Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Diyarbakır'da Newroz ateşi yakıldı

AMED - Diyarbakır'ın merkez Sur, Bağlar ve Kayapınar ilçeleri ile köylerinde Newroz ateşi yakıldı. Kutlamalarda ateşle oluşturulan "Newroz", "Apo" ve "PKK" yazıları dikkat çekti.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde, Hasırlı Mahalle Meclisi öncülüğünde düzenlenen kutlama kapsamında Hasırlı Özgür Yurttaş Derneği önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Newroz ateşini yaktı. 

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuna geçen kalabalık "Bijî serok Apo", "Newroz'a te pîroz be ey serok Apo", "PKK halktır halk burada", "Barıştan yanayız savaşa da hazırız" ve "PKK halktır halk burada" sloganları attı. 

Mahalle girişine PKK bayrakları asan gençler, yüksek yerlere de Öcalan posterleri astı. Gençlerin yoğunlukta olduğu kutlamada, önce alanda bulunan lastikler yakıldı. 

Kutlamalar kapsamında patlatılan havai fişekler Diyarbakır semalarında renkli görüntüler oluşturdu. Renkli görüntülere sahne olan kutlamada yüzlerce kişi Kürtçe şarkılar eşliğinde uzun süre halay çekti. 

Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi'nde de bir araya gelen gençler cadde üzerinde lastik yakarak üzerinden atladı. 

Mevlana Halit Mahallesi'nde de bir araya gelen yüzlerce kişi demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yaptıkları saygı duruşunun ardından Newroz ateşini tutuşturdu. Mahalle Meclisi öncülüğünde yapılan kutlamada, çok sayıda lastiğin yakılmasıyla yanan dev ateş etrafında kalabalık halay çekti.

Yeşil-sarı-kırmızı renklerin hakim olduğu kutlama alanında Öcalan posterleri ile PKK bayrakları açıldı. Havai fişek gösterisi ile alandaki coşku ikiye katlanırken, ardından yerel sanatçıların seslendirdiği Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekildi.

Kayapınar İlçesine Bağlı Huzurevleri Mahallesi'nde bulunan Ahmet Arif Parkı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi ateş yakıp "Çerxa şoreşê" marşını söyledi. Sloganları atan yüzlerce kişi, Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezi müzik grubunun söylediği şarkılarla coşkulu anlar yaşadı. 

Bağlar’a bağlı Gözeli köyünde de yüzlerce kişi Newroz’u kutladı. Kutlamaya Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran ile BDP Bağlar İlçe Başkanı Ali Yüce'nin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. 

Kadınların yöresel kıyafetleri ile renk kattığı gecede, köylüler yaktıkları ateş etrafında halay çekti. Sık sık "Bijî serok Apo" ve "PKK halktır halk burada" sloganlarının atıldığı kutlama, geç saatlere kadar çekilen halaylarla son buldu.

ANF