Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

607´den Biri Önder Babat


Bir kayıp öyküsü daha! -ÖNDER BABATTürk Başbakan Recep T. Erdoğan’ın „Bizim dönemimizde faili meçhul yaşanmadı“ sözü yalanlanmaya devam ediyor.

İHD raporlarına göre 8 yıllık AKP iktidarı döneminde toplam 607 kişinin failleri ortada yok. Bu dönemde yaşanan faili meçhul cinayetlerden biri de 2004 yılında İstanbul’da kafasına sıkılan tek kurşunla sokak ortasında katledilen üniversite öğrencisi Önder Babat. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Babat’ın ölümü ile ilgili soruşturma dahi açılmazken, ailenin başvurusu ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’yi ‘„yaşam hakkı ihlalinden“ mahkum etti. 

Doğan itiraf etti soruşturma yok

JİTEM’in kurucusu Ergenekon sanığı emekli Albay Arif Doğan verdiği ifadelerde ise Babat cinayeti için, „Benim eleman Hakan Saraylıoğlu öldürdü“ açıklamasını yaptı. İfadeye rağmen yapılan tüm başvurular reddedildi ve savcılık soruşturma açma gereği duymadı. Babat’ın öldürüldüğü gün yanında olan ve şimdi avukatlığını yapan Erman Öztürk, „Asıl katiller kendilerine yasal kılıflar buluyorlar“ diye konuştu. 

Tanık: Silah sesi duymadık

Öztürk, olay gününün ayrıntılarını ve faili meçhul kalan cinayeti anlattı. 3 Mart 2004’te Devrimci Harekat Dergisi’nin bürosundan çıktıkları anda Babat’ın yere düştüğünü belirten Öztürk, hiçbir sesin duyulmadığını söyledi. „İlk anda biz de ne olduğunu anlayamadık. Hatta kanı görünce hemen müdahale ettik, sarstık biraz kendisine gelmesi için. Bayılma ve basit bir durum olmadığının farkına varır varmaz hemen Taksim İlkyardım Hastanesi’ne kaldırdık“ diyen Öztürk, hastanede yapılan tıbbi müdahale sırasında polisin kendilerini ifade almak için karakola götürdüğünü söyledi. 

4 saat içinde kurşun oldu taş

Polisin, Babat’ı ölüm nedeninin kurşun olduğunu bildiğine dikkat çeken Öztürk, „Ancak ilginç olan olay yeri ne çembere alındı, ne kovan araması yapıldı ne de fotoğraf çekildi. Fakat 4 saat sonra olay yerine tekrar geldiğimizde, polis bize kafasına taş düştüğünü, ölüm sebebinin bu olduğunu söyledi“ dedi. 

Otopsi raporu ‘kurşun’ dedi

Polisin cenazeyi otopsi yapmadan Babat ailesine vermek istediğine dikkat çeken Öztürk, ailenin ve arkadaşlarının ısrarı üzerine otopsi yapılmasının sağlandığını belirtti. Yapılan otopside Babat’ı ölüm sebebinin kafasına isabet eden kurşun olduğunun anlaşıldığını belirten Öztürk, medyanın polis kaynaklı haberlerinde, ‘’Yorgun kurşun’’ ve ‘’Serseri kurşun can aldı’’ şeklinde verilerek, olayı basit bir olay gibi gösterilmeye çalışıldığını kaydetti. 

Politik bir cinayet

Babat cinayetinin ‘’Politik bir cinayet’’ olduğunu söyleyen Öztürk, şöyle devam etti: „Aleni bir şekilde politik bir cinayetin farklı araçlarla üstü örtülmeye çalışılıyordu. Biz bunun böyle olmadığını anlatmaya çalıştık. Rapor çıktıktan sonra da hiç bir yere değmeden direk hedef gözeterek, sıkılan bir kurşun olduğu ortaya çıktı.“ Avukatları ve ailesinin dosyada yapılan tahkikatlara ilişkin olarak sorumlular ve failler hakkında ‘Görevi ihmal’ suçlaması ile suç duyurusunda bulunduklarını, fakat soruşturmanın takipsizlik ile sonuçlandırıldığını aktaran Öztürk, „Faili meçhul bırakmakta başta iktidar olmak üzere birileri ısrar etti“ dedi. 

Planlı ve organizeli işlendi

AKP iktidarı döneminde faili meçhul cinayetlerin yaşandığını ve Babat ile aynı süreçte Dersim’de İmam Boztaş isimli bir yurttaşın da öldürüldüğünü hatırlatan Öztürk, faillerinin hiçbir zaman yakalanamadığını söyledi. Babat ve Boztaş cinayeti gibi diğer yüzlerce cinayetin sistemli bir güç tarafından yürütüldüğünün altını çizen Öztürk, şunları söyledi: „Bir kişinin yapabileceği bir iş değil bu. Aynı şekilde bir insanı sokak ortasında kaçırıp, kaybetmek de sıradan bir çetenin yapabileceği bir olay değil. Bunun için üst düzey organizasyonlar gerekiyor.“ 

Asıl sorumlular dışarda

Cinayetleri organize edenlerin ve toplu mezarların asıl sorumlularının dışarıda elini kolunu sallayarak dolaştığına işaret eden Öztürk, Babat davası için de yeni bir süreç başlatacaklarını ve önceliklerinin tetiği çekenleri bulmak değil, arkalarındaki güçleri bulmak olduğunu söyledi.

İSMAİL ESKİN/ÇAĞDAŞ KAPLAN/DİHA/İSTANBUL



YENİ ÖZGÜR POLİTİKA