Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

YSK'dan 12 bağımsıza veto!

 Yüksek Seçim Kurulu skandal bir karar imza atarak aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana'nın yanısıra Milletvekili olan Sabahat Tuncel ve Gülten Kışanak'ın da aralarında bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu iddiasıyla iptal etti.


YSK’nın skandal kararında, Hatip Dicle ve Leyla Zana ile İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in milletvekili adaylığını engelleyecek eski mahkumiyetleri nedeniyle sabıka kayıtları bulunduğunu iddia ediliyor.

YSK, Sebahat Tuncel'in ''geçen seçimde milletvekili seçildiği tarihten hemen sonra adli sicilinin kayda girdiğini, bu nedenle bir önceki seçim döneminde yapılan incelemede sabıkasız olarak görüldüğünü' ileri sürdü. 

Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak'ın ise adli sicil kaydında kızlık soyadıyla arandığında milletvekili seçilmesini engelleyecek sabıka kaydı çıkması nedeniyle milletvekili adaylığının iptal edildiği kaydedildi.

Sebahat Tuncel İstanbul, Gültan Kışanak Siirt, Hatip Dicle ile Leyla Zana da Diyarbakır'dan adaydı.

BDP yöneticileri yaptıkları ilk açıklamalarda, AKP'nin tasfiye operasyonu yürüttüğünü belirterek, AKP'nin bölgeyi teslim almak istediğini vurguladılar.

 

Türk: Seçime girip girmeyeceğimizi tartışacağız

 

 

Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel’in de bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının başvurusunun YSK tarafından kabul edilmemesini değerlendiren Ahmet Türk, ‘’Seçime girip girmeyeceğimizi tartışacağız’’ dedi.

NTV’ye konuşan Mardin Milletvekili Ahmet Türk şöyle dedi: ‘’Bu haksız bir karar. Tamamen siyasi. Bu kararla Kürtlerin siyasete katılımı engellenmek isteniyor. Bu sadece YSK’nın aldığı bir karar değil. Demokratik siyasetin yolu kapatılması hedefleniyor. Hukukçu arkadaşlarımız YSK’ye gittiler, belgeleri sundular. Seçime girip girmeyeceğimizi tartışacağız. Meclis yolunun tıkanması anlamına geliyor bu. Partinin yetkili organları bunu tartışı kamuoyuna açıklayacaklar’’

Sakık: Bu karar şiddete davetiye çıkartmaktır

 

YSK’nın skandal kararı üzerine açıklama yapan Muş Milletvekili Sırrı Sakık “Bu karar yeniden şiddete davetiye çıkartmaktır. Bize daha hiç bir şey tebliğ edilmedi. Ne olduğunu, neye dayanarak yapıldığını bilmiyoruz. Üstelik kararın içinde olduğu söylenen iki kişi Gülten Kışanak ve Sabahat Tuncel milletvekili, haklarında mahkumiyet kararı yok. YSK neye dayanarak bu kararı alıyor. Bu hukuksuzluğa karşı çıkacağız. Zaten tüm hayatımız hukuksuzlukla mücadele ile geçti. Bunun bize dayatılmasına izin vermeyeceğiz” dedi