Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Binlerce Diyarbakır'lı Ana Dil Dedi, Olaylar Çıktı

 

AMED (13.01.2011)- Amed'de tutuklu Kürt siyasetçiler mahkeme salonunda anadilini savunurken, halk ise sokaklara döküldü. Binlerce kişi, Demokratik Özerklik ve anadil hakkını istiyor. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), "Dilimizi inkar edenleri yargılayalım, Demokratik Özerkliği kuralım" sloganı ile İstasyon Meydanı'nda miting düzenledi.

Miting için İstasyon Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi, Kürtçe marşlar eşliğinde halay çekti. Mitinge, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, BDP milletvekilleri de katıldı. Mitingin ardından binlerce kişi, KCK davasının görüldüğü Diyarbakır Adliyesi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Mitingde, bugün duruşmaları görülen Kürt siyasetçilerin gönderdiği mesaj okundu. Mesajda, Kürtlerin diline kimliğine ve kültürüne sahip çıkma çağrısı yapıldı. Ardından konuşan tertip komitesi başkanı Burhan Zorooğlu, Kürt dili üzerindeki baskılara dikkat çekerek, "Kürt halkı imha ve inkara her türlü işkenceye rağmen dilinden ve kimliğinden vazgeçmedi" dedi. Zorooğlu, diline ve kimliğine sahip çıkan Kürt siyasetçileri sahiplenme çağrısı yaptı.

Ardından BDP ve DTK Eşbaşkanları, kitleyi selamladı. Ahmet Türk, "Halkımız demokratik özerklik için haykırıyor ve örgütlülüğünü güçlendiriyor. Bir taraftan halkımız ayaktayken diğer taraftan siyasetçileri tutuklanıyor. Kaç aydır siyasetçilerimize geri adım attırmak istiyorlar. Ama onlar onurlu mücadele verdi. Ana dillerine sahip çıktıkları için önlerinde saygı ile eğiliyoruz. Zulüm ile Kürt halkını durduramazsınız. Kürtler köleliği kabul etmeyecek herkes bunu böyle bilsin" dedi.

Halkın kimliğini, dilini ve demokratik özerkliğini istediğini söyleyen Türk, "Bilinmeyen bir dil demek bize ve halkımıza hakarettir. Bunu kınıyoruz. Birlik olsak kimse dilimizle alay edemez. Yeni bir tarih yazmalıyız. Bu da birlikten geçer" diye konuştu.

Türk'ün konuşmasının ardından binlerce kişi İstasyon Meydanı'ndan Adliye binasına doğru sloganlarla yürüyüşe geçti.

Urfakapı'da barikat kuran çevik kuvvet polisleri, yürüyüşe izin vermedi ancak DTK Eşbaşkanlarının polisle yaptığı görüşmelerin ardından yürüyüşe devam edildi. Yürüyüş sırasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Güvenlik önlemlerine tepki gösteren gençler, polise havai fişek ve taş attı.

Diyarbakır halkı, şu anda Diyarbakır Adliyesi önüne sloganlarla bekleyişini sürdürüyor.

Cizre'de saldırı

Bu arada, Şırnak'ın Cizre ilçesi ile Mardin'in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde KCK davasını protesto etmek için yapılan eyleme polis gaz bombası ve tazyikli suyla saldırdı.

Cizre'de esnaf kepenk kapama eylemi yaptı. Ardından İdil-Cizre karayolunda toplanan gruplara gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale eden polislere göstericiler de taşlarla karşılık verdi.

Mardin'in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde de bugün kepenkler açılmadı. İlçelerde olası gösterilere karşı polis panzerlerle yoğun güvenlik önlemi aldı. (ETHA)