Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dink davasında mahkeme AİHM'e kafa tuttu

 İSTANBUL - İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada, cinayeti işleyen Ogün Samast’ın çocuk mahkemesinde yargılanmasını değerlendiren hukukçular, bunun yargılamada ciddi eksiklikler doğuracağını söylediler. Mahkeme ayrıca AİHM’in de Türkiye’yi mahkum etme gerekçeleri arasında bulunan Trabzon ve İstanbul’daki yargılamaların birleştirilmesi yönündeki kararında ısrar ederek bu yönlü talebi ret etti. Hukukçular mahkemenin AİHM kararlarını dikkat alması çağrısında bulundu. 

Bugün görülen Dink cinayeti davasında müdahil avukatların Trabzon ve İstanbul’daki davaların birleştirilmesi yönündeki talebi mahkeme heyeti tarafından ret edildi. Bunun yerine tanıkların dinlenmesine karar veren Mahkeme, Ogun Samast’a olay yerinde tatbikat yaptırılması yönündeki talebini de ret etti. 

Kafes eylem planından İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan amiraller Kadir Sağdıç ve Mehmet Fatih İlgar'ın Dink dosyasında müşteki olarak katılma yönündeki istekleri de, "delil yetersizliği"nden geri çevrildi.

Mahkemenin, sanık avukatların Ogün Samast’ın çocuk mahkemesinde yargılanması yönündeki talebini kabul etmesi ise hukukçuların tepkisine neden oldu. Ogun Samast'ın çocuk mahkemesine yargılanması kararını ANF’ye değerlendiren Dink’in avukatlarından Fethiye Çetin, bu kararın yasa gereği de olsa yargılamada çok büyük eksikler ve zorluklar olarak yaratacağını söyledi. 

Çetin, ceza yargılanma hukukuna göre olaya karışan tüm şüpheli sanıkların bir arada yargılanması gerektiğini ifade ederek, bu durumda bütün dosyaların ayrılacağına dikkat çekti. Bütün delillerin ve tanık beyanatlarının beraber değerlendirmesi gerektiğini hatırlatan Çetin, ''Bir sanık orada diğerleri burada olmaz. Orada ki yargıçlar burada ki yargılamayı bilmiyor. Yargı pratiği olarak gelecek süreçte büyük eksikliklere yol açacak'' dedi.

'MAHKEME AİHM'İ DİKKATE ALMALI '

Paris barosunda gözlemci olarak katılan Avukatlar Kee-Yoon-Kim, Alexandre Couyoumdjian ve Paris Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Paris Barosu Yardımcısı Olivier Guilbaud da AİHM’in Dink davasındaki Trabzon’daki yargılamanın İstanbul’daki yargılama ile birleştirilmesi yönündeki kararını değerlendirdi.

Avukatlar adına söz konuşan Guilbaud, gözlemci hukukçular olarak mahkemenin AİHM'in bu dava hakkında vermiş olduğu karardan gerekli sonuçları çıkartacaklarını umduklarını söyledi. Guilbaud, ayrıca soruşturmanın ilerletilmesi ve teşhis yapılması konusunda talebe de uyulması beklediklerini söyleyen Guilbaud,'' Bu şekilde Hrant Dink'in cinayetinin bütün sorumlularının ve azmettiricilerin ortaya çıkacağına inanıyoruz ve umuyoruz'' dedi. Mahkemenin Ogün Samast'ın bundan böyle çocuk mahkemesinde yargılanması yönünde ki kararını da dikkate aldığını belirten Guilbaud, ''Umarız bu mahkeme değişikliği gerçeğin ortaya çıkması önünde bir engel teşkil etmez. Paris Barosu ve tüm üyeleri olarak başta beri olduğu gibi bu davayı son derece dikkatli bir şekilde izlemeye devam edeceğiz'' diye duyurdu.

ANF