Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

DEVLETİN İÇİN KURŞUN ATANLAR SERBEST -Erdal Er

 1980’li yılların ikinci yarısında devlet, Kürt halkının mücadelesini bastırmak için Hizbi-Kontra olarak bilinen Hizbullah örgütünü kurdu ve cinayet şebekesi olarak devreye koydu.

Bu yıllarda insanlar kaçırıldı, elleri kolları bağlandı ve infaz edildi. Kürdistan'da işlenen binlerce cinayetlerim altında Hizbi-Kontra çıktı.

Uyuşturucu, çek senet, gasp, satırlı saldırı, sokakta infaz Hizbi-Kontranın işlediği suçlardan bazılarıydı. Kullanım süresi dolan ve tetikçilerden bazıları 1999 yılında tutuklanarak cezaevine konuldu.

 2002 de AKP intidara geldi. İlk yaptığ işlerden biri Hizbullah üyelerinin serbest bırakılması için yasa çıkartmak oldu.

Hizbullah sanıklarını, Sivas katliamı sanıklarını ve devlet çetelerini serbest bırakmak için 2004 yılında yasa çıkartı. Tepkiler üzerine yasa ertelendi ve 31 Ocak 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.  2011 yılının ilk haftasında AKP hükümeti devletin tetikçilerini serbest bıraktı.

 188 CİNAYETİN SORUMLULARI SERBEST

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yılbaşından itibaren yürürlüğe giren ve tutukluluk sürelerini düzenleyen CMKnin 102 maddesi kapsamında temyiz edilen 5 dosya ile ilgili kararını verdi.

Hizbullah Ana Davası olarak bilinen Amed 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 31 sanıklı davada 16 sanığa önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti ve ardından iyi halleri gerekçe gösterilerek bu ceza müebbet hapis cezasına çevrilmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bu davanın tutuklu sanıklarından 17'sinin tahliyesine karar verdi.

 AKP'DEN MAFYAYA VE TETİKÇİLERE ÖDÜL

 Tahliye edilen Hizbullahçılar arasında Hizbullahın askeri kanat sorumlusu Cemal Tutar, 12 PKKlinin öldürülmesinde sorumlu olan ve mahkemede de 31 cinayetten yargılanan Edip Gümüş ile Veysi Özel, Rifat Demir, İsmail Kinay, Mehmet Varol, Galip Özer, Yusuf Begiç, Mehmet Besir Acar, Sinan Yakut, Abdulkerim Kaya, Mustafa Ipek, Fuat Balca, Kemal Gülsen, Mehmet Tahir Ak, Mahmut Demir ve Yunus Avcı bulunuyor.

 Söz konusu sanıklar aralarında yazar Konca Kuris ve eski DEP milletvekili Mehmet Sincar'ın öldürülmesi eylemlerinin de bulunduğu 188 adam öldürme ve 84 yaralama olaylarından yargılanıyordu. Kararla ile birlikte 14 yıldır PKK üyeliği iddiasıyla yargılanan 2 kişi de serbest kaldı.

 YASA DİNK'İN KATİLİNEDE YARAYACAK 

 Söz konusu karar ile birlikte Ergenekon, Hizbullah gibi örgüt suçlarından yargılanan için azami tutukluluk süresi 10 yıl olacak. Bu kararla birlikte ayrıca Hrant Dink cinayeti, Zirve Yayınevi katliamı sanıkları da aynı süreye tabi olacaklar.

 UYUŞTURUCU KAÇAKÇILARI VE MAYFAYA KIYAK

 Devlete karşı işlenen suçlarda tutukluluk süresi 10 yıl iken, yine özel yetkili mahkemelerde yargılanan ama uyuşturucu kaçakçılığı ve mafya suçlarından yargılananların tutukluluk süresi ise sadece 5 yıl olarak hesaplandı.

Bu kapsamda bu davalara bakan Yargıtay 10. Ceza Dairesi, 6 uyuşturucu kaçakçısını tahliye etti.

Söz konusu kararla birlikte devlete karşı işlenen suçlar arasında olan ama hiçbir şiddet eylemine karışmamış dahi olsalar siyasi soykırım operasyonlarında tutuklanan Kürt siyasetçilerin de  yasadan yararlanabilmeleri için 10 yıl tutuklu kalmaları gerekecek.

Yargıtayın kararına itiraz eden hukukçular ise söz konusu sürenin çok uzun olduğunu ve hesaplama yapılırken doğru yapılmadığını savunuyor.

 ÜÇ KEZ ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI İSTENEN ŞAHİN DE SERBEST

 AKP hükümetinin ödülendirdiği diğer bir isim de hakkında üç kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası talebiyle dava açılan MHP'li  mafya lideri Sedat Şahin. Şahinin suçları arasında, Hüseyin Saralın İtalyada öldürülmesi, bir iş adamının öldürülmesine teşebbüs etmek, insan yaralama, çek senet, uyuşturucu ticareti, gasp gibi  gibi bir çok suç yer alıyor.

 Peki AKP'nin amacı ne?

AKP hükümeti, devletin Kürdistan'a Kürt halkına karşı kurduğu  Hizbullah örgütünün paralı yöneticilerini devlet projesiyle serbest bıraktı.

Aralalarında 1990'lı yıllarda Kürt yurtseverlere karşı işlenen yüzlerce cinayetin adresi olarak bilinen Hizbullah bir diğer adıyla Hizbul-Kontranın askeri kanat sorumlusu Cemal Tutar ve Edip Gümüş'ün de bulunduğu cezaevindeki 25 üyesi, AKP Hükümetinin afıyla serbest bırakıldı. 

Tahliye edilen Hizbullah davası sanıklarının bazıları, yazar Gonca Kuriş ve eski DEP milletvekili Mehmet Sincar'ın katledilmesi eylemlerinin de bulunduğu 188 adam öldürme ve 84 yaralama olaylarından yargılanıyordu.

AKP HİZBU-KONTRA KARTIYLA YENİDEN SAHAYA ÇIKMAK İSTİYOR

Hizbul-kontra üyelerinin serbest bırakılmasının bir AKP hükümeti projesi olduğu bir süredir kulislerde konuşuluyordu.

Kürdistan da Kürt Özgürlük Hareketi karşısında başarısız olan AKP hükümeti Hizbu-Kontra kartıyla yeniden sahaya çıkmak istiyor.

Devlet organlarını ele geçiren ve kurumlaşan hükümet Kürdistan'da istediği başarıyı sağlayamadı.

Kendisine bağlı gladio'yu kurmak istiyen AKP hükümeti Hizbu-Kontra elemanlarından yaralanmak istediği yapılan güçlü yorumlar arasında.

Bu amaçla AKP hükümetinin bir süredir Hizbullah ile konuştuğu ve pazarlıklaryaptığı basına yansımıştı.

KÜRDİSTAN'DAKİ KANLI ÖRGÜT HİZBU-KONTRA

Devletin PKK'ye karşı kurduğu Hizbullah, Kürdistanda işlenen yüzlerce cinayettin hem tetikçisi hem planlayısıcısı.

Domuz bağı, mezar evleri gibi vahşi yöntemler kullanarak insanları katleden Hizbullah, devletin de sonraki yıllarda kabul ettiği kanlı bir örgüt.

1990 yıllardan kanlı cinayetlerine başlayan bu örgüt, 1999 yılına geldiğinde kulanım süresi doldu ve tedavülden kaldırıldı.

Peki ne oldu da kullanım süresi dolan bu kanlı örgüte devlet yeniden itiyaç duydu ve elebaşları serbest bırakıldı.

Tahliyelerin gerekçesi 2004 yılında yapılan yasal değişiklik. Ancak bu gerçeğin arka planında saklanan bir develet ve hükümet akılından söz ediliyor.

TAHLİYELER KANLI CİNAYETLERİN İŞARETİ Mİ?

Türkiye yakın tarihini bilenler devletin tetikçileri, mafyayı, faşistleri, MHP'lileri Kürtlere, Alevilere, Ermenilere, azınlıklara ve solculara karşı kanlı eylemlerde kullandığı, operasyonlar yaptırdığınıda biliyor.

Bunun en bilinen örneği 1980..

1980 darbesinde cezaevinde olan ya da olmayan MHPli tetikçiler bir devlet projesi kapsamında serbest bırakıldı.

Yurt dışı ve içinde ASALA başta olmak üzere sosiyalist hareketlere karşı kullanıldı. Kanlı çete 1990lı yılında da PKK ve Kürtlere karşı kullanıldı ve binlerce cinayet işledi, köy yaktı.

HÜKÜMETİN KANLI PLAN MI?

Bir süre tedavülden kaldırılan devletin kanlı örgütü yeniden devreye konulmak mı isteniyor?

Plana göre tıpkı 1980 de MHPliler nasıl ki ASALA, Sol ve 1990lı yıllarad PKKye karşı kullanıldıysa şimdi de aynı planın Hizbullah versiyonu yine Kürt halkı ve PKK'ye karşı devreye kunulmak isteniyor.

Planın bir süreden bu yana devrede olduğu bilinirken başta Amed, Çewlik, Eleziz ve Muşta bu örgütün Mustazaf, Umut-Der, Şura-Der, İkra-Der ve İhya-Der gibi isimlerle bizzat AKP Hükümeti kontrolünde örgütleniyor.

Amed D Tipi Cezaevi önünde serbest bırakılan Cemal Tutar ve diğer Hizbul-Kontra üyelerini bu derneklerin organizasyonu ile karşılanmış olması da bunu doğuluyor.

Recep Tayyip Erdoğanın A Takımında yer alan Emrullah Uslu'nun Hizbul-kontranın bu dernekler vasıtasıyla örgütlenmesi olmazsa AKP'nin zayıflayacağını, Hizbul-kontranın önünün daha fazla açılıp desteklenmesi gerektiğini savunmuştu. 

FARKLI SESLER HİZBULLAH MI?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Amed ziyaretinde; farkı sesler görmek istiyoruz. En çok bizi bu mutlu eder cümlesi olabileceklerin ip uçlarını fazlasıyla veriyor.

AKPnin yasal kılıf ile serbest bıraktırdığı ve vahşi cinayetlerin adresi olan Hizbullah bir diğer adıyla Hizbul-kontra nasıl bir yapılanma idi?

1999 binlerce Kürt yurtseverini satırlarla doğramayla, kurşunlamayla, domuz bağıyla boğarak katletme, canlı canlı toprağa gömerek, çivili sopalarla öldürme, asitle yakma gibi yöntemler bunlardan sadece bazılarıydı.

DEVLETİN EVLADI HİZBULLAH

Hizbul-Kontra bu kadar cinayeti nasıl işleyebildi, devlet ve JİTEM nasıl organize etti ve kimler içerisinde yer alıyordu?

PKK hareketi, 1980'lerde gelişip kitleselleşince, şimdiki adıyla Ergenekon olan Türk Özel Harp Dairesi devreye girdi.

Hizbul-kontra örgütünü kurdu. Daha öncede 1979 yılında Özel Harp Dairesinin kare aslarından biri olan General Temel Cingöz, daha sonra Hizbul-Kontra örgütünün liderliğine getirilecek olan Hüseyin Velioğlu'nu piyasaya sürdü.

General Cingöz, 1979 yılında Batman jandarma yüzbaşısı iken gerçek adı Hüseyin Durmaz olan Hüseyin Velioğlu'nu, Türk faşist ve milliyetçilerin adayı olarak Petrol-İş Sendikası başkanlığına aday göstermişti.

Velioğlu, Kürt yurtsever ve demokratları karşısında yenilgiye uğratılmış, seçimi Kürtyurtsever ve demokratların adayı kazanmıştı.

Petrol-İş Sendikası eski başkanı Münir Ceylan o dönemin tanığı olarak Velioğlu'na ilişkin, "Velioğlu daha 70'li yıllarda kimi resmi güçlerin desteğini arkasına aldı" diyordu.

1990lı yıllarda merkez üssü Batman olmak üzere Kürdistanda kontra cinayetleri başlayınca, Velioğlu ve Hizbul-Kontra ismi de duyulmaya başlandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Hizbul-Kontra cinayetleri ile oluşumu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunmuş ve Hizbullah ismiyle ortaya çıkan örgütün İslam dini ve Allahla alakasının olmadığını, Türk Özel Harp Dairesine bağlı paramiliter ve tetikçi bir örgüt olduğunu belirtmişti.

Öcalan, bunun Hizbullah değil Hizbi kontra olduğunu ve MHPnin Kürdistandaki versiyonu olduğunun altını çizmişti.

Bu tespit aslında Hizbul-Kontranın hem deşifresi hem de sonraki yıllarda ayrıntıları  ile ortaya çıkacak olan Yeşil Türkçü Faşizmin bir organizasyonu olduğunu gösterecekti.

Devletin askeri ile polisi Hizbul-kontra tetikçilerini kendi karargahlarında eğitiyor, örtülü ödenekle İsrailden getirdiği Takarof marka tabancalarla donatıyor, cinayet esnasında onlara korumalık ve gözcülük yapıyordu.

ÖN KAPIDAN ALINIP ARKA KPIDAN BIRKILDILAR

Halk, tetikçileri yakalayınca, hemen halkın elinden alıp, karakola götürüp, yeni bir cinayeti onlara yaptırmak üzere arka kapıdan bırakıyordu.

Devlet evamlı Hizbul-kontranın cinayetlerinin kendisiyle olan bağını inkâr etmeye çalışıyor ama her şey aşikârdı.

DEVLETİN DERİN ORGANİZASYONU

Bugüne kadar devletin bizzat içersinde verilen çok sayıda beyanatta da Hizbul-Kontranın devlet güdümünde bir organizasyon olduğu beyan ediliyordu.

Hizbul-kontrayı Veli Küçük ile birlikte kuran General Teoman Koman Hizbul-kontrayı, gazetecilere "PKK'nin baskılarına karşı kendini koruyan, dini inançlı kuvvetli vatandaşlar" biçiminde tarif ediyordu.

Dönemin Batman Emniyet Müdürü Öztürk Şimşek de, Hizbullahın üzerine nasıl gidelim? Karargâhları JİTEM binasının yanındadır diyordu.

Batman Vali Vekili Mustafa Ali Örnek de evet maalesef öyle diyerek onaylıyordu.

Daha sonra Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu ise Hatayda Tuğgeneral Temel Cingöz ile yemek yerken Velioğlu'nu ayakta dururken gördüğünü ve Temel Cingöz'ün "gel otur Hüseyin" dediğini belirtiyor.

Orakoğlu anlatımlarına şöyle devam ediyor:

"Tabii Hizbullah operasyonunda sonra o adamın Hüseyin Velioğlu olduğunu öğrendik.

Velioğlunun Beykozdaki operasyonda öldürüldüğüne inanmıyorum."

Velioğlu ile aynı evde kalan ve Hizbul-kontranın kurucularından olan Molla Mansur Güzelsoy da, "Velioğlu'nun MİTle ilişkisini tespit edip, diğer örgüt yöneticilerine anlattığı için 1994 yılında, örgüt tarafından sabah namazı çıkışında dövülerek öldürüldü.

Hizbul-kontra üyelerinden Emin Ekici de, Velioğlunun JİTEMin kurucusu Cem Ersever ile Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ile ilişkisi olduğunu" söyledi.

JİTEMci Albay Cemal Temizöz ile korucu başı Kamil Atak'ın, Amed Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı Cizre davasında yaptığı itiraflarla komuoyunca tanınan Kamil Atak'in kardeşi korucu Mehmet Nuri Binzet, Hizbul-Kontranın JİTEM'in nasıl bir kolu olduğunu, Temizöz'ün talimatıyla Kürt yurtseverlerin hangi yöntemlerle Hizbul-kontra sığınaklarında katledildiklerini de ayrıntıları ile antatttı.

JİTEM'ci Arif Doğan, hem Mehmet Nuri Binzeti doğruluyor hem de Hizbul-Kontranın esasında JİTEM'e tetikçilik yapan katiller sürüsü olduğunu ifade ediyor.

Hizbul-kontranın ne tür bir yapılanma olduğuna dair hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekildi son noktayı koyuyor ve   JİTEM'i ben kurdum. Benim emrimde 10 000 kişi vardı. Bunun 620'si kadındı. Kontr hizbul var diyorsam var olan bir şeydir.

 

 

kaynak.NewedeDersim.com