Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Festivale Dair-Aziz Öz

Herkese Merhaba,

Böyle bir festival düzenlemek, açıkçası çok büyük bir iş ve biz onu başardık.Kendi adıma emeği geçen, katılan herkese çok teşekkürler.

Çok olumlu ve çok olgun bir ortamda festivali gerçekleştirdik.Gerek katılımcıların gerekse sorumluların ortak çabasıyla çok güzel ve özel bir festival oldu. Bana kalırsa her yönüylefestival amacına tam ulaştı. Kimseyi kırmadan, kimseyi incitmeden kimseyi küstürmeden festivali bitirdik.

Gerek köylülerimiz gerekse dışarıdan gelenlerin tamamı olumlu not verdiler.Bu da gelecek festivaller için iyi bir referans olacaktır kuşkusuz.

Öte yanda ilk festival olduğundan, bizim önceden göremediğimiz kimi eksiklerimizoldu. Kanımca bu eksiklikler şöyle sıralanabilir,

1- Köy hakkında yeterince bilgi aralarda veremedik.Şunu demek istiyorum: Örneğin, köyümüz ile ilgiliistatistiki bilgiler verebilirdik. Kaç üniversite mezunu,Kaç doktor, kaç öğretmen, kaç avukat, kaç mühendis var vb bilgisini verebilirdik. Ayrıca,İlk öğretmen, ilk doktor, ilk hakim, vb bilgileri verip o insanlarımızı onurlandırabilirdik. Okuma/yazma oranını verebilirdik. Kaş kişi yurtdışında, kaşkişi ülkenin başka yerlerinde yaşıyor bilgisi hatta köyün en yaşlı kişilerininyaşlarını ve adlarını okuyup onları sahneye alabilirdik.

Yani kısaca köy ile ilgili çok geniş bir istatistiki bilgi sunabilirdik ve bunu kayıt altına alabilirdik.

2- Kaybettiklerimizin (özellikle bu yıl) resimlerini festivalin başlangıcında ekranayansıtabilirdik ve böylelikle onların sahiplerinin gönlünü alabilirdik.

3- Açılışı bir kokteyl ile açmış olsaydık daha şık olacaktı. İnsanlar daha çabuk festival havasına girecekti.

4- Köylülerin sorunlarını dile getirecek platformları yaratabilirdik. Buna daha çokzaman ayırmalıydık. Ve orada ortak eğlimler belirlemeliydik.  Görebildiğim kadarıylaköylüler konuşmaya çok istekliydiler.

5- Festivale hazırlanma döneminde çevre köyler ile daha sıkı ilişki kurabilirdik. Bu ilişki onları festivalin bir parçası yapacaktı. Hatta gelen köy muhtarlarınısahneye davet edip onlardan köyleri hakkında kısa bilgiler alabilirdik.

6- Gösterdiğimiz filmler ile ilgili yönetmenlerle söyleşi platformu oluşturmalıydık.

7- Festival bitiminde sonra mutlaka bir toplu değerlendirme olanağı yaratmalıydık.

 

Benim şimdilik eksik olarak görebildiklerim bunlar. Ama bu liste daha çoğaltılabilir.

Gelecek festivallerin daha iyi olacağı inancıyla katılan, sorumluluk alan,katılmak isteyipte katılamayan herkese candan teşekkürler.

Aziz Öz