Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Berlin-Dersim 38 Konferansı Sonuc Bildirgesi

24 Kasım ayında Almanya’nın başkenti Berlin’deki Eyalet Parlamentosu’nda yapılan Dersim 38 Konferansı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı.

Kasım ayında Almanya’nın başkenti Berlin’deki Eyalet Parlamentosu’nda yapılan Dersim 38 Konferansı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı.

Konferansta alınan 15 karar arasında Dersim ve Avrupa’nın önemli merkezlerinden birinde Katliam Anıtı’nın dikilmesi için çalışmaların başlatılması da yer alıyor. 

Dersim Katliamı’nın uluslar arası yargıya götürülmesi amacıyla geçtiğimiz 24 Kasım’da Berlin Eyalet Parlamentosu’nda yapılan Dersim 38 Konferansı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı. 

Konferansta Dersim’de yapılan katliamın, Birleşmiş Milletler “Soykırımı Önleme ve Cezalandırma Konvansiyonuna” göre “soykırım” olarak adlandırılması ve soykırım çerçevesi içinde yargı yolunun açılması için izlenmesi gereken yol haritası karar altına alınmıştı. 

Farklı düşünce ve farklı kesimlerden konferansa katılan konuşmacılar, Dersim’de Kürt Alevilere uygulanan vahşetin bir “soykırım” olduğu noktasında birleşirken, uluslararası yargının kapısını aralamak ve Türk devletinin katliamda mağdur olan Dersimlilerin haklarının iadesi ve tazmini için bir dizi kararlar alındı. 

KÜRTLER ARTIK SAHİPSİZ, AVUKATSIZ DEĞİL

Dersim Konferansı’nda ilk kez katliamın canlı tanıkları da dinlenirken, konferansın kararları katılımcıların oyu ve katılan kitlenin açık desteğiyle kabul edildi. Sonuç bildirgesinde, “Artık hiç kimse; Dersim ve diğer Kürt direnişlerinde katledilen Kürtlere karşı yapılan katliam ve soykırımları görmezden gelmeyecek, ‘Kürtler avukatsız ve sahipsizdir’ denilmeyecektir. Her karanlığın sonu aydınlık olduğu gibi, Kürtlerin de artık sahibi var. Kendi acısının da, coşkulu gününün de sahibi olduğunu tüm dünyaya ilan etmektedir” denildi. 

73 YILLIK SESSİZLİK VE KİMSESİZLİK AŞILDI

Bu konferansla yetmiş üç yıllık “sessizlik” ve “kimsesizlik” aşılarak, Kürde karşı işlenen soykırımın uluslararası mahkemelere taşınması kararı alındığına vurgu yapılan bildirgede şunlar ifade edildi: “Kürdistan Özgürlük Hareketinin tek yanlı da olsa, silahların susturulması kararı ve Demokratik Özerklik Projesi bağlamında ki sürecin gelişimi, Dersim Konferans Kararlarının hayata geçirilmesi üzerinde yararlı etkileri olacağı kuşkusuzdur. Dersim'de yaşayan Kürtlerin inanç anlamında Alevi oluşu diğer alevi camiasının alınan Konferans kararlarına aktif katılımın önünü açmada ve Alevi inancına mensup olanların hakkını aramada mükemmel tarihsel fırsat sunuyor. Aleviler; alınan tek yanlı silahların susturulması kararını, Türk devletine de dayatıp, barışçıl ortamın ortaklaşılmasını, silahların çift taraflı susturulması için Türk ordusuna baskı yapmalı, eylemliliklerle barışa desteklerini gündemleştirmeli, Dersim Konferans Kararları çerçevesinde hak mücadelesi sürecinde yerini alarak Alevilerin insana bakış açısının olgunluğunu göstermelidirler.”

HUKUK VE TARİH KOMİSYONU

Konferansta alınan bir dizi kararın yanı sıra, davanın uluslar arası alana taşırılması için bir hukuk ve tarih komisyonu kurulması kararı alındı. 

İşte Berlin Dersim Konferans kararları:

1-1937/38 Dersim katliamı soykırım olarak tanınmalı,

2-Devlet, soykırım kurbanlarından ve ardıllarından özür dilemeli, 

3-Yıllardır Kürdistanda yapılan tüm katliamlarla devletin yüzleşmesi ve özür dilemesi,

4-Sürülenler ve onların çocuklarına yardım ederek, isteyenlerin dönüşü sağlanmalı,

5-Dönüş yardımı verilmesi,

6-Soykırımdan kurtulanlara ve ikinci nesil çocuklarına tazminat ödenmesi,

7-Devlet arşivlerinin açılması, belgelerin dokumentasyon merkezleri veya müzelerde toplanması okul kitaplarının yeniden düzenlenmesi,

8-Dersim isminin iade edilmesi,

9-Seyid RIZA ve diğer katledilenlerin mezar yerlerinin açıklanması,

10-Dersim de ve Avrupa'nın önemli merkezlerinden birinde Katliam Anıtının dikilmesi çalışmasının başlatılması,

11-Bu talepler TC tarafından yerine getirilmediği taktirde Uluslararası Mahkemelere gidilmesi,

12-Munzura yapılan barajların durdurulması,

13-Anadilde eğitim-öğretim hakkının verilmesi,

14-Barış sürecinin başlatılması,

15-Bu karaların hayata geçirilmesi için hukuk komisyonu gibi gerekli komisyonların oluşturulması