Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

GAZ BOMBALARINA KARŞILIK TUNCEL "TOKADI"

Kadın, çocuk, yaşlı, demeden halkın üzerine gaz bombalarıyla vahşice saldıran polise öfkelenerek 'tokat' atması ankara´da bomba etkisi yarattı

BDP Milletvekili Sabahat Tuncel’in halka saldıran polise tepkisini “tokat” atarak göstermesi Ankara’da deprem etkisi yarattı. Başbakan önce hakaret etti, sonra tehdit etti. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, polisi savundu ve talimat verdi, emniyet suç duyurusunda bulundu. Tuncel, “Olmaması gerekirdi ama kimseye zarar vermiyor. Devletin tepkisi ise oradaki halka zarar veriyor” dedi.

Sebahat Tuncel’ine tokadı, BDP’li Bengi Yıldız’ın elindeki taşı, Ankara’da “deprem” etkisi yarattı. Başbakan, İçişleri Bakanı ve diğer devlet yetkilileri sert tepki gösterdi. Ancak hiçbiri halka karşı şiddet uygulayan polislere ilişkin tek kelime etmedi.

Daha önce de bir BDP'li vekil polis şiddetinden dolayı hastanelik olmuştu ancak hükümet yine polisi savunmuştu. 
 CNN Türk canlı yayınına katılan Sebahat Tuncel, tokat olayına ilişkin özür dilemeyi düşünmediğini söyledi. Tuncel, “Başbakan dahil İçişleri Bakanı ve Vali halkımızdan özür dilemelidir. Benimki kişisel bir öfkedir. Olmaması gerekirdi ama kimseye zarar vermiyor. Devletin tepkisi ise oradaki halka zarar veriyor." dedi.
 TUNCEL: BAŞBAKAN GÖRÜNTÜLERİ İZLESİN
 Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde tartıştığı Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Başkomiser Murat Çetiner'e tokat attığı gerekçesiyle hakkında suç duyurusu yapılan Tuncel, olayın ardından yaptığı açıklamada ise şunları söylemişti: "Arkadaşlarımız tamam burada oturacağız" demesine rağmen gaz bombası sıktılar. Bu aslında Silopi emniyetinin Kürt halkına yaklaşımının bir göstergesidir. Bunun sadece Silopi Emniyeti ile alakalı olduğunu düşünmüyoruz. Valilik bizzat emir vermiştir. Başbakan bu görüntüleri izlesin. Ankara'da oturup konuşmakla olmuyor. Kim kimi tehdit ediyor, açığa çıksın. Başbakan halkımıza yönelik tehditten vazgeçsin. Çünkü valilik ve emniyet Başbakan'a, İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır" dedi.
 ERDOĞAN’DAN HEM HAKARET HEM TEHDİT
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisi AKP’nin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada halka saldıran polise tokat attığı gerekçesiyle BDP’li vekil Sabahat Tuncel hakkında “gereken yapılacaktır” dedi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Newroz kutlamaları sırasında halka saldıran polise tepki gösteren BDP’li vekil Sabahat Tuncel’e ilişkin şunları söyledi:

"Bir milletvekili, milletvekilliği onurunu, şerefini bu kadar ayaklar altına alabilir mi? Bizzat kendileri şiddete başvurmaya başladılar. Dokunulmazlığın arkasına sığınıp polise tokat atmak en hafif tabiriyle densizliktir. Bu olayla ilgili derhal hukuki sürecin başlatılmasını istiyoruz. Bu densizliğin hesabı hukuk çerçevesinde sorulacaktır."

ERDOĞAN TOKATTAN SONRA KÜRTLERİ HATIRLADI

Polisin saldırıları karşısında sessiz kalan ancak Tuncel’in davranışı karşısında “seçim hesabı” yapmaktan da geri durmayan Erdoğan, “Benim Kürt kökenli vatandaşımın da kendisini temsil ettiği iddiasında olanların nasıl bir ruh hali içinde olduğunu görmesini istiyorum. Bunlar şiddetten, istismardan besleniyor. Ellerine taş alarak, polise tokat atarak, bizzat kendileri şiddet uyguluyor” iddiasında bulundu. 

YİNE “GEREKENİ YAPMA” TALİMATI

Erdoğan Sabahat Tuncel için “Gereken yapılacaktır” diyerek tehdit savurdu. Erdoğan’ın bu açıklaması 2006 yılında “Kadında olsa çocukta olsa gerekeni yaparız” şeklindeki sözlerini hatırlattı. Bu sözlerin ardından Kürt illerinde çoğu çocuk olmak üzere 13 kişi polis kurşunlarıyla hayatını kaybetmişti.

ATALAY, HALKA SALDIRAN POLİSİ KORUDU

İçişleri eski Bakanı Beşir Atalay da, Newroz kutlamalarında polisin müdahalesine karşı BDP'li milletvekillerinin davranışlarına ilişkin AKP Grup toplantısı öncesi Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Atalay, "BDP'li Sebahat Tuncel'in görevi başında bir polisi tokatlanmasını ve Bengi Yıldız'ın polise taş atmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusuna, "Yazıklar olsun o milletvekillerine" karşılığını verdi. Atalay, "Hiç kimsenin kimseye hele görevi başında bir ki bir polise tokat atma hakkı yoktur. O milletvekili Meclis kürsüsünde ne konuşuyor görüyorsunuz. Bir milletvekiline yakışmayan şeyler bunlar. Çok büyük bir yanlış. Yazıklar olsun o milletvekillerine" dedi. 

Atalay, polislerin hukuki yollardan haklarını arayabileceğine işaret ederek, "Herkesin hukuki yollardan hakkını arama özgürlüğü var" diyerek talimat verdi. 

SUÇ DUYURUSU

Bunun ardından Şırnak Emniyet Müdürlüğü dün Silopi'de meydana gelen BDP istanbul Milletvekili Sabahat Tuncel'in Şırnak Güvenlik Şube Müdürü Murat Çetiner'i tokatlaması ile ilgili olarak hem Silopi Cumhuriyet Savcılığı'na hem de Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

BENGİ YILDIZ: DENSİZ İÇİŞLERİ BAKANI VE ERDOĞAN’DIR

Başbakan ve İçişleri Bakanı’nın hedefindeki diğer bir BDP’li vekil olan Bengi Yıldız da, tepkisini ANKA ajansına yaptığı açıklamada şöyle dile getirdi: “Batman’ın ortasında bizi darp eden polislere İçişleri Bakanı ne yaptı? Polisler için soruşturma izni vermeyen bu densiz İçişleri Bakanı ve hükümetin başı Erdoğan’dır” dedi.

BAŞBAKAN BİLGİSİZ VE CAHİL

Başbakan’ı bilgisizlik ve cahil olduğu eleştirisini yapan Yıldız, “Başbakan bilgisiz ve cahildir. Ya bizim orada neye tabi tutulduğumuzu bilmiyor, biliyorsa da saygısızlık yapıyor. Bizi, emrindeki polislerin, kapıkulu olan kaymakam ve valilerin dövebilmesini normal görüyor. Bu konuyu siyasi malzeme yapıyor. Ancak bizi o noktaya getiren durumla ilgilenmiyor. Başbakan, bir partinin iki grup başkanvekilinin, belediye başkanlarının il ilçe başkanlarının bulunduğu bir çadıra gaz sıkmadan önce o ilin valisi, emniyet müdürü ya da yetkilisinin bizlerle görüşme yapma nezaketini göstermemesini nasıl açıklıyor? Bu açıklamaların kendisi seviyesiz ve densiz açıklamalardır ve Başbakan’ın diktatörlüğü doğru gittiğini gösteriyor. Başbakan’ın yönetim anlayışı yerlerde sürünüyor. Bu yöndeki haberler ancak AKP’nin değirmenine su taşıyor. Başbakan’ın zulmeden valisine, polisine karşı biz de sıradan vatandaş gibi direneceğiz” şeklinde konuştu.

ANF

 


B