Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Mutki'de Kazılar Avukatlardan Habersiz Başladı

18 kişinin gömülü olduğu Bitlis'in Mutki ilçesindeki toplu mezarın yakınında bugün bir kazı çalışması daha başlatıldı. Dosyada "gizlilik" ibaresi olduğu için kazı öncesinde avukatlara haber verilmedi. Bitlis Baro Başkanı Gül kazı başladıktan sonra çalışmalara katıldı.

Bitlis'in Mutki İlçesi'nde Jandarma İlçe Komutanlığı bahçesinde kazı çalışması başlatıldı. Kazı, bölgede 5 kişinin gömülü olduğu bir toplu mezar olduğu iddiası üzerine başlatıldı. Savcılığın tanık ifadelerine dayanarak başlattığı kazıyla ilgili, dosyada "gizlilik" kararı olduğu gerekçesiyle müdahil avukatlara ve İnsan Hakları Derneği (İHD) avukatlarına haber verilmedi.

bianet'e konuşan İHD Bitlis Şube Başkanı Hasan Ceylan, kazı başladıktan bir süre sonra haber aldıklarını söyledi. Ceylan, dosyadaki "gizlilik" ibaresine itiraz ettiklerini ifade etti. Daha sonra Bitlis Barosu Başkanı Enis Gül, kazı alanına girerek çalışmalara katıldı.

 

Mutki'de 18 kişinin kemikleri bulunmuştu

 

Mutki Jandarma Komutanlığı bahçesinde daha önce savcılık izni olmadan askerlere kazı yaptırılmıştı. İhbar üzerine olay yerine giden Mutki Cumhuriyet Savcısı Çetin Küçetsoruşturma başlatmıştı. Genelkurmay Başkanlığı Jandarma Genel Komutanlığı da açıklama yaparak, kazının "mevzi genişletmek" için olduğunu ileri sürmüştü.

Mutki'de 5 Ocak'ta başlayan iki kazıda da 18 kişiye ait kemikler bulunmuştu. Kemikler İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilirken, çok sayıda kayıp ailesi de Mutki Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak kimlik tespiti için kan örneği verdi. (AS/EÖ)