Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

FERHAT TUNÇ'A HAPİS CEZASI

 Malatya 3.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Sanatçı Ferhat Tunç katılmazken, Tunç’un avukatı duruşmada hazır bulundu. Daha önce verilen beraat kararının Yargıtay 9. Ceza Dairesince bozulması nedeniyle yeniden görülmeye başlanan davada Cumhuriyet Savcısı, bozma kararı doğrultusunda karar verilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca Tunç’un yaptığı konuşmada, öldürülen 17 MKP’liyi övdüğü ve söylediği “17 Can” isimli türkünün bu konuşma ile birlikte değerlendirildiğinde suçu ve suçluyu övdüğünü iddia etti.
Ferhat Tunç’un avukatı Osman Süzen, müvekkilinin savunmasında belirttiği gibi okunan türkünün ve yapılan konuşmaların suç teşkil etmediğini belirterek Tunç’un, barış ve kardeşlik vurgusunu ön planda tuttuğunu öldürülenlerin arasında arkadaşlarının bulunduğunu ve bu şarkıyı yapmasının doğal olduğunu belirtti.
Mahkeme Tunç’u, suçu ve suçluyu övme suçu nedeniyle bir aylık hapis cezasına çarptırırken ve mahkeme masraflarının da kendisinden tahsil edilmesine, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Sanatçı Ferhat Tunç, “demokrasinin var olduğu iddia edildiği bir ülkede sanatçıların konuşmaları nedeniyle cezalandırılmasının, söylediği türkülerin kendi aleyhlerinde delil olarak kullanılmasının oldukça düşündürücü olduğunu” belirtti. Ayrıca Tunç, “bu tarz mahkeme süreçlerinin ve cezaların tehdit edici bir unsur olarak sürekli kendisinin önüne konulduğunu, verilen cezanın da bunun bir örneği olduğunu” söyledi. “Bu ülkede demokrasi olduğunu iddia edemezler, kimseyi kandıramazlar, cezaları kovuşturmaları Demokles’in kılıcı gibi yıllardır üzerimizde sallandıran egemenlerin başarılı olamayacaklarını, demokrasi ve özgürlük mücadelesinden de asla vazgeçmeyeceğini vurguladı. Tunç, bu davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de bir utanç belgesi olarak götüreceğini de sözlerin ekledi.