da Dokunacağız" pankartı açtı.

-Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu "Özgürlük İsyandadır" pankartı ile yer aldı. Canlı ve dinamik hareketleri ile yürüyüşe renk kattı, çevredekiler tarafından ilgi ile izlendi.

-Partizan, Şubat ayında yaşamını yitiren 5 kadın gerillanın fotoğrafını taşıdı. Aynı zamanda, kentsel dönüşüme karşı pankartlar taşıdı.

-Gençlerin katılımı yoğun oldu. Kortejin sonunda olan gençlik örgütleri coşkusuyla dikkat çekti.

-Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı "Mayıs 1=Sermaye 0" pankartı ile katıldı.

-LGBTT "Kapitalizme karşı LGBTT burada", "Alayına özgürlük" pankartları taşıdı.

-Direnişteki PTT ve Onteks işçileri de Şişli kolundaydı.

-Kocaeli'de evlerinden atılmak istenen Arızlı depremzedeler de taleplerini 1 Mayıs alanına taşıdı.