Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

DERSİM SOYKIRIMDAN GEÇİRİLDİ-DERSIM YENIDEN INSA CEMIYETI

dersim1 Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti Dersim soykırımı ve Seyit Rıza, dava arkadaşlarının idam edilmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. 

73 yıl Sonra Dersim Soykırımını Unutmayacağız’ başlığıyla yapılan açıklamada;

 

 DERSİM SOYKIRIMDAN GEÇİRİLDİ

 

 937/38 yıllarında mazlum ve mağdur Dersim Kürt-Kızılbaş halkı, Türk devletinin „teklik“ şablonuna uymadığı ve Ermeni soykırımında kendisine sığınan Ermeni insanını teslim edip bıçağın altına sürmediği için soykırımdan geçirildi.‘ denildi.

 

 DEVLET DERSİM’E PLANLI SALDIRDI

 

 Türk devleti, başta Kemal Atatürk, Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü üçlüsünün planı çerçevesinde Mayıs 1937 yılında 50.000 kişilik ordu ile Dersim'e saldırdığının altı çizilen açıklamada:

 

 Kemal Atatürk, bomba pilotu olarak eğitim gören manevi kızı Sabiha Gökçen'in beline şahsi tabancasını bağlayıp köylerimizi bombalamaya gönderdi. Sivil Dersim halkı, kadın kız, yaşlı genç ayırımı gözetilmeden, Kürtlere göre 70.000; Başbakan Erdoğan'ın kamuoyuna yaptığı açıklama ile 50.000 kişi katlettiler. Mağaralara sığınan savunmasız halkımıza karşı zehirli gaz kullandılar. Kitlesel kurşuna dizip yaktılar. Geride bıraktıklarını da „tarih öncesi köpeklerin havladığı“ batı illerine, nüfusun yüzde onunu geçmeyecek şekilde dağıttılar.‘ denildi.

 

 KİMLİĞİMİZ YASAKLANDI

 

 Öldüremediklerini de zorla Türkleştirmeye çalıştılar. Kışlalar yatılı okullara çevrilip katledilenlerin çocuk ve torunları asimile edildi. Bu „teklik“ ve „Türkleştirme“ hayatın her dalında günümüze kadar sürüp geldi. Kürt kimliği yasaklandı, Alevilik yasaklandı, anadilimiz anayasal yasak altında tutuldu.

 

 Bugün KCK davasından aylardır hapiste olan Kürt siyasetçilerinin anadiliyle savunma yapması kabul görmedi. Başbakan Erdoğan: „Devlet Dersim'de 50.000 kişi katletti.“ dediyse de devlet adına halkımızdan özür dilemedi. Devlet arşivlerini açmadı.

 

 BERLİN VE BRÜKSEL’DE KONFERANS YAPACAĞIZ

 

 Dersim Yeniden İnşa Derneğini Başkanı Haydar Işık imzasını taşıyan açıklamada şöyle denildi;

 

 Dersim Yeniden İnşa Cemiayeti olarak, Türk devletinin Dersim soykırımını unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu nedenle Demokratik Aleviler Federasyonu (FEDA), YEK-KOM, Tigris Akademie ve Berlin Brandenburg Kürt Derneği olarak; Türk devletinin, bu soykırımını tanıyıp gereklerini yerine getirmesi için geleneksel hale getirdiğimiz konferanslar düzenliyoruz. Bu sene üçüncüsünü 24. Kasım'da Berlin Eyalet Parlamentosunda DİE LİNKE'nin ev sahipliğinde yapacağız.‘ denildi.

 Yazılı açıklamada Berlin konferansından sonra bir diğer konferansın ise Avrupa Parlamentosun da yapılacağı kayedilerek;

 

Yurtsever Dersim halkımıza söz veriyoruz. Bu katliamı uluslararası mahkemelere götüreceğiz.‘ denildi.

 

 SEYİT RIZA’NIN ANISI ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ

 

 Katliamın 73.yılında „Mağarada fare gibi zehirlenen Dersim Kürdünü“n, süngülenen kadın kız, bebek, çocuk, „tarih öncesi köpeklerin“ eline düşmemek için onurunu bayrak yapıp kendini uçurumlardan savuran gelinlerimizin, kızlarımızın kitlesel katledilen on binlerce insanımızın ve Dersim Generali Seyid Rıza'nın anısı önünde eğiliyoruz.

 

Bu soykırımı unutmayacağız, unutturmayacağız.‘ denildi.